x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Un ragaz pentru tandrete

Un ragaz pentru tandrete

01 Mar 2005   •   00:00

INVATATURILE MATUSII
Dragii mei, iata ca intram in primavara. Moment pentru noi, doamnele, sa inmugurim asemenea florilor pe care le iubim atat de mult. Si un motiv in plus pentru domnii cu care ne impartim viata (sau nu) sa ne arate inca o data ca ne pretuiesc. O floare, o vorba buna, un ajutor la bucatarie nu sunt in plus niciodata.

In fiecare an cand vad tineri cu ochii scanteind de dragoste, cu buchete de flori sau poate, din cauza bugetului, cu o singura zambila, imi aduc aminte de Hristea al meu. Nu era 8 Martie sa nu vina cu o floare, cat de mica ar fi fost ea! Si ca eu sa fiu odihnita in ziua pusa in calendar special pentru femeie, pe 7 martie devenea "gospodina" in casa. Punea mana pe aspirator mai ceva ca mine si facea luna toata casa.

Apoi spala parchetul cu petroxin, ca asa era pe vremea noastra... Ne trezeam de cu dimineata sa prindem rand la coada sa luam cate ceva. Si de fiecare data se ducea, tocmai pentru ca eu sa imi pot face "somnul de frumusete". Zicea adeseori: "Te iubesc si pentru ca esti frumoasa si de aceea trebuie sa am grija de tine". Apoi venea acasa si se punea pe treaba. Spala toate geamurile, ca sa poata soarele primaverii patrunde mai bine in casa, curata baia, bucataria, aspira in toata casa si mai batea si covoarele. In toata vremea asta, eu mergeam la coafor si la cumparaturi pentru mine.

Dar de fiecare data ii faceam si lui cate un cadou. Chiar si o simpla pereche de sosete, numai sa simta si el ca este rasplatit pentru munca. Si cand ma intorceam, erau toate la locul lor si pe masa statea cuminte o friptura de vita cu piure (pe vremea aia, chiar era ceva deosebit). Era poate cel mai frumos si mai tandru moment al zilei. Imi primeam martisorul si buchetul de flori de primavara. Lalele, zambile, ghiocei... Aveam si eu in felul acesta un ragaz sa-l dragalasesc pe Hristache al meu. Acum ii invat pe nepotii mei cum sa le faca astfel de surprize sotiilor si prietenelor lor.

Fiecare femeie are nevoie de un moment in care sa simta ca lumea este a ei. Uitati, dragii mei, asa imi petreceam eu inceputurile de primavara. Acum, nepotii sunt cei care ma rasfata. Dar nimic nu este la fel ca pe vremea lui Hristache al meu. (Matusa Elvira)

GOSPODARIA NOASTRA
Un studiu american releva ca in cuplurile unde sarcinile zilnice sunt impartite intre cei doi parteneri, sansa de "a trai fericiti pana la adanci batraneti" este de trei ori mai mare fata de cei care fac de unii singuri treburile gospodaresti. Cercetatorii au monitorizat viata a 100 de cupluri din Statele Unite si Canada. In caminele unde doar sotia se ocupa de casa, certurile se iveau cam o data pe saptamana. Daca barbatul era cel insarcinat cu treburile gospodaresti, discutiile apareau mult mai des.

SFATURI
PETE. Statuetele de bronz se curata cu un terci de cartofi cruzi, rasi, dupa care se lustruiesc cu spirt.

INGALBENIRE. Obiectele vechi de arama se curata cu amoniac nediluat, apoi se freaca bine cu o carpa moale, iar apoi se limpezesc cu apa calduta si se sterg.

LUMINA. Abajururile din rafie se curata cu un tampon imbibat in lapte dulce sau saramura fierbinte, dupa care se sterg cu o carpa curata.

CLAR. Geamurile pot fi sterse si astfel: se piseaza bine o creta alba, se pune pulberea intr-o carpa inmuiata in apa rece, apoi se lustruiesc geamurile cu ea. La sfarsit se sterg cu o carpa uscata si moale.

ZUGRAVIT. Atunci cand se varuieste, pentru a evita aparitia urmelor, se adauga in var o lingura cu ulei alimentar.

MOBILIER. Petele vechi de vopsea de pe mobila dispar frecandu-se locul respectiv cu un amestec din soda caustica si praf de creta.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul