x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Editie de colectie - Cultul personalitatii

Editie de colectie - Cultul personalitatii

08 Mai 2006   •   00:00
Editie de colectie - Cultul personalitatii

Rauri de oameni care defilau pe strazi. Stadioane inflorind din trupuri omenesti. Fotografii - document din "Epoca de Aur"

MOMENTE DECISIVE

In 1967, Ceausescu a fost ales presedintele Consiliului de Stat, ceea ce era o abatere de la statutul adoptat al partidului, care prevedea separarea functiilor de partid si de stat. Ceausescu a obtinut adeziunea multor oameni din tara si din strainatate in momentul august 1968. Profesorul Ioan Scurtu explica: "Ceausescu a condamnat in termeni vehementi interventia in Cehoslovacia a statelor participante la Tratatul de la Varsovia (...) Cultul sau s-a amplificat dupa 28 martie 1974, cand a fost ales presedinte al RSR, o functie cu prerogative de sef de stat. Detinea toate parghiile de comanda."

STALINUL ROMANIEI

Printre multele naratiuni publicate dupa moartea lui Ceausescu, sora sa, Niculina Rusescu, in casa careia Nicolae a locuit pe vremea cand isi facea ucenicia de cizmar, a povestit o intamplare al carei final este: "Ce ne facem noi cu tine? Ce vrei tu sa faci? Ce-ai sa ajungi?" intreaba cumnatul, nemultumit de prestatia ucenicului. La care a cazut napraznicul raspuns: "Nene, eu vreau sa fiu Stalin al Romaniei!". Ceausescu avea 16 ani.

SECOLUL CEAUSESCU

Nicolae Ceausescu a devenit un erou exemplar al neamului la 26 ianuarie 1973, cand, pentru prima data, propria lui zi de nastere se transforma intr-un ritual politic de celebrare publica a puterii sefului de partid. La aceasta prima sarbatorire de amploare a zilei de nastere a lui Ceausescu, la care au participat toate institutiile politice si culturale ale statului, tovarasul primeste, drept cadou, titlul de "teoretician strans legat de viata" si "om de omenie", dar si titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti, iar cineva propune ca numele epocii contemporane sa fie... "Secolul Ceausescu".
×
Subiecte în articol: ceausescu editie de colectie