x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Munca in vest - Piata semiinchisa

Munca in vest - Piata semiinchisa

de Irina Cristea    |    04 Mai 2006   •   00:00
Munca in vest - Piata semiinchisa

Piata muncii din cateva state membre ramane inchisa pentru estici. Motivul - guvernele incearca, acolo unde pot, sa dea semne ca pleaca urechea la temerile populatiei.

Extinderea Uniunii Europene a devenit o tema de discurs tot mai greu de digerat de cetatenii statelor cu vechime in Uniunea Europeana. Autoritatile din Olanda, Austria sau Germania trebuie sa faca un adevarat balet pentru a-si indeplini angajamentele politice fata de noii membri si tarile in curs de aderare, menajand, totodata, sensibilitatile propriilor populatii.

Un discurs mai degraba sceptic la adresa aderarii Romaniei si Bulgariei i-a consolidat Angelei Merkel pozitia inaintea alegerilor din Germania. Totodata, o dezbatere destul de vie in Parlamentul olandez pe marginea Tratatului de aderare al celor doua tari "a dat bine" in ochii cetatenilor. O noua etapa a fost cea de la inceputul saptamanii, cand cateva state ale UE si-au mentinut restrictiile impuse muncitorilor din Ungaria, Polonia, Slovacia, Slovenia, Cehia, Letonia, Lituania si Estonia.

GERMANIA
Motivul invocat de tari precum Germania si Austria este o asa-zisa invazie de mana de lucru ieftina si buna, care ar afecta mai multe sectoare ale pietei. In realitate, temerile le apartin strict cetatenilor obisnuiti. Intr-o Germanie unde domina somajul, deschiderea robinetului cu muncitori polonezi sau cehi ar atrage sanctiuni din partea alegatorilor.

AUSTRIA
Nici austriecii nu privesc cu ochi buni o potentiala concurenta din partea esticilor, mai ales in conditiile in care ei ar veni nu doar cu bune cunostinte profesionale, ci si cu o stapanire decenta a limbii germane. Liberalizarea totala a pietei muncii in aceste state, carora li se alatura Danemarca, Luxemburg, Franta, Belgia si Italia, mai are de asteptat.

MAI LEJER
In paralel cu piata muncii, libertatea de circulatie si dreptul de sedere au suportat marti noi reglementari. Principala noutate este introducerea dreptului de sedere permanent dupa o perioada de cinci ani de rezidenta in statul respectiv, care nu va fi supus nici unor conditii preliminare si va garanta egalitatea in drepturi cu cetatenii statului in cauza.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul