x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Europa incurajeaza "imigratia utila"

Europa incurajeaza "imigratia utila"

10 Feb 2005   •   00:00

INTEGRARE
TEMERE - Munca la negru i-a speriat pe europeni Tot mai speriati de afluxul de imigranti si de amploarea pe care a luat-o munca la negru, statele din Uniunea Europeana se intrec prin masuri care sa le ajute sa isi aleaga, practic, pe spranceana strainii care sa le intre pe piata muncii.
RADU CROITORU

MASURI. Guvernele europene vor sa puna capat utilizarii fortei ilegale de munca
Libera circulatie in interiorul spatiului european a creat in ultimii ani probleme serioase statelor cu economii dezvoltate. Imigratia ilegala si munca la negru au determinat autoritatile din mai multe state sa se gandeasca la masuri concrete care sa incurajeze ceea ce ele au numit o "imigratie utila".

SPANIA DA TONUL. Spania este prima tara care incepe procesul de reglementare a situatiei imigrantilor clandestini. Autoritatile de la Madrid s-au angajat sa puna in practica acest proces de care ar putea beneficia, teoretic, cele peste 500.000 de persoane aflate ilegal in aceasta tara. Masura a fost decisa de Guvernul socialist condus de Jose Rodriguez Zapatero, pentru a pune capat muncii la negru, care alimenteaza economia subterana, si pentru a evita costurile sociale pe care le genereaza slujbele ilegale. Noile reguli ii vizeaza pe imigrantii clandestini care se afla in Spania de cel putin sase luni si care pot dovedi ca au un contract de munca.

Pe de alta parte, sefii companiilor spaniole care continua sa angajeze personal fara forme legale risca sa plateasca amenzi usturatoare, lucru care se intampla deja in state ca Danemarca sau Portugalia. In cazul Marii Britanii, autoritatile vor sa puna in practica un plan care sa permita, totusi, castigarea imigrantilor bine calificati. Acesta prevede un punctaj care va fi acordat pe anumite criterii cum ar fi varsta sau specializarea. Si Germania a luat masuri mai ales din cauza ca aici exista aproximativ 5 milioane de someri. In anul 2000, germanii au introdus cartile verzi pentru a incuraja mai ales informaticienii straini, iar o lege de luna trecuta prevede ca strainii supracalificati pot obtine sederea nelimitata, daca sunt angajati legal.

FRANTA, VIGILENTA. Desi, teoretic, a luat masuri dure impotriva imigratiei inca din 1974, Franta face inca exceptii pentru studentii straini si pentru muncitorii cu contracte legale. In 2003, in Franta au intrat 25.000 de straini, iar ministrul de Interne, Dominique de Villepin, promite ca autoritatile vor fi vigilente.

Italia are din 2002 o lege care limiteaza acest fenomen, insa aici au fost depuse si acceptate in ultima vreme nu mai putin de 687.000 de cereri de sedere. Viza de lucru trebuie sa obtina din 2003 si cei care doresc sa munceasca in Portugalia.

Suedia si-a inchis progresiv frontierele pentru mana de lucru straina, iar in Danemarca aproape ca nu se poate vorbi despre imigranti.

Pentru a face fata acestor probleme, Comisia Europeana a lansat o dezbatere menita sa impuna criterii comune pentru imigratie si reguli clare pentru cei care doresc sa lucreze legal in intreg spatiul comunitar.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul