x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pe gustul fiecaruia

Pe gustul fiecaruia

15 Feb 2006   •   00:00
JOCURILE OLIMPICE - GERMANIA
N-a existat un Sat Olimpic la Garmisch. Sportivii, personalul si oficialii au fost gazduiti in hotelurile acestui oras bavarez. Ca si la Berlin, in acelasi an, gazdele au incercat, in masura posibilitatilor, sa ofere participantilor mancarurile cu care erau obisnuiti in tara natala. "Concurentii trebuie sa primeasca o alimentatie bogata, adaptata obiceiurilor nationale si nevoilor lor specifice, ca sa nu fie compromise sansele de reusita in competitiile olimpice". A fost o veritabila sfidare, care i-a pus la incercare pe sefii bucatari, buni cunoscatori ai gastronomiei internationale. Platourile specifice bucatariei bavareze n-au fost servite decat in mod exceptional, in locurile unde locuiau delegatiile. Participantii au avut astfel ocazia sa se familiarizeze, in restaurantele statiunii, cu pate de ficat, picioare de porc si diverse sortimente de bere bavareza. Preturile erau strict reglementate, iar pentru cei 81.000 de spectatori, care veneau zilnic la Garmisch, mancarurile calde erau servite in sali speciale.

ABUNDENTA. O veritabila problema, a unei epoci in care guvernul national - socialist era obligat sa impuna restrictii, a fost aprovizionarea cu o gama diversa de alimente, care, in situatii normale, nu erau disponibile pe piata. In privinta acestui subiect, in Raportul oficial se afla urmatoarea mentiune: "Strainii au fost incantati sa vada multe lucruri de vanzare in Garmisch-Partenkirchen, usor accesibile. Erau vadit surprinsi sa vada mezelurile si grasimile despre care, in general, se stia ca lipsesc in Germania". (Emanuel Fantaneanu)

GARMISCH-PARTENKIRCHEN 1936
Editia
a IV-a
Nr. participanti
668
Tari participante 28
Sportivi romani
15

SUPA CREMA DE SPARANGHEL

Garmisch-Partenkirchen 1936
  • Ingrediente: 500 g sparanghel verde, doua varfuri de sparanghel alb, 200 ml lapte, 1,5 l supa de pasare, o telina mica taiata marunt, doua cepe tocate, 150 g unt, 3 linguri cu faina, un sfert de cana cu smantana, sare, piper alb, paprika.
  • Preparare: Sparanghelul (si cel verde, si cel alb) se pune la fiert in jumatate de cana cu lapte (daca e nevoie, se adauga si putina apa la fiert), timp de 10 minute. Se pune deoparte sparanghelul alb si se trece sparanghelul verde, taiat marunt, in alt vas, impreuna cu supa de pui, telina si ceapa. Se acopera cu un capac si se fierbe timp de o jumatate de ora. Intr-o tigaie se incinge untul si se rumeneste usor in el faina. Se adauga putin cate putin smantana, restul de lapte si supa de sparanghel din vasul de pe foc si se omogenizeaza. Vasul se trage imediat de pe foc si se asezoneaza cu sare, piper si paprika. Cand mancarea se asaza in farfurie, se adauga varfuri de sparanghel alb, pentru decor.

    SNITEL HOLSTEIN

    Garmisch-Partenkirchen 1936
  • Ingrediente: 6 snitele din carne de vitel, doua lamai, sare, piper, doua linguri cu faina, 9 oua, pesmet, ulei, unt, doua linguri cu capere, 100 g fileuri de ansoa.
  • Preparare: Carnea se bate usor, se stropeste cu suc de lamaie si se lasa la rece pentru 30 de minute. Fiecare snitel se sareaza si se pipereaza. Se bat trei oua impreuna cu o lingura cu apa. Se trece fiecare snitel prin faina, ou batut si pesmet. Snitelele se prajesc in ulei fierbinte, se scot din tigaie si se pun la scurs pe o hartie absorbanta. Pentru fiecare snitel se prajeste in unt cate un ou. Pe platou se asaza cate un snitel, un ou prajit, doua fileuri de ansoa, cateva capere si o felie de lamaie.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul