x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

21 Feb 2006   •   00:00
Scrisori

Raspunsuri avizate la intrebarile dvs.

MASURI PREALABILE LUCRARILOR DE CONSTRUCTIE DE AUTOSTRAZI SI DRUMURI


Legea nr. 198/2004 stabileste cadrul juridic pentru luarea unor masuri de pregatire prealabila a executarii lucrarilor de constructie de autostrazi si drumuri nationale. Prin aceasta lege s-au declarat de utilitate publica toate lucrarile de constructie de autostrazi si drumuri nationale, expropriator fiind statul roman prin Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA de sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

COMPONENTE. In sensul Legii nr. 198/2004 fac parte integranta din autostrazi si drumuri nationale podurile, viaductele, pasajele denivelate, tunelurile, constructiile de aparare si consolidare, locurile de parcare, oprire si stationare, indicatoarele de semnalizare rutiera si alte dotari pentru siguranta circulatiei, precum si orice alte lucrari de construire ori amplasare de cladiri, instalatii si alte amenajari necesare apararii si/sau exploatarii acestora.

Expropriatorul intocmeste o documentatie tehnico-economica pentru fiecare lucrare. Pe baza documentatiei tehnico-economice, Guvernul aproba, prin hotarare, amplasamentul lucrarii, declansarea procedurii de expropriere a imobilelor care constituie amplasamentul, suma globala estimata a despagubirilor, termenul in care aceasta se vireaza intr-un cont bancar deschis pe numele expropriatorului si sursa de finantare.

CERERI. Plata despagubirilor pentru imobilele expropriate se face in baza cererilor adresate de titularii drepturilor reale, precum si de orice persoana care justifica un interes legitim. Cererea pentru plata despagubirilor va contine numele si prenumele titularilor drepturilor reale, adresa de domiciliu, actele doveditoare referitoare la existenta drepturilor reale asupra bunului imobil expropriat. Cererea, impreuna cu documentele doveditoare, originale si/sau copii legalizate, va fi depusa in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a hotararii Guvernului la sediul consiliului local pe raza caruia se afla imobilul.

Dovada dreptului de proprietate si a celorlalte drepturi reale asupra imobilelor expropriate se face prin mijloace de proba admise de lege, in functie de modalitatea de dobandire a drepturilor - conventionala, judiciara, legala, succesorala, intelegand prin dobandire si constituirea sau reconstituirea dreptului de proprietate in baza unor legi speciale.

MODALITATI. Expropriatul nemultumit de cuantumul despagubirii, precum si orice persoana care se considera indreptatita la despagubire pentru exproprierea imobilului se pot adresa instantei judecatoresti competente in termen de trei ani de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului privind declansarea procedurii de expropriere sau in termen de 15 zile de la data la care i-a fost comunicata hotararea comisiei prin care i s-a respins, in intregime sau in parte, cererea de despagubire.

Cererile adresate instantei judecatoresti pentru stabilirea, in contradictoriu cu statul roman, a dreptului la despagubire pentru expropriere si a cuantumului acesteia sunt scutite de taxa judiciara de timbru. Transferul imobilelor din proprietatea privata in proprietatea publica a statului si in administrarea expropriatorului opereaza de drept la data platii despagubirilor pentru expropriere sau, dupa caz, la data consemnarii acestora, in conditiile legii.

Serviciile privind avizarea si inregistrarea documentatiilor cadastral-juridice sunt scutite de la plata taxelor, iar taxele aferente procedurii de intabulare pentru terenurile necesare realizarii lucrarilor de construire de autostrazi si drumuri nationale, precum si orice alte taxe datorate bugetului de stat sau bugetelor locale sunt scutite de la plata.

Stefanica, Dutu & Asociatii
societate de avocati

  • Ungureanu Nicoleta, Basarabi: "Va scriu in numele a 47 de mame insotitoare de copii cu handicap si aduc la cunostinta ca de cinci luni nu ne-am primit indemnizatiile de insotitori, cu toate ca ar trebui sa existe o lege care sa reglementeze acest lucru. In situatia in care peste tot in lume exista grija pentru persoane cu dizabilitati, la noi se pare ca acest lucru se afla pe ultimul plan. Am trimis petitii peste tot, dar nu am reusit sa miscam nimic. In urma demersului facut de Ministerul de Finante, am reusit cu greu sa ne recuperam salariile pe o luna si am ramas cu o restanta pe patru luni plus perioada de pana la sfarsitul anului, deoarece am fost anuntate ca nu vom mai primi nimic. Ce sa mai facem? Trebuie sa fim permanent alaturi de copii". Ardelean Mircea, comuna Tinca, judetul Bihor: "Am citit in ziarul dvs. un articol despre drepturile de care beneficiaza copiii cu handicap. Am in ingrijire un copil cu handicap grav pentru care nu am primit indemnizatia de sase luni. Administratia Publica Locala si Consiliul Judetean Bihor refuza sa aloce acesti bani, iar in aceasta situatie suntem 50 de persoane. Va rugam sa ne ajutati. Unde sunt banii copiilor cu handicap?".
    RASPUNS: De la Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap am primit urmatorul raspuns: "Din verificarile noastre reiese faptul ca, in momentul de fata, platile cuvenite asistentilor personali sunt efectuate la zi, iar bugetul aferent realizarii platilor a fost suplimentat".

  • Stefanescu Eugen, Bucuresti:
  • "Va rog sa ma ajutati in aflarea adevaratei sume pe care trebuie sa o platesc la intretinere pentru caldura pe octombrie si noiembrie 2005, neavand repartitoare. Mentionez ca apartamentul este de patru camere. In luna octombrie 2005, in blocul in care locuiesc s-au montat repartitoare pentru calculul costurilor de caldura. In luna ianuarie 2006 s-au afisat costurile pentru caldura pe perioada octombrie 2005-noiembrie 2005. Mi-a revenit suma de 361 lei RON, ceea ce eu consider ca este o greseala. In blocul alaturat alimentat de la aceeasi centrala termica, la un apartament cu patru camere, identic cu al meu, costul caldurii este de 250 RON. Mentionez ca blocul nu are montate repartitoare de caldura. In blocul nostru nu este ceva normal ca apartamentele cu trei camere pe aceeasi perioada sa plateasca 65 lei RON, cand restul apartamentelor au platit caldura consumata de la minimum 112 lei RON la 361 lei RON. Iar acest lucru se poate intampla numai daca: toate repartitoarele ar fi fost defecte, ceea ce este exclus; toate ar fi fost inchise sau s-ar fi umblat la ele. Am rugat firma sa-mi spuna cum s-a facut calculul, dar nu am primit raspuns. Dupa normele RADET, pentru incalzirea unui apartament de patru camere cu suprafata totala de 82 de metri patrati, in format pasual, ar fi necesar pentru luna noiembrie 1,680 Gcal, nu cat reiese din calculul firmei de mai mult de 3,6 Gcal".
    RASPUNS: Potrivit specialistilor de la Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat, "in orice situatie, Adunarea Generala trebuie sa aprobe modalitatile de citire, durata de timp la care se face regularizarea citirilor, persoana care face aceasta verificare. In concluzie, trebuie sa adresati conducerii firmei care a montat repartitoarele explicatii privind algoritmul de calcul. De asemenea, adresati-va presedintelui Asociatiei de Proprietari cu o sesizare, in care sa descrieti situatia exacta si sa cereti sa vi se puna la dispozitie o copie a Contractului de prestari servicii incheiat intre firma si asociatie pentru a studia drepturile si obligatiile fiecarei parti, modul de calcul a cotelor de contributie la cheltuielile repartizate pe numar de persoane si pe cota-parte indiviza".

  • Casangiu Vasile, Tulcea:
  • "In ziua de 06.06.1953 am fost angajat ca sergent la grupul de pompieri Galati, ca punct de lucru Raionul Macin in functia de inspector pompier de teren. Din motive de sanatate, la data de 25.04.1958 am fost mutat la sectia de pompieri Tulcea, unde am activat pana la data de 30.04.1958, cand am fost trecut in rezerva. Atat in livretul militar, cat si in cartea de munca nu se specifica salariul si sporurile avute in acea perioada, 06.06.1953-30.04.1958. In vederea reactualizarii dosarului de pensii, am solicitat personal unitatii de pompieri Tulcea o adeverinta de salarii si sporuri pe perioada cat am activat in acea unitate si mi s-a raspuns ca voi primi acasa raspunsul in termen de 30 de zile. Nu am primit un raspuns concret nici acum la adresa mea, ci sa merg sa caut acea adeverinta in alta parte. Ce am de facut daca nu o gasesc?".
    RASPUNS: De la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale am primit urmatorul raspuns: "Daca salariile, sporurile cu caracter permanent sau majorarile de retributii tarifare nu sunt inregistrate in carnetul de munca, pot fi dovedite cu adeverinte eliberate, in conditiile legii, de fostele unitati angajatoare".
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul