x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pomana cerului si a pasarilor

Pomana cerului si a pasarilor

08 Feb 2005   •   00:00

CALENDAR GASTRONOMIC

SIMONA CHIRIAC

10 februarie este ziua in care toate livezile sunt ocrotite, caci il sarbatorim pe Sfantul Haralambie. Puterea si vointa lui le pot face sa rodeasca si in anul acesta. Fiecare crenguta, frunza sau fruct isi are rolul lui in aceasta lume, iar in semn de binecuvantare, oamenii stropesc trunchiurile copacilor cu agheasma.

COLIVA ZBURATOARELOR. In acelasi timp, Sfantul Haralambie are darul de a-i apara pe oameni de boli. Chiar si ciuma, cea mai temuta, putea sa fie tinuta la distanta.

Este bine ca in aceasta zi sa nu se inceapa nici o activitate legata de prelucrarea lanii si a pieilor de animale. Se faceau pomeni pentru cei care au murit de moarte rea (prin inec, inghet, rapusi de fiarele salbatice, fulgerati). In acest scop se prepara coliva, pastrata de-a lungul intregului an, pentru a se da pasarilor din curte. Aceasta le va proteja de boli sau chiar le va vindeca.

Dar ca orice divinitate, el ocroteste, dar si pedepseste. Cei care ii nesocotesc ziua se pot imbolnavi sau vor fi raniti de fiarele padurii. Si asta deoarece se spune ca la inceput Haralambie a fost pastor, devenind cu timpul si ocrotitor al animalelor domestice.

SOIMARITA. Si pentru ca sarbatoarea Sfantului Haralambie cade anul acesta intr-o zi de joi, trebuie stiut ca aceasta zi este favorabila oricarei activitati. Joia este in popor o femeie rea cu oamenii lenesi, dar deosebit de binevoitoare cu cei harnici. Cine se insoara intr-o zi de joi va avea noroc in casnicie. Pe de alta parte, cel care se spala pe cap in aceasta zi va avea parte de o nenorocire.

BUDINCA DE CARTOFI CU BRANZA
  • INGREDIENTE: 1/2 kg de cartofi, 4 oua, 250 ml smantana, 250 gr branza de vaci si 100 gr telemea, 100 gr unt, 50 gr faina, o lingurita cu marar tocat, sare.
  • PREPARARE: Cartofii fierti in apa cu sare se sfarama bine. Telemeaua, branza de vaci, untul, smantana, galbenusurile, faina, mararul, albusurile batute spuma si sarea se amesteca cu cartofii. Se-asaza intr-un vas Jena, se lasa la cuptor 30 de minute.
  • 9 - 15 februarie
    "De aceea, oricine mananca painea aceasta sau bea paharul Domnului in chip nevrednic, va fi vinovat de trupul si sangele Domnului."
    Corinteni I, capitolul 11, versetul 27

  • 9 M Sf. Mc. Nichifor; Sf. Mc. Ep.: Marcel si Pangratie; Odovania Praznicului Intampinarii Domnului
  • 10 J 〠Sfantul Sfintit Mucenic Haralambie; Sf. Mucenite Enata si Valentina
  • 11 V Sf. Sfintit Mucenic Vlasie, Episcopul Sevastiei; Sf. Teodora, imparateasa
  • 12 S Sf. Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei celei Mari si Antonie, Patriarhul Constantinopolului
  • 13 D Cuv. Martinian; Sf. Ap. si Mc. Acvila si Priscila, sotia lui
  • 14 L Cuviosii: Auxentiu, Maron si Avraam
  • 15 M Sf. Ap. Onisim; Sf. Mucenic Maior; Cuv. Eusebiu
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul