Jurnalul.ro Timp liber Casa 32 de lucruri mai puțin cunoscute despre câini și pisici

32 de lucruri mai puțin cunoscute despre câini și pisici

de Anastasia Paul    |   

Pisicile și câinii se plimbă alături de oameni de atât de mult timp încât au dezvoltat câteva trăsături interesante și au dat naștere la povești uimitoare.

Iată 32 de lucruri mai puțin știute despre minunatele noastre animale de companie:

1. Câinii au o amprentă unică a nasului
La fel cum ființele umane au amprente digitale unice, câinii au o amprentă a nasului care este unică. Fiecare patruped are un model unic de nas ]începând de la vârsta de două luni și care nu se schimbă pe măsură ce crește.

2. Pisicile și tigrii au comun 95% din ADN
Pisicile de casă împart 95,6% din genele lor cu vărul lor mult mai mare, tigrul. Au trecut circa 10,8 milioane de ani de când tigrul și pisica de casă s-au separat în două specii diferite, dar au un strămoș comun, potrivit unui studiu din Nature Communications.

3. 45% din câini dorm în patul stăpânului
Circa 45% dintre câini dorm în patul proprietarului, conform American Kennel Club. Totodată, 20% dorm pe o pernă, 17% pe o pernă specială pentru câini și 14% în diferite locuri din casă iar 4% dorm într-un adăpost în aer liber.

4. Pisicile pot sari de 6 ori înălțimea lor
O pisică adultă sănătoasă poate sări până la de 6 ori înălțimea ei ). Astfel că se poate cățăra cu ușurință pe un gard de această înălțime. Și dacă un gard este mai înalt, pisica este un cățărător excelent și îți poate folosi ghearele pentru a scala suprafețele verticale dacă există suficientă textură pentru a se agăța.

5. Nasul câinilor este umed pentru a-i ajuta să miroasă
Nasul câinilor este acoperit cu un mucus special care îi ajută să absoarbă substanțele chimice parfumate. Acesta este motivul pentru care nasul lor curge atunci când miros ceva interesant și au tendința de a-și linga nasul pentru a gusta parfumul pe care nasul lor umed l-a detectat.

6. Pisicile au o lăbuță dominantă
Pisicile au o labă dominantă, la fel cum oamenii au o mână dominantă. Este însă ciudat că femelele par să conducă cu labele drepte, în timp ce masculii vor conduce cu stânga. 

7. Nasul câinelui are milioane de receptori de miros
Câinii văd lumea prin nasul lor puternic, care are 100-300 de milioane de receptori de miros. Nasul uman, prin comparație, are 6 milioane de receptori. Câinii își folosesc nasul pentru a afla despre lumea din jurul lor, iar atunci când întâlnesc un alt câine, miros rapid ce sex are, starea de spirit și sănătatea noului lor prieten.

8. Majoritatea pisicilor au 18 degete

Unele pisici au mai multe degete, cunoscute sub numele de pisici polidactile, care nu sunt atât de rare pe cât s-ar putea crede. Dacă pisica ta are „degetele mari” și mai mult de 5 degete de la picioarele dn față și 4 în spate, atunci probabil că este o pisică polidactilă.

9. Câinii se ghemuiesc pentru a-și proteja organele vitale
Deși este o modalitate excelentă de a-și conserva energia, această poziție de dormit servește și la protejarea organelor interne de potențialii atacatori. Un câine fericit, care se simte în siguranță, se poate relaxa cu burta expusă, dar deseori, pentru somnul de noapte, îți vei găsi câinele bine ghemuit, cu coada sub nas.

10. Cea mai în vârstă pisică a murit 38 de ani
Cea mai bătrână pisică se numea Creme Puff și a câștigat un record mondial pentru că a trăit până la 38 de ani și 3 zile. Ea s-a născut pe 3 august 1967 și a murit pe 6 august 2005. În mod curios, proprietarul ei a deținut și a doua cea mai bătrână pisică din lume, care a fost numită Granpa Rexs Allen și care a murit la 34 de ani și 2 luni. Trebuie să fi făcut ceva bine pentru a avea două astfel de pisici cu viață lungă!

11. Trei câini au supraviețuit Titanicului
În timp ce Titanicul a fost o tragedie îngrozitoare, în care mulți oameni și animale de companie și-au pierdut viața, trei câini au continuat să trăiască. Supraviețuitorii erau toți rase mini: Lady, un pomeranian, Sun Yat Sen, un pechinez și un pomeranian deținut de doamna Rothschild. Înregistrările spun că alți 9 pasageri canini și-au pierdut viața în naufragiu, inclusiv un danez care a refuzat să se urce pe o barcă de salvare și să-și lase câinele în urmă, potrivit American Kennel Club. Un Newfoundland a ajutat, de asemenea, la chemarea navei care i-a salvat pe supraviețuitori. Carpathia a lătrat, în pofida apelor arctice înghețate.

12. Mustățile de pisică funcționează ca un „radar”
Mustatile pisicii intra adanc in obrajii unei pisici, unde se conecteaza cu muschi și nervi minusculi care o ajută pe pisica să simtă orice îi atinge mustața. Fantasticul lor radar servește și ca instrument de măsurare a lățimii lucrurilor: mustățile nu sunt mai largi decât corpul lor, așa că dacă capul lor trece printr-o gaură, pisica știe că și corpul ei va trece. 

13. Există o rasă de câini care nu latră
Basenji, câinele „care nu latră”, originar din Africa, produce un sunet foarte ciudat. Are laringele de o formă neobișnuită, ceea ce înseamnă că poate transmite o varietate de sunete.

14. Pisicile au al doilea rând de mustăți
Pisicile au un set secundar de mustăți pe picioare, cunoscut sub numele de mustăți carpiene. Acestea ajută pisica să navigheze în împrejurimi și să-și cerceteze mai bine terenul din jur, ceea ce contribuie la natura lor elegantă și grațioasă. De obicei, sunt mai lungi și mai groase decât mustățile faciale și cresc pe spatele picioarelor din față. Sunt sensibile la schimbările de temperatură și presiunea aerului, la fel ca mustățile faciale.

15. Ciobăneștii australieni nu sunt din Australia
O denumire puțin greșită, Ciobăneștii australieni de fapt nu au nimic de-a face cu Australia și au fost crescuți în California, în secolul al XIX-lea. Originari din Asturias, în nordul Spaniei, rasa a venit în California odată cu imigranții, unde a fost folosit ca un câine de fermă. Sunt câini incredibil de inteligenți și versatili și pot fi folosiți ca animale de serviciu, precum și pentru munca generală la o fermă.

16. Pisicile dorm 15 ore pe zi
Pisicile pot fi mici vânători de temut, dar petrec cea mai mare parte a timpului dormind. 70% din viața lor se petrece dormind, ceea ce este aproape de două ori mai mult decât au nevoie oamenii. 

17. Un ogar poate întrece un ghepard pe distanță lungă
Este o cursă strânsă, dar ogarii pot menține viteza maximă cu 50 de metri mai mult decât poate un ghepard. Gheparzii sunt rapizi, ating o viteză maximă de 70 mph, pe care o pot susține timp de 200 de metri. Ogarii sunt mult mai lenți la viteza lor maximă, care este de 45 mph, dar pot alerga la această viteză mai mult timp, fiind capabili să parcurgă 250 de metri și mențin această viteză. Ogarii sunt, de asemenea, alergători de distanțe mai buni, în general, capabili să mențină viteza de 35 mph pe o distanță de 11 km.

18. Egiptenii antici iubeau pisicile

Vechii egipteni iubeau pisicile și țineau doliu atunci când aceasta murea. Acestea au fost uneori mumificate alături de stăpânii lor și erau salvate cu prioritate din incendiile care cuprindeau casele.

19. Există 75 de milioane de câini în SUA
Există mai mulți câini în SUA decât în orice altă țară, circa 75 de milioane, potrivit unui recensământ AVMA. 38% dintre gospodării au declarat că dețin câini, cu 1,6 câini pe gospodărie în medie, comparativ cu 25% care au declarat că dețin pisici, cu o medie de 1,8 pisici pe gospodărie. Deci, casele cu pisici sunt mai probabil să aibă mai multe pisici în general, dar mai multe case au unul sau mai mulți câini.

20. Pisici sălbatice la Disney
Disneyland Resort din Anaheim, California, are o echipă de pisici sălbatice care au propriul lor blog. Ele ajută la controlul rozătoarelor parcului și sunt membri populari ai comunității Disney, continuând să locuiască în parc, în pofida interdicției de a hrăni pisici sălbatice, emisă de adiministrația orașului.

21. Dalmațienii se nasc complet albi

Dacă ai văzut sau citit 101 dalmațieni știi că aceștia se nasc albi complet. Petele lor apar la circa 10 zile după naștere și continuă să se dezvolte timp de 18 luni.

22. Pisicile erau animale de companie în urmă cu 9.500 de ani
În anu 2004, arheologii au găsit dovezi ale existenței pisicilor domestice de acum 9.500 de ani, precedând arta pisicilor egiptene cu circa 4000 de ani, potrivit National Geographic. Un mormânt în care se aflau o pisică și un om a fost dezgropat în Cipru, ceea ce indică faptul că ne-am împărțit viețile și casele cu pisicile de mult mai mult decât credeam.

 23. 30% dintre dalmațieni sunt surzi la o ureche
5%-8% dintre dalmațieni se nasc surzi la ambele urechi, în timp ce între 15%-30% se nasc cu surditate la o ureche. În mod ciudat, ei se nasc de obicei cu auz normal, dar dezvoltă surditate în câteva săptămâni din cauza unei probleme genetice care sunt legate de blana lor frumoasă cu pete, potrivit Federației Universităților pentru Bunăstarea Animalelor.

24. Pisicile au 26 de dinți de lapte
Pisicile se nasc cu mai puțini dinți decât au ca adulți, începând cu 26 de dinți de lapte, care sunt înlocuiți cu 30 de dinți definitivi. Pisicile își folosesc dinții pentru îngrijire, precum și pentru vânătoare și mâncare, astfel încât au o varietate de forme și dimensiuni de dinți.

25. Câinii au mai puține papilele gustative decât oamenii
În timp ce câinii au nas fantastic, simțul gustului lor nu este la fel de avansat ca al nostru, motiv pentru care uneori beau apă de toaletă cu atâta plăcere. Limba câinelui are, în medie, 1.700 de papile gustative, comparativ cu cele 9.000 pe care le au oamenii, iar fiecare mugure conține 50 de celule gustative. Câinii pot detecta gusturi dulci, acre, sărate și amare și au, de asemenea, papilele gustative adaptate în mod special la gustul de apă pe vârfurile limbii, potrivit American Kennel Club.

26. O pisică a fost primar timp de 20 de ani
Cumva, o pisică din Alaska a ajuns să conducă un oraș timp de 20 de ani. Orașul Talkeetna din Alaska a avut un primar pe nume Stubbs, care a candidat necontestat timp de două decenii. Talkeetna are mai puțin de 900 de locuitori, toți părând fericiți să aibă o... pisică!

27. Câinii au trei pleoape
Pe lângă pleoapele de sus și de jos, câinii au și o a treia pleoapă, care ajută la protejarea globului ocular de zgârieturi. Poate fi văzut în colțul ochiului câinelui, lângă nas, și produce 50% din lacrimi. Multe animale au această a treia pleoapă, inclusiv pisicile, crocodilii și rațele.

28. Isaac Newton a inventat ușa pisicii
Sir Isaac Newton, fizicianul care a descoperit gravitația, s-a enervat atât de tare de pisicile care zgâriau la ușă, încât a inventat clapeta pentru pisici, așa cum o cunoaștem astăzi. În timp ce ușile pentru pisici au existat sub diferite forme de-a lungul istoriei, designul pe care îl folosim astăzi este atribuit lui Isaac Newton. Când lucra la Universitatea din Cambridge, Newton a devenit atât de frustrat de sunetul pisicilor care încercau să intre pe ușă, încât a cerut unui tâmplar local să construiască o ușă mică pentru pisici, la baza ușii normale.

29. Câinii sunt generoși 
Câinii fac parte dintr-un grup mic de animale care arată bunătate altruistă unul față de celălalt, în special față de membrii familiei, potrivit unui studiu publicat în revista Nature. Câinilor li s-a oferit opțiunea de a-și ajuta prietenul să obțină o recompensă, fără niciun beneficiu pentru ei înșiși. Comportamentele de cooperare sunt de obicei asociate cu primatele, dar câinii cooperează la vânătoare, creșterea puilor și apărarea teritorială. 

30. Pisicile de casă pot alerga până la 30 mph
Pisicile de casă sunt rapide. Deși nu aleargă la fel de repede ca un ogar, pot să sprinteze la viteze de până la 30 mph. Chiar și o pisică de casă lentă și dolofană poate avea o viteză maximă de 20 mph.

31. Cel mai în vârstă câine a trăit 31 de ani
Cel mai bătrân câine din lume, Bobi, avea aproape 32 de ani când a murit, în octombrie 2023. Bobi era un Rafeiro do Alentejo de rasă pură care locuia în Portugalia împreună cu stăpânii săi. Avea 31 de ani și 165 de zile când a murit. Bobi a fost un pic erou, scăpând de moarte sigură când era cățeluș șid stăpânul său, Leonel Costa, și frații săi au ascuns câinele după ce restul fraților săi au fost omorâți din cauza suprapopulării.

32. Există un câine care vânează pufini
Norvegianul Lundehund este un câine cu adevărat ciudat. Sunt unici în munca lor de vânătoare de puffini și sunt o rasă rară, deoarece acest sport este acum interzis,întrucât puffinii sunt o specie protejată. Sunt câini atletici, îndoitori, capabili să-și întindă gâtul înapoi pentru a-și atinge coloana vertebrală, ceea ce îi face să arate ciudat și puțin înfricoșător. De asemenea, își pot închide urechile și au umerii flexibili, care le permit să-și desfășoare picioarele din față larg și le oferă un mers „rotativ” unic, potrivit petsradar.com. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹


 

Subiecte în articol: caini pisici
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri