Jurnalul.ro Ştiri Social 1.900 de victime cauzate de consumul de alcool la volan

1.900 de victime cauzate de consumul de alcool la volan

de Monica Cosac    |   

Aproximativ 1.300 de accidente rutiere au avut loc în România, doar în ultimii doi ani, pe fondul consumului de alcool la volan, cu aproape 1.900 de victime, dintre care 89 de morţi, arată o analiză realizată de Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor (ALIAT). În ciuda înăspririi regulilor de circulație, din ianuarie 2017, legat de consumul de alcool, foarte mulţi şoferi continuă să se expună la riscul producerii unor accidente grave.

Un studiu realizat de ALIAT arată că, în România, şofatul sub influența băuturilor alcoolice cauzează anual mii de victime în România, în special în rândul tinerilor.

Deși legea le interzice șoferilor să bea înainte de a conduce mașina, 3% din totalul accidentelor rutiere petrecute pe șoselele de la noi sunt cauzate de șoferii care au condus în stare de ebrietate, iar  peste 5% dintre accidentele mortale pot fi atribuite consumului de alcool la volan.

Prin urmare, doar în perioada ianuarie 2016 - septembrie 2017, polițiştii au dat peste 20.000 de amenzi pentru consumul de alcool.

De asemenea, un raport al Organizației Mondiale a Sănătății, consemnează faptul că riscul de accident este de 3 ori mai mare la tineri față de persoanele peste 30 de ani, indiferent de concentrația în sânge a alcoolului.

De ce este atât de periculos șofatul sub influența alcoolului? Potrivit oms, cei care au o concentrație de alcool în sânge între 0,02g/dl și 0,05g/dl prezintă un risc de cel puțin trei ori mai mare de a muri într-un accident de mașină decât cei care nu consumă alcool înainte de a conduce, iar acest risc crește de șase ori pentru o concentrație de 0,05g/dl - 0,08g/dl și tot așa. Totodată, consumul de alcool înainte de a urca la volan este asociat și cu alte comportamente foarte riscante: viteza excesivă și lipsa centurii de siguranță, ambii factori putând cauza accidente grave. Cei mai expuși accidentelor cauzate de alcool sunt șoferii tineri și cei care abia și-au luat permisul.

Măsuri de prevenire

Potrivit ALIAT, este nevoie de politici și măsuri țintite și eficiente pentru a gestiona acest fenomen. Astfel, pe lângă măsurile punitive luate de instituțiile statului, sunt necesare şi măsuri de educare și conștientizare a riscurilor asociate consumului de alcool. Printre propunerile de acţiuni, în acest sens, se regăsesc: campaniile țintite de informare și de educare cu privire la riscuri, în special în rândul șoferilor tineri și începătorilor; campanii care să vizeze partenerele șoferilor și pe prietenii acestora; campanii derulate în baruri, inclusiv printr-o instruire a barmanilor; reducerea accesibilității alcoolului în benzinării şi introducerea orelor obligatorii de consiliere în locul amenzii pentru cei care au fost găsiți conducând sub influența alcoolului.

În acest context îngrijorător, UBER și Absolut lansează BADD (Bars Against Drunk Driving), o campanie împotriva condusului sub influența băuturilor alcoolice care se va desfășura, începând din această lună, în peste 25 de baruri şi cluburi din patru oraşe din țară: București, Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov. Concret, în serile de weekend, vor fi făcute teste persoanelor care au consumat băuturi alcoolice, iar cei cu alcoolemia peste limitele admise vor primi curse gratuite pentru a ajunge în siguranță la destinație.

Potrivit OMS, nu există o concentrație sigură de alcool în sânge pentru șoferi: orice cantitate de alcool, oricât de mică, poate afecta abilitatea

Subiecte în articol: accidente consum alcool la volan
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri