O privire rapidă aruncată prin meniurile pe care am tot zis că le vom prepara, ne va arăta care sunt cele mai comune condimente. Pentru a vă salva timp, cumvaplace.ro a întocmit o listă cu aromele pe care ar fi bine să le aveți în bucătărie.
Piper
Alături de sare, piperul negru apare în cea mai mare parte a mâncărurilor, nu degeaba avem și atâtea expresii legat de acest duet de succes. Dar bine ar fi să aveți la îndemână și un plic cu piper alb, care merge nemaipomenit la pește. Piperul alb provine din cel negru rămas fără coajă. Piperul verde, crud, este întâlnit în bucătăria thai, dar de nelipsit și în sosul pentru steak de vită. Piperul roșu, pe de altă parte, este varianta, să-i spunem, stafidită a celui negru. Practic, bobul este lăsat să se coacă complet, iar gustul său este ceva mai intens. Chiar dacă arată foarte bine și un dispozitiv în care avem toate culorile la un loc, bine ar fi să avem piper negru și singur. Oricum, indiferent ce piper alegem, cea mai bună formă a lui este bobul întreg și măcinat proaspăt, atunci când avem nevoie. Altfel, nu ne vom bucura de întreaga lui aromă!
Boia (paprika)
Boiaua de ardei, dulce sau iute, din orice fel de soi de ardei vreți, adaugă savoare tocănurilor în aceeași măsură în care aromatizează carnea tocată. În funcție de gustul fiecăruia, nuanțele de dulce sau picant ori chiar afumat pot crea noi repere culinare meniurilor fiecărei familii.
Pudră de usturoi
Chiar dacă alegeți să folosiți pentru mâncărurile preparate usturoi proaspăt, varianta deshidratată și pisată vă poate fi de mare ajutor în bucătărie. Nu se știe niciodată când vă treziți că usturoiul din cămară s-a stricat sau este prea uscat. În plus, dacă vreți să vă preparați singur minunatele quatre epice, veți avea nevoie de praf de usturoi.
Cimbru
Cu gustul său inconfundabil ușor lemnos, acrișor și puțin iute, cimbrul este folosit pentru asezonarea cărnurilor și mai ales pentru fripturi, dar să nu uităm nici de murături.
Oregano
Un gust de neînlocuit, mai ales dacă sunteți mari iubitori ai aromelor Italiei. Un strop de oregano uscat va scoate din anonimat orice sos de roșii. Poate fi folosit cu succes și în preparate grecești, fiind, de altfel, un gust specific Mediteranei, dar și în cele mexicane.
Rozmarin
Din aceeași mare familie a aromelor mediteraneene face parte și rozmarinul. Este, de altfel, specific și preparatelor franceze, dar se regăsește și în rețetele germane cu carne, cu aroma sa ușoară de pin. Merită să îl încercați în rețetele cu miel, dar și la pește. Va fi o surpriză realmente plăcută!
Scorțișoară
Dacă vă gândiți că scorțișoara este un ingredient specific doar dulciurilor, vă spunem noi: nu e chiar așa. Poate fi un excelent însoțitor al mâncărurilor sărate, în cele indiene sau chili mexican, ori în sosurile de roșii. Spre surprinderea tuturor, gustul nu va fi dulceag, ci ușor iute. Este recomandat ca, mai ales la mâncare, scorțișoara să fie folosită baton întreg, nu praf.
Nucșoară
La fel ca și scorțișoara, nu este doar pentru dulciuri, ci și pentru mâncărurile sărate. Se potrivește în combinațiile de brânză, la fel de bine ca și în pasta pentru ouă umplute. Este de neînlocuit în sosul bechamel și binevenită în sufleurile de brânză de orice fel.
Cayenne
Deși mulți îl numesc piper, dintr-o neînțelegere, el este un ardei, iar pudra este o paprika foarte iute și cu o aromă specifică. Evident, își găsește locul în chili con carne sau în orice sos iute pe care îl vreți. Va da o savoare aparte unor paste cu creveți în sos iute.
Chimion
Cu gustul său ușor afumat, chimionul este nelipsit din bucătăria arăbească, nord-africană și indiană, dar și în cea sud-americană. Un strop de chimion este perfect în combinațiile de carne pentru burek, dar și în marinada pentru shaorma sau în curry-ul indian.