Imagini inedite la Biblioteca Academiei Române. Patriarhul Daniel a sărbătorit cu tort de post şi şampanie Mănăstirea Voroneţ, la 30 de ani de la redeschiderea acestui lăcaş de cult unic în lume, vechi de 533 de ani.
Tortul aniversar a fost făcut în forma Tetraevangheliarului de la Voroneţ, o carte-document, de pe vremea lui Ştefan Cel Mare. Maica Stareţă Gabriela Platon a venit la Bucureşti însoţită de maica proin–stareță Irina Pântescu, cea care a condus timp de 27 de ani sfântul lăcaș. Maica Irina are aproape 90 de ani, dar a trecut cu bine de coşmarul infectării cu COVID-19. Şi ea, şi actuala maică stareţă au fost internate în spital după ce s-au infectat la sfârşitul anului trecut, dar medicii au reuşit să le vindece.
Patriarhul Daniel a stat de vorbă minute în şir cu cele două măicuţe, le-a lăudat pentru munca lor la mănăstire, iar la final au închinat un pahar de şampanie şi au admirat tortul special, care a fost o surpriză primită de măicuţe de la nişte prieteni cofetari din Capitală.
Aniversarea Mănăstirii a fost sărbătorită împreună cu Preşedintele Academiei Române, prof. dr. Aurel Pop, preşedintele Curţii de Conturi şi directorul Bibliotecii Academiei, gazda evenimentului.
Tablouri și documente, expuse la Biblioteca Academiei
Toţi iubitorii de istorie pot veni la Biblioteca Academiei până pe 16 aprilie, să vadă tablouri şi documente vechi de 500 de ani, aduse special de la Voroneţ. Expoziţia prezintă istoria zbuciumată a mănăstirii. Vizitarea se face pe bază de programare telefonică.
"Albastrul de Voroneţ" este considerat de specialişti ca unic în lume, iar mănăstirea ctitorită pe vremea lui Ştefan cel Mare este considerată "Capela Sixtină a Orientului" pentru fresca exterioară de pe faţada de vest, numită "Judecata de apoi". Pictura se desfăşoară pe întregul perete vestic exterior, neîntreruptă de nicio deschidere a vreunei uşi sau ferestre.
"E o mare taină cum au rezistat culorile, cum au fost puse în armonie aceste scene", spune Părintele Daniel.
Ridicată în 3 luni și 3 săptămâni
Anul acesta, se împlinesc 533 de ani de la înfiinţarea lăcaşului de cult. Biserica Mănăstirii Voroneţ, cu hramul Sf. Gheorghe, a fost ridicată în 1488, în 3 luni şi 3 săptămâni, apoi pictată în interior în 1496. În 1785, după anexarea Bucovinei la Imperiul Habsburgic, mănăstirea a fost desfiinţată, iar Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotărât reactivarea aşezământului monahal abia în 1991.
Din 1993, este înscrisă în patrimoniul cultural mondial UNESCO, împreună cu alte 7 biserici pictate din nordul Moldovei.