x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Europenii s-au sfadit pentru peste

Europenii s-au sfadit pentru peste

09 Ian 2005   •   00:00

Pescuitul excesiv in unele ape teritoriale ale Uniunii Europene, eforturile inca prea mici pentru a face fata disparitiei unor specii de pesti si poluarea din ce in ce mai mare au pus pe jar discutia intre ministrii europeni, care au negociat la sange restrictiile pentru pescuit valabile in 2005.


MARIA TOADER

ADEVAR. Statele Uniunii au interese economice mult prea mari, in ciuda aparantei preocupari pentru mediu
La sfarsitul anului 2004, cand se ridicau probleme legate atat de inceperea negocierilor de aderare ale Turciei si Croatiei la Uniunea Europeana, cat si de incheirea negocierilor cu Romania pentru a evita amanarea aderarii acesteia cu inca un an, la Bruxelles, autoritatile europene aveau discutii inflacarate mai degraba legate de pescuit decat de aceste subiecte. Astfel, in cadrul unei reuniuni, reprezentantii celor 25 de state membre ale comunitatii europene au reinceput dezbaterile pentru stabilirea plafoanelor de captura pentru pescuit pe care Uniunea Europeana ar trebui sa le stabileasca la nivel comunitar pentru anul 2005. Discutiile s-au dovedit insa foarte dificile, in contextul in care Comisia Europeana deja planuise la inceputul lunii decembrie introducerea, din 2005, a unor noi restrictii drept raspuns la anunturile alarmante ale oamenilor de stiinta asupra reproducerii si supravietuirii mai multor specii de vietuitoare marine.

PLANURI. Oficialii europeni au inclus in programul de discutii mai multe proiecte prin care se cerea inchiderea pentru tot anul viitor a anumitor zone atat pentru pescuitul de cod in Marea Nordului si in vestul Scotiei, cat si pentru pescuitul de homari din apele din larg, care inconjoara o parte a Peninsulei Iberice. Propunerea s-a lovit insa de opozitia Frantei, Marii Britanii, Spaniei, Portugaliei si Irlandei. Autoritatile europene si-ar fi dorit delimitari pentru pescuitul de cod si din Marea Baltica, din largul coastelor Danemarcei (Kattegat), din Marea Irlandei, din Marea Celtica. Restrictionarea navigatiei in anumite zone ale apelor teritoriale din statele membre era si ea in planurile de la Bruxelles. Unele limitari sunt oricum impuse in partea de est din Marea Manecii si in unele ape daneze, pe baza acestui precedent oficialii europeni gandindu-se sa instaureze restrictii si pentru pescuitul de morun austral, dar de aceasta data in partea de vest a Manecii.

REZULTATE. "Executivul european a dat dovada de o suplete neobisnuita la negocierile intre reprezentantii celor 25 de state membre privind restrictiile, si asta cu acordul actualei presedintii a Consiliului European", a comentat unul dintre participantii la intrunire. Inca de la inceput, ministrul olandez Cees Veerman a propus luarea in calcul a unui compromis general intre toate statele, in ciuda programelor drastice oferite ca solutii viabile de Comisie colegilor sai.

RENUNTARI. Oficialii UE au cedat pana la urma si au abandonat mai ales controversatul proiect prin care era interzis in 2005 pescuitul de cod dintr-o vasta parte din Marea Nordului. Spania a obtinut retragerea proiectului de inchidere a zonelor de pescuit de homar din largul coastelor sale, iar Franta a reusit sa limiteze scaderea doar la 15% pentru urmatorii doi ani a capturilor de peste de adancime, adica aproape la jumatate din procentajul vizat initial de Bruxelles. Dar cea mai mare victorie a fost cea a francezilor si spaniolilor, si aceasta in contextul in care Comisia Europeana voia sa scada cu 85 de procente plafonul pentru capturile de ansoa din Golful Gasconia. Cele doua state s-au opus foarte ferm, de aceea, in 2005, capturile de ansoa vor fi reduse cu mai putin de 10%. "Dar acesta nu este decat un punct de plecare, care va fi revizuit pe parcursul anului pentru a fi luate in considerare si parerile oamenilor de stiinta", a tinut insa sa justifice aceasta derogare comisarul european pentru pescuit, maltezul Joe Borg.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul