Soarele – bun prieten al copilului, pentru ca ii asigura vitamina D necesara cresterii – se poate transforma in zilele caniculare intr-un dusman de temut. Aflati in continuare un set de reguli referitoare la hidratare, alimentatie, protectie solara, vestimentatie, pe care punandu-le in practica aveti toate sansele de a petrece o vara fara vizite la medic cu copilul.
Apa pe saturate
Hidratarea corecta este prima masura care ii garanteaza copilului starea de bine in sezonul cald. La varste mici, copilul are nevoie zilnic de aproximativ un litru de lichide: lapte, ceai, suc natural de fructe, compot, apa plata.
Lichidele vor fi oferite copilului atat in timpul meselor, cat si intre mese. Doctor Nicoleta Bobe, medic primar pediatru, le recomanda parintilor moderatie in ceea ce priveste lichidele indulcite sau sucurile de fructe, care bineinteles sunt preferate de copii in defavoarea apei. Sfatul medicului este de a-i oferi copilului numai sucuri de fructe si compoturi usor indulcite preparate in casa si acestea in cantitati limitate. De exemplu, un copil de varsta mica poate sa bea intr-o zi maximum 60-70 de mililitri de suc de fructe sau cel mult 150-200 de mililitri de compot.
Apa ramane cea mai buna varianta pentru a potoli setea copilului. Cantitatea de apa necesara zilnic se apreciaza in functie de greutatea copilului. Astfel, medicii recomanda 30 de mililitri de apa pe kilogram corp. De exemplu, un copil de 10 kilograme are nevoie de minimum 300 de mililitri de apa in fiecare zi.
Iata motivele pentru care copilul are nevoie de un aport suficient de apa: previne deshidratarea, ajuta digestia si asimilarea nutrientilor din alimente, combate constipatia, contribuie la reglarea temperaturii corpului, functie care in cazul copiilor depinde foarte mult de factorii externi, deoarece pana la varsta de 4 ani nu sunt definitivate mecanismele de autocontrol al temperaturii. Or, tocmai din aceasta cauza deshidratarea copilului poate surveni rapid in zilele caniculare. O alta cauza a deshidratarii rapide a copiilor este pierderea apei din organism prin transpiratie. Concluzia este categorica: vara, copilul trebuie sa bea apa pe saturate.
Fructe si legume
Pentru buna hidratare a copilului, medicul pediatru ne recomanda sa ii oferim zilnic fructe si legume crude, preferabil de sezon. Pentru copiii sub 1 an-1 an si jumatate, care nu stapanesc inca "tehnica" mestecatului, sunt indicate piureurile din fructe (cirese, capsuni, pepene, caise, piersici, zmeura) in diverse combinatii preferate de prichindei.
Atentie: fructele cu potential alergen (capsuni, fructe de padure) trebuie introduse in mici cantitati. Pentru copiii peste 2 ani sunt delicioase si racoritoare gustarile dintre mese alcatuite din salate de fructe. Cat despre legume crude, acestea nu trebuie introduse in meniul copiilor sub 1 an, dar dupa aceasta varsta pot fi oferite micilor pofticiosi "betisoare" de morcovi, castraveti, ardei gras. O alta sugestie: sandvisul cu branza devine mai interesant si mai savuros cand este ornat cu feliute de rosii si cateva fasii de salata verde.
Hainute usoare
Un alt aspect important pe care trebuie sa-l aiba in vedere parintii in sezonul cald este vestimentatia potrivita. Copiii se simt bine in hainute largi, usoare, din materiale naturale (bumbac, in), in culori deschise. Un obiect care nu trebuie sa lipseasca din vestimentatia de vara a copilului este palaria. Capul copilului trebuie protejat, chiar daca il scoatem la plimbare dimineata, si nu dupa 12:00, cand soarele este nemilos. Este important sa alegem o palarie lejera, de culoare deschisa, cu boruri largi, care sa protejeze atat fata, cat si ceafa copilului.
Imbracamintea neadecvata si transpiratia, care vara este inevitabila in cazul copiilor, reprezinta o combinatie mai mult decat inconfortabila, pentru ca duce la aparitia eruptiei de la caldura. Aceasta apare mai ales la bebelusi, a caror piele este sensibila. Aproape 80% din copiii sub 1 an fac eruptie de la caldura. Bebelusilor si copiilor mai mari le apar pe piele bubite mici, rosii, uneori vezicule (basicute cu lichid) de marimea unui varf de ac. De fapt, eruptia apare cand se blocheaza canalele de eliminare a transpiratiei (porii) de la nivelul glandelor sudoripare. Retentia transpiratiei produce inflamatia de pe piele. Eruptia apare frecvent pe fata, gat, axile si trunchi, dar se poate extinde pe tot corpul. Pentru tratament este nevoie sa va adresati medicului, care poate prescrie mixturi pentru aplicari locale. Pentru a calma inflamatia se pot aplica pe zonele afectate comprese cu apa rece. Atentie! Copilului nu trebuie sa i se faca baie cu apa fierbinte. Vor fi evitate, de asemenea, cremele, lotiunile de corp sau pudra, pentru ca acestea blocheaza porii. Daca nu este tratata sau daca eruptia este agresata prin scarpinare, bubitele se pot suprainfecta, complicandu-se cu infectii bacteriene ale pielii.
Protectia solara
Lotiunile si cremele de protectie solara sunt nelipsite din programul zilnic. Inainte de a iesi la plimbare, parintilor, dar si copiilor trebuie sa le intre in obisnuinta aplicarea cremei fotoprotectoare pe fata, ceafa, maini, picioare. Factorul de protectie recomandat copiilor este minimum 25, ideal ar fi 50. Este bine sa alegem produse destinate copiilor, disponibile in farmacii. Sa nu uitam ca lotiunea sau crema fotoprotectoare se aplica cu minimum 10-20 de minute inainte de a iesi din casa, dupa fiecare baie in piscina sau mare, iar pe plaja trebuie reinnoita aplicarea indiferent daca prichindelul sta sub umbrela.
SUGARI. Despre nou-nascuti si sugari pana la 6 luni hraniti la san (care nu au inceput diversificarea alimentatiei), doctor Nicoleta Bobe spune ca acestia nu au nevoie de apa sau alte lichide pentru hidratare. Laptele mamei, oferit ori de cate ori bebelusul cere, ii potoleste acestuia atat setea, cat si foamea. La inceput, cand bebelusul este pus la san, laptele este mai diluat pentru a-i satisface setea, apoi mai bogat in grasimi pentru a-i potoli foamea. Dupa inceperea diversificarii, indiferent daca se continua alaptarea sau nu, sugarul are nevoie si de apa, mai ales dupa masa principala.
ESTE INTERZIS:
● Sa scoti copilul din casa la amiaza, pe canicula.
● Sa tii copilul in soare sau in spatii neventilate.
● Sa-l lasi in masina parcata, chiar si la umbra.
● Sa-i dai copilului bauturi carbogazoase sau apa din surse improprii.
● Sa-i pui pe masa alimente perisabile (oua, mezeluri, prajituri cu crema etc.) sau mancare gatita si pastrata mai mult de 24 de ore.
● Sa lasi copilul sa faca baie in stranduri sau piscine neautorizate.
● Sa-l lasi sa mearga descult pe asfalt, nisip sau iarba.
SEMNELE DESHIDRATARII:
● gura uscata, limba incarcata, buze crapate
● piele uscata (formeaza pliuri)
● urina inchisa la culoare, urat mirositoare si chiar lipsa acesteia
● plans fara lacrimi
● febra
● maini si picioare reci
● letargie
● delir, coma