x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul La treaba pentru Lisabona

La treaba pentru Lisabona

31 Ian 2005   •   00:00

Uniunea Europeana va adopta miercuri programul de actiune al Strategiei de la Lisabona prin care Produsul Intern Brut al spatiului comunitar ar trebui sa creasca cu 3%. In plus, pana in 2010, Europa isi propune sa aiba peste 6 milioane de noi locuri de munca.

IRINA CRISTEA

Strategia de la Lisabona isi propune ca, pana in 2010, economia europeana sa devina cea mai competitiva din lume, insa evolutiile din ultima perioada au adancit scepticismul din mai multe state membre. Comisia Europeana sustine ca acum se impune o refoma structurala care sa permita adevarata relansare economica. Programul adoptat la Lisabona se axeaza pe trei directii principale de actiune. Prima se refera la "transformarea Europei intr-un spatiu atractiv pentru investitii si munca prin imbunatatirea infrastructurii si prin apelarea la cele mai noi tehnologii in toate domeniile de activitate". Responsabilii de la Bruxelles isi mai propun sa dezmorteasca piata interna a fiecarui stat membru, sa revizuiasca legile europene si nationale, garantand, in acest fel, o economie deschisa care sa asigure o concurenta reala in interiorul Uniunii Europene. Un alt obiectiv este cel prin care se vor asigura progrese tehnologice pentru utilizarea corespunzatoare a resurselor si investitii in tehnologie de varf.

PIATA COMUNA. Crearea de locuri de munca devine un obiectiv esential care isi propune sa fie atins prin atragerea tinerilor in competitie, modernizarea sistemului de protectie sociala si dezvoltarea capacitatii oamenilor de a se adapta la noi locuri de munca, intr-o economie in continua miscare. Piata comuna ar trebui sa se dezvolte in zone ca serviciile sau achizitiile publice, iar documentul de la Lisabona face referiri stricte la interventiile statelor membre pentru ajutorarea noilor intreprinzatori si a firmelor tinere care lanseaza produse si servicii potrivite mileniului al treilea.

La capitolul "protectie sociala", Comisia Europeana sugereaza statelor din spatiul comunitar sa ia doar masuri prin care sa se ajunga la raporturi cinstite intre munca, salarii si productivitate.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul