x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Boala Alzheimer, diagnosticată la oftalmolog

Boala Alzheimer, diagnosticată la oftalmolog

de Magda Marincovici    |    19 Noi 2013   •   19:09
Boala Alzheimer, diagnosticată la oftalmolog

Boala Alzheimer ar putea fi diagnosticată la oftalmolog, potrivit opiniei unui grup de cercetătorii americani de la Universitatea Georgetown din Washington (SUA). Cercetătorii, coordonaţi de profesorul Scott Turner, au constatat, în timpul testelor, că retina rozătoarelor de laborator, afectate de boala Alzheimer, este mai subţire cu aproximativ 40%. “Retina este o prelungire a creierului. Este deci normal de a putea vedea pe retină aceleaşi procese patologice, subliniază profesorul Turner. Totuşi,  profesorul american a insistat, în cadrul Congresului anual al Societăţii de Neuroştiinţe, ce a avut loc recent la San Diego (California), asupra faptului că, deocamdată cercetările sunt la început şi sunt derulate exclusiv pe rozătoare. “Când o persoană este afectată de boala Alzheimer, unele celule ale creierului se atrofiază. Este un proces identic care s-ar finaliza cu o subţiere a retinei. Astfel, ne putem imagina că, la un examen oftalmologic, s-ar putea stabili diagnosticul bolii Alzheimer cu 10-20 de ani înaintea declanşării acesteia. Dar pentru moment sunt doar speculaţii, explică profesorul Turner cu o deosebită prudenţă. Retina este membrana care tapetează faţa internă a ochiului, formată din celule ce captează semnalul luminos. Retina este alcătuită de mai multe tipuri de celule, dispuse în trei straturi.

Diagnosticul de boală Alzheimer este confirmat cu ajutorul RMN. Pe imagine, boala se “vede” printr-o atrofierea a hipocampului, sediul memoriei. De asemenea, medicul supune pacientul unui set de teste destinate evaluării nivelului tulburărilor cognitive. Totuşi, trebuie subliniat că, la ora actuală, nu există un test faibil care să permită depistarea bolii înainte de apariţia primelor tulburări cognitive. Maladia Alzheimer este o boală degenerativă ce afectează zonele creierului responabile cu memoria, logica, limbajul, comportamentul. Această boală este considerată cea mai frecventă formă de demenţă, specifică persoanelor vârstnice.

Potrivit Societăţii Române Alzheimer,  în ţara noastră sunt 150.000 de persoane suferinde de această boală, dar, în realitate, numărul acestora ar putea fi de 350.000. Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că, boala Alzheimer afectează peste 24,3 milioane de persoane, iar până în 2025, numărul pacienţilor s-ar putea dubla.


×
Subiecte în articol: alzheimer