Cantităţi uriaşe de plastic, aduse de Dunăre, ajung zilnic în Marea Neagră. Iar dacă faptul că 90% dintre păsările din Deltă au plastic în stomac nu vă emoţionează prea tare, atunci gândiţi-vă că, în curând, veţi ajunge să faceţi baie în mare printre gunoaie, iar copilul sau nepotul dumneavoastră va ieşi fericit din apă, după o bălăceală straşnică, având o pungă mizerabilă pe cap. Vă închipuţi ce imagine dezolantă?!
Poluarea este una dintre cele mai stringente neajunsuri ale secolului 21. Noi ne-am convins alăturându-ne zilele trecute celor 100 de voluntari ai Asociației MaiMultVerde, care au reuşit, pe parcursul unei luni întregi, să adune 4,2 tone de plastic de Insula Sacalin - Zătoane. Fix cantitatea adusă de fluviu într-o zi. E clar, cât s-ar chinui asociaţiile şi voluntarii (autorităţile mai puţin), nu se poate face faţă ritmului în care Dunărea aduce gunoaie. Singura soluţie este ca fiecare dintre noi să conştientizeze că orice pungă, pet, sticlă, doză sau ţigară aruncată în mediul înconjurător polueză. Iar conform studiilor de specialitate, până în 2050 se va produce un fapt catastrofic: în apele lumii, greutatea tuturor peştilor va fi depăşită de cea a plasticului.
Dureros este faptul că plasticul ajuns în mare provine din România. Asta pentru că deşeurile aduse de Dunăre de pe întregul continent este teoretic oprit în cele două baraje de la Porţile de Fier.
300 de bucăţi de plastic, în 2 ore
Ca să vedem pe pielea noastră ce înseamnă poluarea, am strâns într-un sac toate gunoaiele găsite de o persoană pe parcursul a două ore. Bilanţul este de două kilograme de deşeuri: circa 300 de bucăţi de plastic (20 de pahare, cinci peturi, trei bidoane de ulei de motor, 20 de pungi, 40 de capace de sticlă, opt beţigaşe de acadele, 50 de chiştoace, 14 cutii, 20 de ambalaje, o strecurătoare, 8 bucăţi de sfoară pescărească, un pampers, în jur de 100 de bucăţi neidentificabile de plastic), plus trei doze de aluminiu şi un recipient din sticlă. Vrei o Românie mai curată? Accesează site-ul www.cuapelecurate.ro şi înscrie-te ca voluntar.
100 de voluntari s-au chinuit să adune într-o lună cantitatea de deşeuri adusă de Dunăre în 24 de ore