x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Divorţul părinţilor poate frânge inima copiilor la propriu

Divorţul părinţilor poate frânge inima copiilor la propriu

de Radu Popa    |    02 Dec 2010   •   17:11
Divorţul părinţilor poate frânge inima copiilor la propriu

140721-24-27tvmar-47.jpgPotrivit unui recent studiu realizat de specialiştii canadieni, tinerii ai căror pă­rinţi di­vorţează prezintă un risc dublu de a suferi un atac de cord. Influenţa sepa­ră­rii pă­rin­ţi­lor asupra tonusului cardiac a fost des­co­pe­rită de cercetători în timp ce aceştia ana­li­zau rolul unor factori de risc „tradiţionali” în alterarea unei funcţionări optime a cordu­lui precum obezitatea, fumatul şi diabetul. Potrivit specialistei Esme Fuller-Thompson, ex­pert în medicina muncii şi neonatologie la Universitatea din Toronto, studiul men­ţionat poate furniza detalii suplimentare asu­pra influenţei factorilor amintiţi şi a stresului din co­pilărie asupra stării de să­nă­tate a adul­ţilor. Cercetătoarea a precizat că influenţa divorţului părinţilor asupra ris­cului de producere a unui infarct sau stop cardiac în cazul copiilor este un subiect a cărui cercetare trebuie aprofundată.

DIVORŢUL, UN „PĂCAT PARENTAL”. Studiul menţionat anterior, elaborat de Cen­trul de Supraveghere a Sănătăţii din Ca­nada, a fost efectuat în anul 2005 pe un eşan­tion de 13.000 de persoane care ­locuiesc în această ţară. Deoarece atacurile cardia­ce afectează, mai ales, persoane în vârstă de peste 65 ani, specialiştii au presupus că su­biecţii se născuseră în anul 1940 sau mai devreme. Divorţurile aveau loc rareori în anii ’40-’50 ai secolului trecut, într-un con­text şi cu consecinţe diferite pentru copii faţă de cele înregistrate în prezent. „Pă­ca­tul” comis de părinţi era considerat mult mai grav decât acum, astfel încât perechile care aveau copii se despărţeau doar în urma unor evenimente dramatice. Astfel încât întâmplările respective puteau afecta grav psihicul odraslelor. Pardoxal însă, influenţa negativă din perioada respectivă pare a constitui un factor esenţial în apariţia unor tulburări cardiace grave la vârsta de 60-70 de ani. Este vorba despre o influenţă indirectă. Copiii ai căror părinţi divorţează prezintă un risc sporit de a duce o viaţă în condiţii de sărăcie faţă de cei ai căror părinţi rămân împreună. Specialiştii au ajuns la concluzia că o copilărie petrecută în condiţii precare poate reprezenta un factor major de risc în cazul stării de sănătate a unui adult.

STRESUL DIN COPILĂRIE. Specialiştii canadieni nu au avut la dispoziţie valorile veniturilor obţinute de părinţii subiecţilor în perioada respectivă, neputând lua în calcul o posibilă legătură între acest factor şi riscul apariţiei unor tulburări cardiace la vârstă adultă. Cercetătorii sunt însă de părere că poate exista o legătură indirectă între cei doi factori. Studii anterioare referi­toare la sărăcia din timpul copilăriei şi abu­zurile din perioada respectivă au evidenţiat faptul că stările acute şi prelungite de stres pot afecta secreţia normală de cortizol, un hor­mon cu rol important în dezvoltarea organismului. Fenomenul poate avea drept consecinţă, o dată cu trecerea timpului, scăderea imunităţii organismului faţă de anumite afecţiuni. Fuller-Thompson a ţinut să precizeze că recentul studiu a arătat exis­tenţa unei legături între divorţul pă­rin­ţi­lor şi eventuala producere a unui atac car­diac în cazul copiilor, dar că sunt necesare cercetări suplimentare asupra  acestui subiect.

×
Subiecte în articol: stiinta