Jurnalul.ro Ştiri Social 1.000.000 de români suferă de astm bronşic

1.000.000 de români suferă de astm bronşic

de Monica Cosac    |   

În România sunt aproximativ 1.000.000 de oameni care suferă de astm bronşic, iar 10% dintre ei au astm sever, atrag atenţia medicii, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Astmului. Potrivit specialiştilor, 4 din 10 pacienţi renunţă la medicaţia inhalatorie din motive financiare, iar o treime dintre bolnavi de teama efectelor adverse.

Astmul este o boală cronică ce afectează căile respiratorii. Afecţiunea nu poate fi vindecată, dar poate fi ținută sub control, spun medicii, iar scopul tratamentului este reducerea și prevenirea atacurilor de astm (denumite și crize), care se manifestă prin tuse, dispnee, respirație șuierătoare, senzație de sufocare, anxietate.

Printre cei mai importanţi factori de risc se numără: fumatul (aproximativ jumătate dintre cazurile noi de astm apar la fumători); alergeni de la locul de muncă (astmul ocupațional apare ca o reacție la aceşti alergeni); mediul de acasă: praful, acarienii, gândacii (este demonstrat că oamenii care trăiesc în case infestate cu gândaci au de patru ori mai multe șanse să facă astm decât ceilalți).

OrganizațiaMondială a Sănătății atrage atenția că schimbările climatice și poluarea au impact direct asupra sănătății oamenilor și mai ales a sănătății plămânului. Iar creșterea continuă a temperaturilor va conduce la creșterea poverii astmului.

Societatea Română de Pneumologie organizează testări gratuite (spirometrii), pe 11-12 mai, la intrarea principală a Spitalului Colţea din Capitală, pentru pacienţii diagnosticaţi şi pentru persoanele la risc.

„Pacienţii trebuie să facă testări periodice (n.r. - spirometrii), să evalueze detaliat simptomele împreună cu medicul şi, cel mai important, să ia tratamentul cu acurateţe. Astfel, astmul poate fi controlat”, explică preşedintele Societăţii Română de Pneumologie (SRP), dr. Ruxandra Ulmeanu, precizând că mulţi pacienţi români nu îşi iau tratamentul. Aproape jumătate dintre pacienţi (49%) uită să îşi administreze medicaţia zilnic, iar 47% renunţă când se simt mai bine, deşi astmul este o boală cronică.

Alte motive pentru care bolnavii renunţă la tratament sunt: 40% dintre ei renunţă din motive financiare, din teama de efecte adverse (33%), credinţa că medicamentele sunt inutile (26%) sau că medicaţia afectează viaţa de zi cu zi (24%).

În fiecare săptămână, unul din 5 pacienţi cu astm sever suferă o criză atât de intensă, încât nu poate solicita ajutor, spun medicii.

„Cele mai frecvente trei expresii folosite de pacienţi pentru a descrie criza astmatică sunt: lipsa de aer, sufocare şi frică”, a spus dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedinte SRP

Subiecte în articol: astm bronsic
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri