|
|
Punch-ul este asociat intotdeauna cu petrecerile zgomotoase ale americanilor, insa el isi are "certificatul de nastere" in India. Chiar denumirea vorbeste despre originea lui orientala: "panch" - in indiana inseamna cinci, atatea ingrediente avand candva aceasta bautura in amestec. Ea trebuia sa imbine cinci gusturi: o parte de acru, doua de dulce, trei de tarie, patru de moale si un strop de amarala. Aceasta compozitie rezulta din amestecarea sucului unei lamai, zahar, un aperitiv amar, bere si o tarie.
Punch cu sampanie
|
|
GRESEALA NATURII
|
Din familia vinurilor din Burgundia, Pinot Gris are cea mai interesanta istorie. Acest soi nobil este de fapt o "greseala" a naturii. Nuanta gris este o mutatie a Pinot Noirului, aparuta cu multe secole in urma. Deja in secolul al XIII-lea, acest soi era bine cunoscut in Franta. In prezent, in toate tarile europene se gasesc podgorii de Pinot Gris. Aciditatea potrivita si dulceata lui permit ca vinul sa se matureze foarte bine. Francezii obisnuiesc sa il asocieze cu mancarea lor traditionala, Foie Gras. Are un buchet si o aroma complexe: flori de primavara, fructe de padure, fum, miere. Vinul pastreaza cu fidelitate culoarea galben-verzuie a strugurelui din care provine. Gustul lui este delicat, rotund, bine echilibrat. Vinificatorii spun ca acest vin este gras, de aceea se recomanda sa fie servit la preparatele din carne slaba de pui sau de peste.
|