În Aula Academiei Române, profesorului doctor Florian Popa, chirurg de primă clasă, i-a revenit misiunea de a prezenta o lucrare de excepţie: volumului 1 “Cancerul esofagian şi gastric” din Tratatul de oncologie digestivă”, elaborat de reputaţii profesori doctori doctori Mircea Grigorescu, Mircea Beuran şi Alexandru Irimie Şi, încă de la începutul “disecţiei”, prof. Popa sublinia că este un tratat “aşteptat şi necesar”. Aştepatat, deoarece ultimul tratatat în patologia oncologică din literatura medicală românească a apărut în urmă cu aproape 30 de ani. Aşteptat, deoarece oferă informaţii noi în cancerologie sesizate de cei trei autori, provenite din cercetarea internaţională asupra bolii, în special din cercetările în genetică şi biologie moleculară cu impact valoros asupra diangosticului, prognosticului şi tratamentului. Aşteptat, în condiţiile în care, la nivel global, patologia oncologică ocupă un loc doi între cazurile de deces semnalate şi are un prognostic încă rezervat. Şi necesar, din multiple considerente, multe de specialitate pură, evident greu de reţinut de publicul larg. Dar şi pentru publicul larg, tratatul este unul necesar întrucât examinează factorii de risc demonstraţi, aflaţi la orginea cancerului esofagian, respectiv: vârsta, asociată cu o deviaţie celulară, obezitatea şi refluxul gastroesofagian. Cât priveşte, alcoolul este încă nedovedit clar ca factor de risc. În schimb, fumatul sporeşte de două ori riscul de cancer esofagian, “dar cu un mare apostrof: chiar şi pentru cei care l-au întrerupt în urmă cu 30 de ani”. Din fericire, România se plasează sub media incidenţei europene a cancerului esofagian.
A doua parte a tratatului este dedicată cancerului gastric, cu o rată de supravieţuire la cinci ani după operaţie în 90% dintre cazuri. "Până în 1975, neoplazia gastrică era cea mai frecventă formă de cancer. După 1980 şi până acum, este în declin, ocupând azi locul cinci la incidenţa globală a cancerului şi locul trei la mortalitate, incidenţă mai mare fiind în Asia de Est, Europa Centrală şi de Est, în America Centrală şi de Est şi mai mică în America de Nord şi Africa". Factorii de risc ai cancerului gastric sunt helicobacter pylori, dieta şi infecţiile. Şi, surpriză, specialiştii susţin că fumatul şi alcoolul sunt neconcludenţi ca factori de risc.
Tratatul de oncologie digestivă, volumul 1 “Cancerul esofagian şi gastric” este o lucrare amplă cu peste 600 de pagini, la care 42 de autori cu o vastă expertiză au contribuit efectiv (15 de la UMF “Carol Davila” Bucureşti, 25 de la UMF “Iuliu Haţieganu” Cluj Napoca şi 2 de la UMF Oradea), care are peste 2.000 de indicaţii bibliografice şi care a apărut la prestigioasa Editură a Academiei Române. Aşa cum remarca prof. dr. Mircea Beuran, Tratatul “s-a aplecat spre această boală a civilizaţiei sau a secolului”, adresându-se în egală măsură tânărului medic rezident, dar şi medicului specialist. Şi, aşa cum preciza prof. Florian Popa, valoarea unei astfel de lucrări constă în şansă pe care o oferă medicilor de a-şi îmbogăţi orizontul, consultând un capitol sau altul elaborat de un specialist din echipa multidisciplinară ce a contribuit la acest tratat şi care s-a informat punctual asupra unei aspect.