x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

23 Noi 2005   •   00:00
Dragele mele,

Bravo pentru retete si la cat mai multe! Mai ales acum ca se apropie sarbatorile si vrem sa gatim cat mai multe bunatati pentru familiile noastre! Si, sincer, ne ajutati de minune. Trebuie sa va marturisesc ca, la retete, in momentul in care ma decid pe care dintre ele sa o gatesc, ma ghidez in primul rand dupa ingrediente! Si pregatesc de cele mai multe ori cu ce am prin bucatarie! Unele dintre retete sunt chiar practice si usor de pregatit. O sa va trimit si eu doua retete pe care le gatesc de cele mai multe ori sambata si duminica si care imi ies extrem de gustoase. Pentru prima reteta aveti nevoie de carne de oaie, ceapa, piper, cimbru, ardei iute, otet sau vin. Carnea se taie felii, se pune intr-un vas si se asezoneaza cu ceapa taiata felii subtiri, cimbrul pisat, ardeiul iute taiat si stropit cu otet sau vin. Se tine la rece 24 de ore sa se fragezeasca, dupa care se pun bucatile bine indesate pe frigaruie si se invarte in jurul jaraticului incins. Se serveste cu garnitura de orez. Cea de-a doua reteta este cea de ciocanele la tava cu cartofi, pentru care aveti nevoie de: 4-10 ciocanele de pui, un kg de cartofi, 200 g de ciuperci, 100 g de zahar, 150-200 g de cascaval, patru rosii, condimente dupa gust, sos de smantana. Cartofii se curata, se spala si se taie cuburi, ciupercile se scurg (daca sunt la conserva), rosiile se taie rondele, iar cascavalul se rade. Tava se unge cu jumatate din unt, cartofii se imprastie in tava si apoi se stropesc cu ulei, iar deasupra se toarna apa cat sa acopere cartofii. Ciocanelele se ung cu untul ramas, dupa care se asaza uniform peste cartofi. Doua din rosiile taiate rondele se adauga si ele in tava si se condimenteaza totul dupa gust. Se da amestecul la cuptor, la foc mediu, pentru circa 45 de minute. Dupa ce s-au rumenit suficient se scoate tava, se adauga ciupercile, apoi se presara restul de rosii si cascavalul. Se dau din nou la cuptor si se lasa pana ce cartofii sunt complet facuti. Se servesc fierbinti cu sos de smantana. Va multumesc mult si sper sa ne incantati in continuare cu mancaruri pe cinste!
Ana Petrache, Iasi

Draga redactie,

Va urmaresc si va citesc de cand ati aparut si trebuie sa va marturisesc, cu toata sinceritatea, ca reusiti sa ma surprindeti de fiecare data. Sunteti un nesecat izvor de retete si unele de calitate. Eu nu sunt o mare gurmanda, dar imi place foarte mult sa gatesc, bineinteles atunci cand dispun de ceva timp. Nici nu s-ar putea altfel, caci cei doi copii ai mei asteapta in fiecare saptamana ceva bun. Ca sa impac si capra si varza, recurg la o solutie cat mai simpla, dar in acelasi timp si gustoasa, caci nu reusesc sa-i pacalesc cu una cu doua. Iar reteta mea speciala de gogosi ma salveaza de fiecare data. O sa v-o trimit si voua si sper ca o veti incerca. Chiar merita! Ingredientele de care aveti nevoie sunt urmatoarele: 500 g faina, 50 g zahar, 50 g unt, doua oua intregi (sau patru galbenusuri), 30 g de drojdie, o cana cu lapte, o lingurita cu sare, vanilie, coaja de lamaie si portocala. Drojdia se inmoaie cu putin lapte cald, se presara faina deasupra si se lasa la cald sa dospeasca. Separat, in vasul in care se framanta aluatul se bat ouale (sau galbenusurile) cu sarea si apoi cu zaharul. Se pune plamadeala, se omogenizeaza si se adauga, alternativ, lapte si faina. Coca trebuie sa fie moale, insa bine framantata (lapte se pune cat cere faina). Cand se desprinde aluatul de pe mana, se adauga untul topit, caldut, framantand in continuare. Se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul. Dupa ce a crescut, se framanta din nou - ca sa dea inapoi - si se imparte in doua. Se intinde o foaie de 1/2 cm. Pe jumatate de foaie se fac cercuri (cu o forma sau un pahar mare) fara sa se taie aluatul. Se pune in mijloc umplutura (ciocolata de menaj, dulceata sau gem). Din cealalta jumatate de foaie se taie rondele care se asaza peste cele dintai si se apasa imprejur cu degetul sa se lipeasca. Se taie din nou cu aceeasi forma, patrunzand complet aluatul. Se lasa sa mai creasca aproximativ 1/2 h. Se pun la prajit intr-o cratita cu ulei incins. Se dau prin zahar pudra si scortisoara. Se servesc calde.
Andreea Mavrodin, Galati

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul