x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Hormonul siluetei

Hormonul siluetei

06 Iun 2005   •   00:00

METODE DE SLABIT
Visul multor cercetatori este sa aiba controlul asupra moleculei miraculoase care ne protejeaza de kilogramele suplimentare.

  • de MAGDA MARINCOVICI

  • Dar cand sunt foarte aproape de molecula mult cautata, ea dispare. Totusi se pare ca recent un grup de cercetatori a reusit sa puna cel putin degetul pe mult invidiata molecula. Cercetatorii care au anuntat performanta sunt britanici. In pana de inspiratie, ei au botezat acest hormon PYY(3-36) , "nume" ce ne duce cu gandul la cine stie ce agent secret celebru. Incredibilul hormon – despre care se spune ca tine in frau kilogramele – este secretat de aparatul digestiv chiar cand mancam. Cantitatea de hormon secretata este direct proportionala cu valoarea calorica a alimentelor. Acest hormon ar actiona la nivelul creierului, inhiband pofta de mancare. El ar controla asimilarea alimentelor indiferent de cantitatea ingerata. Teoretic, rezultatul este fantastic: reducerea cu o treime a apetitului. Practic totul pare o poveste cu final neasteptat.

    Influenta acestui hormon a fost testata pe 12 persoane care s-au oferit voluntar. Jumatate dintre ele au primit, prin perfurzii, timp de 90 de minute o doza de PYY(3-36), iar celorlalti voluntari li s-a administrat o solutie salina. Dupa doua ore, cele 12 persoane se aflau in fata unui bufet suedez bine garnisit. Si rezultatul este impresionant: voluntarii care s-au dat pe mana lui PYY(3-36) si-au redus cu o treime cantitatea de alimente inghitite, comparativ cu grupul care n-a fost sub influenta faimosului hormon. Mai mult, senzatia de foame a reaparut abia dupa 12 ore de la perfuzie.

    Dieta, injectie sau pilula

    Daca despre mult asteptatul hormon se vorbeste in termeni relativ siguri, in ceea ce priveste tratamentul, informatiile sunt extrem de vagi. Cercetatorii spun ca sunt vizate mai multe cai de studiu. Fie sunt depistate alimentele care provoaca o accentuare a secretiei lui PYY(3-36), fie se va proceda ca in tratamentul cu insulina propriu persoanelor suferinde de diabet. In primul caz, persoanelor care doresc sa revina la o greutate normala li se va cere sa-si modifice regimul alimentar, care va fi centrat pe alimentele ce influenteaza productia hormonului care reduce apetitul. In al doilea caz, pacientii ar putea fi injectati sistematic cu o doza de hormon, cu acelasi scop: inhibarea poftei de mancare. Trebuie spus ca in acest caz, este un tratament urmat pe toata durata vietii. Dar in ultima vreme, a fost lansata si o a treia cale. Ea este considerata, de altfel, cea mai comoda de catre persoanele supraponderale si obeze. Astfel se vorbeste despre cercetari asupra producerii unei "pilule", care ar putea sa-i faca pe grasi sa nu mai simta foamea intre cele trei mese principale.

    STIL DE VIATA. Acest hormon se alatura altuia descoperit in 1999, caruia i s-a atribuit un rol esential in privinta modelarii poftei de mancare. Secretia lui creste inainte de cele trei mese principale si incepe sa scada pe masura ce mancam. Hormonul cu pricina este considerat "vinovat" de marirea apetitutului pe termen lung si scaderea acestuia in cazul in care urmam o dieta de slabit. Indiferent de hormoni, nutritionistii tin sa ne avertizeze ca ei nu fac minuni. Si ca daca vrem sa revenim la o greutate normala nu exista un produs miraculos. Exista insa un stil alimentar din care nu trebuie sa lipseasca alimentatia echilibrata si exercitii fizice zilnic.

    DEZASTRU. Totusi hormonul cu nume de agent secret este invaluit in prea multe necunoscute. Acesta este si motivul pentru care tratamentul contra supraponderalitatii si obezitatii inca este in faza de cercetare. Specalistii britanici studiaza posibilitatea unei doze unice, dar si eventualele efecte adverse pe termen lung. De asemenea, se studiaza reactiile in cazul intreruperii tratamentului. Deoarece nu este exclus ca dupa o asemenea decizie stapanul absolut al persoanei respective sa fie o foame continua. Ceea ce ar insemna dezastru!

    STIRI
    RISC. Produsele light nu va ajuta sa slabiti, atrage atentia Eric Favre, celebru nutritionist si fitoterapeut francez. El spune ca "produsele care contin cu 35% mai putine grasimi sau mai putin zahar nu contin cu 35% mai putine calorii". Alimentele light va fac sa mancati mai mult si deci, sa consumati la fel de multe calorii. Degresarea unui aliment presupune sa se extraga din el partial sau total substantele grase si mai ales vitamina A (indispensabila pentru piele si mucoase). De asemenea, inseamna extragerea vitaminei D3, care permite asimilarea calciului. Asadar, degresarea inseamna eliminarea substantelor nutritive esentiale pentru sanatate.

    SUPRASOLICITARE. Persoanele suprasolicitate sunt mai predispuse ingrasarii decat celelalte. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Helsinki, in grupele de risc se incadreaza cei care se simt obositi inainte de a ajunge la serviciu, dar si cei care se gandesc la serviciu chiar si in timpul liber. La studiu au luat parte 7.000 de femei si 2.000 de barbati, cu varste cuprinse intre 40 si 60 de ani. 25% dintre femei, cele care au fost obligate sa se imparta intre munca si familie, au luat in greutate in ultimul an. De asemenea, 19% dintre barbatii care au multe responsabilitati la serviciu s-au ingrasat cateva kilograme in ultimul an.

    DIURETICE. Adolescentele care folosesc diuretice pentru a slabi sfarsesc prin a se ingrasa mai mult decat celelalte fete de varsta lor. Dupa intreruperea folosirii diureticelor, tendinta de supraalimentare se pastreaza. Potrivit cercetatorilor britanici, fetele care apeleaza la aceasta metoda de a slabi sunt de cele mai multe ori depresive, iar mancarea le imbunatateste starea de spirit, dar le si ingrasa.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul hormon