x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Un pahar de vorba

Un pahar de vorba

15 Feb 2005   •   00:00

BARUL CASEI

VERONICA GUZUN

JOSEPHINE

  • Ingrediente:
  • cuburi de gheata, 30 ml apa minerala, 60 ml whisky, 30 ml lichior de mandarine, 30 ml suc de portocale, 30 ml suc de lamaie, o portocala

  • Preparare:
  • Umpleti paharul pe jumatate cu gheata, adaugati apa minerala. Puneti restul ingredientelor in shaker, amestecati-le bine, apoi turnati in pahar. Ornamentati cu o felie de portocala.

    Sfarsit de saptamana. Intalnire cu prietenii, la un bar. Ce sa iau ? Iar suc de rosii? Nu, parca azi as prefera ceva... altceva... Vreau sa sparg o prejudecata si anume ca exista bauturi pentru femei si bauturi pentru barbati... de aceea la intrebarea chelnerului "si domnisoara?" eu raspund "domnisoara vrea un whisky cu gheata si apa plata" - zambesc misterios prietenilor, ca sa nu imi puna intrebari in plus. Printre sticlele de bere, paharul meu pe jumatate plin cu lichid de culoarea caramelului, in care se inghesuie doua cuburi de gheata, arata chiar foarte elegant si feminin. Gust din el si "musc" bautura, asa cum recomanda producatorii. Lichidul se rostogoleste agale, arzand gatul. Iau o inghititura de apa sa simt cum fiecare nuanta a buchetului se pune in valoare. Nici o nota a parfumului nu se pierde. Ce de arome! Tonalitatile dulci se combina cu cele lemnoase si uleioase, un amestec prea complex pentru a fi descris.

    Whisky, o bautura bogata in arome

    PARFUM. Se spune ca aceasta este bautura care poseda cel mai bogat buchet. Iar in lista celor mai consumate bauturi alcoolice, whisky ocupa unul din primele locuri. Poate ca si in seara aceasta as fi ramas la traditionalul suc de rosii sau la bere, insa decizia mi-a fost influentata de informatiile pe care le-am descoperit intamplator intr-o carte. Acolo erau descrise etapele degustarii si istoria bauturii. De cateva secole irlandezii si scotienii lupta pentru dreptul de a se numi tara de origine a whisky-ului. Pe de alta parte, nici irlandezii si nici rivalii lor, scotienii, nu se numara printre cei mai mari consumatori de "apa a vietii". Pentru aceasta onoare disputa este intre americani si japonezi. Dupa o zi de lucru, in Japonia incepe "nomunnication" - intalnire la un pahar de whisky intre prieteni. Denumirea vine de la "nomu" - a bea din japoneza si "communication" - a comunica din engleza. Astfel, el este un factor de legatura intre oameni la fel cum a fost si in acea seara cand am vrut sa sparg o prejudecata...

    MANCAREA SI VINUL
    Iar suntem pusi in fata unei alegeri: un vin sec sau unul dulce sau unul cu personalitate, asa, mai amarui? Of, ca greu mai e sa decizi. Iar treci prin minte toate bucatele care vor aburi pe masa, iar te uiti la raftul doldora de vinuri si iar te apuca disperarea de a nu putea alege. In asemenea cazuri, bine venit este sfatul "ai incredere in propriile gusturi". Totusi, exista si reguli de potrivire a bauturii cu mancarea. Poate ca ati auzit spunandu-se ca vinul nu merge cu un aperitiv. Gresita parere! Un vin sec acrisor este chiar bine venit langa o salata. Aciditatea vinului este estompata de aciditatea salatei, combinatia devenind chiar placuta. Mancarea in care s-a exagerat cu sarea poate fi usor neutralizata de asemenea cu un vin mai acru. Rieslingul sau Muscatul este ceea ce aveti nevoie. Regula Acid+Acid, este valabila si in combinatia Dulce+ Dulce. Astfel, la un desert nu ezitati sa serviti un vin licoros.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul