x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul La cucina italiana

La cucina italiana

06 Sep 2006   •   00:00


Bucataria italiana este insorita si parfumata, cum sunt gradinile rasfatate din sud. O provocare, un concert de culori, de arome si de savori care... seduc pana si cele mai exigente papile gustative.
Din sumar: Reteta de suflet / Anca Damacus - Nu traiesc ca sa mananc / Italia de peste tot / Roma te imbie / Simplitate si mirodenii / Povesti cu talc / Torre pendente / Calatorie prin orasul artelor / Prospetime / Prin Venetia, cu ochii mintii / Pesce i polenta / Orasul impietrit / Diversitate italiana / RETETE



Bucataria soarelui

Editorial de Simona Lazar
Bucataria italiana este insorita si parfumata, cum sunt gradinile rasfatate din sud. O provocare, un concert de culori, de arome si de savori care... seduc pana si cele mai exigente papile gustative. De neconfundat in gastronomia italiana sunt cateva preparate "clasice", intre care "pastele", cu variate forme, gusturi si dimensiuni - lungi sau scurte, spiralate, late ca o panglica serpuitoare, cu oua, cu sofran, din grau dur, condimentate, cu spanac - se bucura de intaietate. Nu degeaba italienii le servesc ca "primo piatto". Adica, "felul intai". Inconfundabile sunt si celebrele "pizzas" - initial, un fel de galete (turte), dulci sau sarate. Desi reteta de baza e veche de vreo 2.000 de ani, abia acum doua secole napolitanii au preparat pizza asa cum o stim azi: un blat de aluat, cu rosii, parmezan, busuioc si alte savuroase ingrediente. Sa nu uitam de focaccia - traditionala lipie crocanta si parfumata - si nici de risotto (orez cu fructe de mare, cu foie gras, cu legume sau ciuperci). Si ar mai fi de notat pe coltul mesei atatea alte feluri de mancare! Dar mai bine dati pagina si aflati povestea lor...

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul