x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

27 Apr 2005   •   00:00


  • 28 aprilie 2005
  • INTEGRARE IN PERICOL. Procesul de integrare Europeana va fi blocat pentru cel putin un an si jumatate daca Franta nu va adopta, in urma referendumului, Constitutia Europeana, a avertizat comisarul european pentru justitie, Franco Frattini, intr-un interviu publicat in cotidianul francez Le Figaro. Un "nu" francez la referendumul din 29 mai va fi "mult mai grav decat un «nu» britanic si procesul de integrare se va opri", a declarat el, adaugand ca, in caz de esec, "va fi necesar sa se deschida dezbaterile publice europene pe tema legii fundamentale". El a precizat ca va fi necesar sa se declanseze dezbateri la scara larga, in principal cu legislativele din aceste state.

    PERSPECTIVE SUMBRE. Sansele de relansare a economiei europene s-au inrautatit, in opinia analistilor, care au mentionat in special stagnarea procesului de redresare din Germania, informeaza Reuters. Franta a avertizat, la randul sau, ca preturile ridicate ale petrolului ii afecteaza cresterea economica, in timp ce Banca Centrala Europeana (BCE) a recunoscut ca are indoieli in privinta sanselor de reluare a ritmului de dezvoltare. Un numar de sase institute de cercetari si-au redus estimarile referitoare la cresterea economica a Germaniei, de la 1,5% la 0,7%. La randul ei, Italia, a treia mare economie din zona Euro dupa Germania si Franta, se pregateste pentru o revizuire a estimarii de la 2,1% la 1,2%, a declarat ministrul Economiei din aceasta tara, Domenico Siniscalco.

    RECEPTIE. Ambasada Luxemburgului la Washington a celebrat intr-o receptie, marti seara, semnarea Tratatelor de aderare la UE ale Romaniei si Bulgariei. Au fost invitati inalti oficiali americani, ambasadorii tarilor UE la Washington, prestigiosi analisti politici. Subsecretarul Departamentului de Stat pentru afaceri politice, Nicholas Burns, a vorbit in numele guvernului american, afirmand ca SUA "sunt fericite pentru Europa si pentru UE. Cand presedintele nostru a fost la Bruxelles, la 22 februarie in acest an, a facut ceea ce nici un alt presedinte american nu a facut. S-a dus la UE, s-a intalnit cu Comisia Europeana, cu Consiliul European, cu Presedintia UE".

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul