Un grup de cercetători din România, Singapore şi SUA au identificat patru mutaţii genetice responsabile de apariţia unei forme agresive de cancer, a anunţat prof.dr. Irinel Popescu, preşedintele Academiei Române de Ştiinţe Medicale, şeful Centrului de chirugie generală şi transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni.
Un colectiv de cercetare de la Institutul Clinic Fundeni, împreună cu parteneri din Singapore şi SUA, au publicat, în data de 3 noiembrie, două articole în prestigioasa revistă Nature Genetics. Studiul a fost realizat de două echipe din Singapore şi SUA, colectivul din România fiind inclus în ambele echipe. Articolele se referă la o cercetare consacrată coloangiocarcinomului, unul din cele două tipuri majore de cancer hepatic. Coloangiocarcinomul este o tumoră primară a căilor biliare, foarte agresivă, cu supravieţuire la cinci ani de numai 10%. Coloangiocarcinomul apare pe fondul unor boli preextistente între care, în Asia, infecţia cu paraziţi, care trăiesc în râuri, boala având o incidenţă mare mai ales în Thailanda.
În prezent, în coloangiocarcinom sunt doar două opţiuni de tratament: operaţia şi chimioterapia. Comparativ cu alte forme de cancer, în coloangiocarcinom, chimioterapia este mai puţin eficientă, baza fiind intervenţia chirurgicală, una dificilă de extirpare a unei tumori uriaşe. Seria mare de asemenea tumori şi de intervenţii chirurgicale cu un grad mare de dificultate este mai rară în lume, dar a fost motivul principal al prezenţei colectivului de cercetare din România în aceste studii.
În urma acestor studii au fost identificate patru gene mutante, implicate în apariţia acestei forme de cancer. Studiul a condus la concluzia că aceeaşi boală, respectiv coloangiocarcinomul, poate avea cauze diferite, cu implicaţii asupra eficienţei tratamentelor. Este vorba de medicina personalizată, de tratamente administrate în funcţie de profilul genetic al pacientului. Identificarea acestor gene mutante are mai multe avantaje: administrarea de terapii diferenţiate, posibilitatea unui diagnostic precoce. De asemenea, ştiindu-se genele mutante, se pot proiecta ţinte noi terapeutice şi formula un prognostic al bolii. Prof. dr. Irinel Popescu a mai precizat că dispunem de o bancă de tumori care permite derularea de cercetări importante în domeniul oncologiei. În acest sens, în curând, la Institutul Clinic Fundeni, va funcţiona un Centru de excelenţă în medicina translaţională pentru studiul oncogeneticii care va reuni toate laboratoarele şi cercetătorii români din ţară şi străinătate. Pe baza unui grant obţinut de cercetătorii din Singapore, cercetătorii români vor colabora cu aceştia pentru identificarea genelor implicate în apariţia cancerului de pancreas.