x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Suddeutsche Zeitung - Sfarsitul anului 2005 va fi decisiv

Suddeutsche Zeitung - Sfarsitul anului 2005 va fi decisiv

01 Apr 2005   •   00:00

O eventuala amanare a aderarii Romaniei sau Bulgariei la Uniunea Europeana, cu activarea clauzei de salvgardare, nu va putea fi decisa inainte de sfarsitul anului, a precizat, joi, Comisia Europeana.

  • de MARIA TOADER
  • DIRECT. Nici la cea mai recenta intalnire cu presedintele Traian Basescu, europarlamentarul german Elmar Brok nu a ocolit temele sensibile pentru aderarea Romaniei
    "Activarea clauzei de salvgardare va fi luata in considerare pentru prima data" doar dupa raportul de evaluare a progreselor inregistrate de Sofia si Bucuresti, pe care Comisia Europeana trebuie sa-l intocmeasca in noiembrie, a explicat Krisztina Nagy, purtator de cuvant al comisarului pentru extindere, Olli Rehn.

    SCENARII. Ziarele germane, Suddeutsche Zeitung si Frankfurter Allgemeine Zeitung, scriu tot despre aderarea Romaniei. Pentru ziarul din Frankfurt, discutiile din cadrul Comisiei de Externe a Parlamentului European sunt cele mai importante. Votul favorabil al acesteia este inca conditionat, amanarea aderarii fiind posibila daca problemele persista in aceleasi domenii. Presedintele Comisiei de Externe a PE, Elmar Brok, a declarat insa ca Parlamentul intentioneaza, prin votul pozitiv, sa onoreze eforturile Bulgariei si Romaniei.

    Suddeutsche Zeitung titreaza si el: "Un DA mare si un NU mic". "Statistica voturilor exprimate in Comisia de Externe a PE este, pentru cotidianul german, inselatoare in cel mai inalt grad, caci in realitate, printre reprezentantii europeni aflati la Bruxelles, creste indoiala ca Bucurestiul va fi cu adevarat copt pentru a fi primit la 1 ianuarie 2007 in UE. Din aceasta cauza, cu 20 de luni inaintea marii zile, deputatii au dat doar in aparenta unda verde aderarii, continuand insa sa fabrice o frana care sa prelungeasca nitel asteptarea candidatului suspect."

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul