x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Să aflăm singuri ce semne de întrebare vin de la organism

Să aflăm singuri ce semne de întrebare vin de la organism

de Florin Condurateanu    |    23 Feb 2017   •   21:00
Să aflăm singuri ce semne de întrebare vin de la organism
Sursa foto: khorzhevska/Getty Images/iStockphoto

Organismul omului este un univers fabulos, mecanisme sofisticate îşi dau mâna să guverneze fiinţa umană. În fiecare moment ceva se întâmplă în corpul nostru, unele sunt întâmplări favorabile, unele reprezintă un rău pentru starea noastră de confort. E bine ca noi singuri să ne observăm şi să remarcăm dacă au apărut unele semne de îngrijorare. Şi bineînţeles să mergem la medic pentru a stabili un diagnostic şi o terapie, în caz că un semn arată o neregulă.

 

Trebuie să ne obişnuim ca zilnic să ne inspectăm starea noastră de sănătate, să observăm nişte parametri, care nu necesită decât atenţie şi o binevenită preocupare. La fiecare urinare e necesar să ne convingem că urina nu are urme de sânge. Orice prezenţă de sânge în urină trage un sunet de alarmă, sângerarea poate veni fie de la un cancer de vezică sau de rinichi, fie de la mişcarea unui calcul, care a rănit uretra sau există ceva anormal la prostată. Urina nu trebuie să fie ruginie, căci este semnul bilirubinei în exces ca urmare a unei funcţionaări necorespunzătoare a ficatului. Cantitatea de urină nu trebuie să fie prea mică fiindcă zilnic trebuie să urinăm circa 1500 de mililitri. Zilnic trebuie să fim atenţi şi cum se prezintă scaunul. Urmele de sânge în materiile fecale e un motiv de prezentare la medic. Dacă sângele e amestecat cu fecalele şi are o culoare de vişină putredă, arată că e vorba de o sângerare din părţile mai depărtate ale colonului. Dacă scaunul are culoare ca păcura, e posibil să aibă loc o hemoragie digestivă superioară. Dacă sângele este prezent pe suprafaţa ultimei părţi a fecalelor, e vorba de o sângerare în porţiunea finală a colonului, de vină pot fi şi hemoroizii. Dar numai medicul prin investigaţii decide cauza sângerării pentru că există şi riscul de boli canceroase. Scaunul nu trebuie să oscileze între diaree şi constipaţie. Culoarea prea deschisă a materiilor fecale trădează o neregulă la ficat, o eventuală hepatită.

 

Femeile e bine să-şi inspecteze sânii de 2-3 ori pe săptămână. La duş, cu mâinile ridicate ele trebuie să se palpeze, ca să nu treacă neobservată o denivelare în ţesuturile mamare, să fie sesizat orice nodul. Orice sângerare genitală la o femeie în menopauză impune un control la ginecolog.

×