Jurnalul.ro Cultură Film 10 cele mai înfricoșătoare filme cu ucigași în serie

10 cele mai înfricoșătoare filme cu ucigași în serie

de Giulia Anghel    |   

Filmele cu ucigași în serie oferă spectatorilor senzații puternice de frică deoarece eroii negativi sunt oameni. Chiar dacă poveștile din aceste filme sunt fictive, teama de a fi vânați de un criminal în serie este reală întrucât situațiile sunt posibile.  

Iată cele mai îngricoșătoare 10 filme cu ucigași în serie din toate timpurile. 

10
„Scream”
(1996)
Regizat de Wes Craven

Distribuție
Drew Barrymore, Neve Campbell, Skeet Ulrich, Matthew Lillard, Jamie Kennedy, Rose McGowan
Timp de rulare
111 minute
Scream o urmărește pe Sidney Prescot (Neve Campbell), o elevă de liceu care devine ținta unui ucigaș mascat, cunoscut sub numele de Ghostface, alături de prietenii săi. Ucigașul o batjocorește pe Sidney la telefon. Pe măsură ce numărul morților crește, Sidney și prietenii ei navighează într-o serie de crime inspirate din filmele de groază, încercând să supraviețuiască. În cele din urmă, ea află că aceste crime sunt legate de uciderea mamei sale, cu un an înainte, iar crima este mai aproape de ea decât credea.

Scream este adesea clasat în fruntea listelor cu cele mai bune filme de groază din anii 1990 datorită rolului său în revitalizarea genului slasher. Amestecul de suspans, scene de urmărire, ucideri brutale și scene de apeluri telefonice iconice creează o atmosferă terifiantă. Imprevizibilitatea și motivele întortocheate ale ucigașilor fac filmul înfricoșător. Scream a rezonat cu publicul, astfel încât a dat naștere unei francize care continuă până în prezent.

9
„Memories of Murder”
(2003)
Regizat de Bong Joon-ho

Distribuție Kang-ho Song , Sang-kyung Kim , Roe-ha Kim , Jae-ho Song , Hie-bong Byeon , Seo-hie Ko
Timp de rulare 129 minute

Pelicula se bazează pe ancheta asupra primelor crime în serie înregistrate în Coreea de Sud din anii 1980. Filmul are loc într-un oraș rural și urmărește doi detectivi locali, Park Doo-man (Song Kang-ho) și Cho Yong-koo (Kim Roi-ha), alături de un detectiv mai experimentat din Seul, Seo Tae-yoon (Kim Sang-), în investigațiile lor într-o serie de violuri și crime asupra femeilor din oraș. Lucrurile se complică atunci când Seo nu este de acord cu Park și Choo cu privire la modul de gestionare a anchetei.

Memories of Murder a fost filmul revoluționar pentru regizorul Bong Joon-ho, unde a creat un mister captivant al crimei în serie. Pelicula este o descriere realistă a frustrării și neputinței forțelor de ordine în fața unui ucigaș evaziv, care a rămas neprins timp de decenii în viața reală. Atmosfera sumbră a filmului și disperarea detectivilor, precum și incompetența lor, îl fac o experiență îngrozitoare.

8
„I Saw The Devil”
(2010)
Regizat de Kim Jee-woon

Distribuție
Byung-hun Lee , Gook-hwan Jeon , Ho-jin Jeon , San-ha Oh , Yoon-seo Kim , Min-sik Choi
Timp de rulare 144 minute

Pelicula urmărește misiunea agentului secret Kim Soo-hyun (Lee Byung-hun) de a se răzbuna pe ucigașul în serie, Jang Kyung-chul (Choi Min-sik), după ce Jang a ucis-o pe logodnica lui Kim. În loc să-l omoare pe Jang, Kim creează un joc de-a pisica și șoarecele, în care îl prinde pe Jang și îl torturează, apoi Kim îl eliberează pe Jang și îl urmărește din nou. Pe măsură ce obsesia lui Kim pentru răzbunare crește, el începe să-și piardă propria umanitate, estompând granițele dintre dreptate și nebunie.

I Saw The Devil este printre cele mai deranjante filme sud-coreene din cauza violenței sale grafice și a intensității psihologice, care creează o atmosferă terifiantă ce depășește filmele tradiționale cu ucigași în serie. Reprezentarea brutală a filmului despre răzbunare și decădere morală, alături de explorarea modului în care căutarea răzbunării poate dezgoli o persoană de umanitate sporește groaza.  Cu toate acestea, cel mai terifiant aspect este modul în care Kim începe să semene cu criminalul în serie.


7
„The House That Jack Built”
(2018)
Regizat de Lars von Trier
Casa pe care Jack

Distribuție
Matt Dillon, Bruno Ganz, Uma Thurman, Siobhan Fallon, Sofie Gråbøl, Riley Keough
Timp de rulare
152 de minute

Jack (Matt Dillon), un ucigaș în serie bogat, foarte inteligent dar psihopat, a comis 5 crime pe parcursul a 12 ani în viața lui de apoi, în timp ce trece prin cele 9 cercuri ale Iadului. Pe măsură ce crimele sale cresc în brutalitate, Jack devine mai imprudent, crezându-se deasupra moralității. Își forțează victimele să interpreteze roluri crude și brutale.

The House That Jack Built a fost atât de grafică încât peste 100 de spectatori au părăsit sala în timpul premierei de la Cannes. Este o portretizare tulburătoare și fără scuze a minții unui criminal în serie, în timp ce îmbină violența grafică cu gânduri filosofice întunecate. Filmul devine înspăimântător și din cauza detașării ucigașului de moralitate, tratând actele sale groaznice ca pe o artă plastică. Violența șocantă și tonul nihilist al filmului îl fac o experiență terifiantă.

6
„Maniac”
(1980)
Regizat de William Lustig

Frank Zito (Joe Spinell), un bărbat tulburat care trăiește în New York City, este condus de experiențele traumatizante din copilărie cu mama sa abuzivă. Frank începe o relație cu fotografa Anna (Caroline Munro). Cu toate acestea, tendințele lui violente preiau controlul. El se plimbă noaptea pe străzile orașului New York, ucigând cu brutalitate tinere, pentru ca apoi să folosească scalpul și hainele victimei pentru a împodobi manechinele din apartamentul său. 

De-a lungul filmului, Frank se adâncește mai mult în nebunia și chinul său, făcând publicul să se simtă prins în lumea lui îngrozitoare. Atmosfera tulburătoare din Maniac este un amestec de violență grafică, în special crime brutale, și o portretizare crudă și neclintită a minții unui ucigaș. 

5
„Jocuri amuzante”
(1997)
Regizat de Michael Haneke
Distribuție
Susanne Lothar, Ulrich Mühe, Arno Frisch, Frank Giering
Timp de rulare
108 minute

Funny Games se concentrează pe familia Schober care se află în vacanță în casa lor de pe malul lacului. Doi tineri, Paul (Arno Frisch) și Peter (Frank Giering), sosesc pentru a împrumuta ouă în numele vecinilor de alături ai familiei. Când familia își dă seama că bărbații stau prea mult, încearcă să-i determine să plece, însă comportamentul politicos al lui Paul și Peter devine rapid sinistru. Cei doi bărbați încep să chinuiască familia, angajându-se într-un joc sadic care presupune ca victimele să participe la propria suferință.

La suprafață, Funny Games nu pare a fi un film de ucigași în serie, ci mai degrabă un film de invadare a locuinței unei familii. Cu toate acestea, la un moment dat, telespectatorii realizează că Paul și Peter sunt aici pentru a ucide familia Schober, și au mai făcut asta. Pe tot parcursul filmului, Paul și Peter sunt calmi, ceea ce este în contrast jocurile lor crude, creând o experiență tulburătoare. 

4
„Henry: Portrait of a Serial Killer ”
(1986)
Regizat de John McNaughton

Distribuție
Michael Rooker, Tom Towles, Tracy Arnold
Timp de rulare
83 de minute

Pelicula are la bază crimele comise de ucigașii în serie americani Henry Lee Lucas și Ottis Toole. Filmul îi urmărește pe Henry (Michael Rooker) după eliberarea sa din închisoare, Otis (Tom Towles) și sora lui Otis, Becky (Tracy Arnold). Henry și Otis se lansează într-o serie de crime violente în care ucid bărbați, femei și copii. Sindrofia sfârșește prin a avea consecințe catastrofale.

Filmul prezintă o portretizare realistă a psihopatiei și violenței, înfățișează brutalitatea ocazională a lui Henry și impactul crimelor sale asupra celor din jur. Henry: Portretul unui ucigaș în serie realizează un studiu intens al caracterului lui Henry cu o viziune dură, aproape documentară, asupra cruzimii și violenței sale nepasionale. Mai mult decât atât, estetica sumbră, murdară și stilul minimalist al filmului amplifică sentimentul de groază și factorul de sperietură.

3
„The Texas Chain Saw Massacre”
(1974)
Regizat de Tobe Hooper

Distribuție
Marilyn Burns , Allen Danziger , Paul A. Partain , William Vail , Teri McMinn , Edwin Neal
Timp de rulare
83 de minute

Texas Chain Saw Massacre urmărește un grup de prieteni, Sally (Marilyn Burns), fratele ei Franklin (Paul A. Partain) și prietenii lor Pam (Teri McMinn), Kirk (William Vail) și Jerry (Allen Danziger), în timpul unei vizite la o fermă abandonată din Texasul rural. Călătoria lor ia o turnură înfiorătoare atunci când întâlnesc o familie de canibali condusă de Leatherface, care poartă o mască din piele umană. Prietenii sunt atacați și vânați cu brutalitate de Leatherface și familia sa, care sunt mânați de practicile lor canibale.

Pelicula prezintă o portretizare brută, nefiltrată a violenței și reprezentarea unei familii de canibali, ceea ce face filmul îngrozitor. Personajul Leatherface, cu masca sa grotescă făcută din piele umană, este iconic și profund neliniștitor. Tensiunea necruțătoare, violența brută și imaginile tulburătoare ale filmului culminează într-o luptă de coșmar pentru supraviețuire, lăsând o impresie obsedantă de teroare.

2
„Se7en”
(1995)
Regizat de David Fincher
Distribuție
Brad Pitt , Morgan Freeman , Gwyneth Paltrow , R. Lee Ermey , Daniel Zacapa
Timp de rulare
127 de minute

Se7en îi urmărește pe detectivul idealist David Mills (Brad Pitt) și pe detectivul cinic William Somerset (Morgan Freeman) în timp ce investighează o serie de crime înfiorătoare, fiecare corespunzând unuia dintre cele 7 păcate capitale: lăcomie, zgârcenie, lene, invidie, mânie, mândrie și poftă. Ucigașul evaziv plănuiește cu meticulozitate fiecare crimă pentru a reflecta judecata sa morală deformată. Pe măsură ce ancheta progresează, detectivii se confruntă cu scene ale crimei din ce în ce mai tulburătoare. Ancheta devine și mai tulburătoare când îl prind pe criminal.

Se7en îmbină groaza psihologică și realismul sumbru deoarece se învârte în jurul unui ucigaș metodic, John Doe, care își orchestrează meticulos crimele pe baza celor 7 păcate capitale. Fiecare loc al crimei este mai tulburător și mai brutal decât precedentul. Atenția meticuloasă la detalii în scenele crimei și manipularea psihologică a detectivilor creează un sentiment general de groază.

1.
„The Silence of the Lambs” (1991)
Regizat de Jonathan Demme

Distribuție
Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn, Ted Levine
Timp de rulare
118 minute

Tăcerea mieilor o urmărește pe agenta FBI Clarice Starling (Jodie Foster) în ancheta ei pentru a prinde un criminal în serie, numit Buffalo Bill (Ted Levine), care răpește și jupoaie femei supraponderale, ucigându-le. Pentru a înțelege psihologia lui Buffalo Bill, ea solicită ajutorul criminalului în serie canibal, întemnițat, dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins). Pe măsură ce Clarice începe să interacționeze cu Lecter, ea trebuie să navigheze în natura lui manipulativă pentru a reuni dovezile și a-l prinde pe Buffalo Bill.

Tăcerea Mieilor combină suspansul, studiul caracterului și groaza pentru a crea o experiență intensă, captivantă și terifiantă. Lecter este o figură iconică al cărui calm înfricoșător și cruzime intelectuală îl fac unul dintre cei mai teribili criminali în serie din cinema. Interacțiunile lui cu Clarice sunt pline de tensiune și de joc psihologic. Pelicula se concentrează pe Hannibal Lecter și Buffalo Bill, potrivit collider.com.
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri