x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Parfum de epoca

Parfum de epoca

07 Iun 2005   •   00:00

  • INVATATURILE MATUSII
  • Dragii mei, iata ca a venit si vara. Vi s-a intamplat vreodata sa auziti o melodie veche-veche, care sa va aduca aminte de o intamplare, de un eveniment? De cateva zile incoace, imi rasuna in urechi o romanta de demult, pe care Hristache al meu i-o cerea mereu lautarului sa ne-o cante.

    Eram la Sosea, o seara de vara, zapuseala, statea sa ploua... Agale, la brateta, eu si Hristache al meu, am plecat la plimbare. Dupa ceva timp de mers, ne-am oprit la o gradina de vara la care stateam mai mereu. Nu stim de ce, dar locul acela avea ceva din viata noastra, din iubirea ce ne lega. Poate erau chelnerii atat de serviabili si de binevoitori, poate era vinul dulce, poate era mancarea atat de savuroasa sau poate muzica armonioasa si plina de intelesuri. Nu am sa aflu niciodata ce ne indrepta pasii mereu spre acelasi local.
    Ca hipnotizati ne asezam la masa noastra (ca ne invatasera chelnerii si aveau grija sa fie libera) si comandam o sticla cu vin. Sau cate o bere si trei-patru mici cu mustar alaturi, sau o friptura.... Dar nu asta era important! Doar faptul ca ieseam undeva, ca ne plimbam, ca eram doar noi doi...

    Si cand se lasa intunericul, dansam la lumina pala a Lunii. Si nu eram singurii care faceam asta. Pe atunci nu era o rusine sa dansezi la o gradina de vara cu sotul, sa iti afisezi sentimentele. Era asa de frumos, ca de-abia asteptam duminica sa iesim la Sosea, noi doi sau cu prietenii. Si daca nu mergeam intr-acolo, ne duceam sa ascultam fanfara pe o banca in parc. Parca aleile erau numai pentru noi doi... Si muzica la fel. Mi-e dor de toate astea...
    Acum timpurile s-au schimbat. Mai ies prin Cismigiu, dar nu mai e la fel. Parfumul epocii mele parca s-a dus. Nici macar gradini de vara nu mai sunt. Totul are un aer superficial si deprimant. Mie insa tot imi mai rasuna in urechi romanta noastra... (Matusa Elvira)

    POVETE
    CONSERVARE. O pasare taiata de mai multe zile ramane proaspata daca se introduce in interiorul ei o ceapa intreaga necuratata.

    FRAGEZIRE. Carnea tare se fragezeste prin fierbere daca punem in apa ori un cui, ori praf de bicarbonat de sodiu. Carnea congelata nu se decongeleaza decat la temperatura camerei sau in cuptorul cu microunde. Carnea devine mult mai frageda si mai suculenta daca, inainte de a fi pusa la fript, se inmoaie pentru cateva secunde in apa clocotita.

    ULEI DE MASLINE. O alta metoda de a fragezi carnea este ungerea ei cu ulei de masline, inainte de fi pusa la gratar.

    COTLETE. Daca se trec prin faina si ou cotletele slabe, acestea devin deosebit de suculente. Apoi vor fi tinute cateva minute in apa cu otet, dupa care se vor condimenta cu sare si se vor pune la prajit. Carnea isi pastreaza sucul daca este stropita cu putin suc de lamaie inainte de a fi pusa la fript.

    CULOARE. Carnea va capata o culoare aurie daca se presara cu putin zahar in timp ce se rumeneste.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul