x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Tovarasii fripturilor!

Tovarasii fripturilor!

14 Sep 2005   •   00:00
GARGANTUA SI PANTAGRUEL
Am calatorit impreuna in lumea dulceturilor, am vizitat tari cu o bogata traditie gastronomica, ne-am oprit pentru cateva ceasuri si pe taramul celor mici, dar probabil cel mai mult ne-a bucurat faptul ca de fiecare data am cules o tolba de retete. Iar astazi, ca niste buni gospodari ce suntem (eu asa sper!), ne vom face proviziile pentru iarna. Si vom incepe sa punem muraturile! Foarte gustoase atunci cand gospodina stie cum sa le pregateasca, muraturile sunt de neinlocuit la fripura, carnaciori, cartofi prajiti, tocanite etc. Fara ele mancarea nu are acelasi gust! Dar stati linistiti! Sub nici o forma nu vom amana calatoria noastra gastronomica, ci dimpotriva, ne vom indrepta ca vantul si ca gandul spre Bulgaria, tara "celor mai buni castraveciori". Se pare ca bulgarii detin cateva secrete bine "pazite" despre conservarea castravetilor! Dar cu siguranta ii vom convinge sa ni le dezvaluie!

PRICEPERE. De cum am ajuns in Bulgaria nu m-am putut abtine si m-am repezit la borcanul cu castraveti. De buni, n-ai ce reprosa, jos palaria! Reteta? Nici o grija, am cules-o pentru domniile voastre si va asigur ca nu este nimic complicat. Trebuie doar sa respectati cantitatile si sa aveti "mana" buna, asa cum se zice pe la noi! De restul... ce-o vrea Domnul! Asa ca nu mai zaboviti si notati! Iata de ce aveti nevoie pentru un borcan cu castraveti: 100 ml otet, doua lingurite cu zahar, o ceapa, piper, foi de dafin, usturoi, marar uscat, boabe de mustar, felii de morcovi, radacina de hrean. Secretul? In primul rand alegerea castravetilor. Trebuie sa fie mai mici, verzi si fara pete. Ii spalati si ii tineti 12 ore in apa sarata. Apoi ii asezati in borcane in care ati pus frunze de visin si marar uscat. La fiecare strat de castraveti se adauga, dupa preferinte, cativa ardei iuti, verzi, morcovi rondele si radacini de hrean taiate felii subtiri.

Otetul (un litru) se amesteca cu apa (3 litri de apa), dupa care se toarna peste castravetii asezati in borcane impreuna cu celelalte ingrediente. Dupa ce ati executat si aceasta "misiune", legati borcanele cu pergament, dupa care le fierbeti la bain-marie cam 5-10 minute.

Hei, cum vi se pare? Incercati reteta si va garantez ca, la iarna, o sa ma pomeniti! Iar mancarea o sa vi se para mult mai gustoasa!

SALATA DE IARNA
INGREDIENTE: 4 kg de varza, 2 kg de gogosari, 1 kg de castraveti, 1 kg de ceapa, 1 kg de gogonele, 1 kg de morcovi, 1 litru de otet, 250 g de zahar, 100 g boabe mustar, 10 g piper, foi de dafin, sare.

PREPARARE: Zarzavaturile se curata, se spala si se lasa sa se scurga. Se taie varza feliute, iar gogosarii, gogonelele, ceapa, morcovii, castravetii se taie rondele cat mai subtiri. Ceapa se taie inele, iar castravetii se lasa cu coaja. Gogosarii se curata bine de seminte. Se sareaza totul si se lasa pana a doua zi. Se amesteca cu otetul, zaharul si restul condimentelor. Se pun in borcane si se leaga cu celofan.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul