Jurnalul.ro Timp liber Relatii 5 etape ale destrămării unei relații. La ce trebuie să fie atenți partenerii

5 etape ale destrămării unei relații. La ce trebuie să fie atenți partenerii

de Anastasia Paul    |   

Ai simțit vreodată că o relație este pe cale să se destrame dar nu ai putut stabili când și de ce a început? Relațiile, la fel ca organismele vii, au un ciclu de viață care include faze de creștere și declin.

Conform modelului de relație al lui Knapp, există 5 etape ale dizolvării relației. Fiecare etapă reflectă dezintegrarea treptată a unei relații, marcată de schimbări în comunicare, intimitate emoțională și investiții reciproce.

Iată cele cinci etape ale destrămării unei relații:

1. Diferențierea
Prima etapă implică observarea și evidențierea diferențelor dintre parteneri. Conflictele pot apărea mai des, pe măsură ce partenerii subliniază mai degrabă ceea ce îi deosebește decât ceea ce îi unește.

Comunicarea în această etapă se schimbă de la „noi” la „eu”, iar partenerii pot începe să exprime dorințe de autonomie sau spațiu personal. Ceea ce odată a fost văzut ca fiind drăguț sau nesemnificativ poate deveni acum sursă de iritare sau conflict.

Această etapă nu înseamnă neapărat sfârșitul unei relații. Poate fi, de asemenea, o fază naturală și sănătoasă în care partenerii își reevaluează nevoile individuale în cadrul relației. Cu toate acestea, dacă este lăsată nerezolvată, poate duce la o deteriorarea relației. De exemplu, partenerii se pot lupta pentru scopuri sau valori de viață diferite care au fost trecute cu vederea.

În plus, cercetările arată că, mai ales în perioada de maturitate emergentă, un număr mai mare de evenimente de viață stresante, cum ar fi schimbări în domeniile muncii, relațiilor, obiectivelor individuale și stabilității financiare, pot determina partenerii să se retragă.

„Antagonismul, critica și conflictul se pot acumula în timp și pot duce treptat la deteriorarea relației. Interacțiunile negative care apar din cauza caracteristicilor unui individ, cum ar fi insensibilitatea, nedorința de a face compromisuri sau lipsa de încredere, pot avea un impact pe termen lung asupra unei relații deoarece poate fi dificil de schimbat”, explică cercetătorii, ilustrând modul în care semințele nemulțumirilor sunt primele semănate într-o relație.

2. Circumscrierea
În etapa de circumscriere, comunicarea continuă să se deterioreze în calitate și cantitate, dar mai deliberat decât înainte. Partenerii încep să-și limiteze interacțiunile și să evite să discute subiecte sensibile.

Relația devine mai superficială și cuplurile încep să petreacă mai puțin timp împreună, trăind atât sentimente pozitive, cât și negative unul față de celălalt, ceea ce poate crește confuzia de a rămâne sau nu împreună.

Distanța emoțională crește pe măsură ce partenerii se abțin de a-și împărtăși gândurile și sentimentele. Relația devine mai mult despre menținerea status quo-ului decât despre conexiune autentică. De exemplu, conversațiile pot fi limitate la subiecte logistice, cum ar fi treburile casnice sau programele.

3. Stagnarea
Etapa de stagnare este cea în care relația se oprește. Comunicarea este rară și, atunci când apare, de multe ori se simte forțată sau încordată. Ambii parteneri s-ar putea simți blocați în relație, nesiguri cum să avanseze, dar și ezitând să pună capăt.

În această etapă, există adesea un sentiment de resemnare sau deznădejde. Relația nu mai crește sau evoluează, iar partenerii trec doar prin mișcări. Relația poate continua din obișnuință, comoditate sau frică de schimbare, dar există puțin sau deloc efort pentru a îmbunătăți sau a reînvia conexiunea.

4. Evitarea
În această etapă, partenerii caută în mod activ să pună distanță între ei, atât fizic, cât și emoțional. Evitarea poate fi subtilă, cum ar fi petrecerea mai mult timp separat, sau mai directă, cum ar fi evitarea apelurilor telefonice, a mesajelor sau a oricărei forme de interacțiune.

Partenerii se retrag din relație până în punctul în care aproape trăiesc vieți separate. Legătura lor emoțională este sever slăbită sau complet absentă, și pare că relația s-a terminat deja, chiar dacă nu a fost luată nicio decizie oficială.

Evitarea se poate manifesta în diferite moduri, inclusiv prin crearea de spațiu fizic, cum ar fi dormitul în camere separate, sau spațiu emoțional, cum ar fi evitarea contactului vizual sau a unei conversații semnificative.

De exemplu, partenerii ar putea să stea până târziu, să plece devreme sau să evite să fie acasă când celălalt este acolo, minimizând în mod deliberat timpul petrecut împreună.

5. Sfârșitul
Etapa finală implică sfârșitul relației printr-o despărțire formală sau divorț. Comunicarea se învârte în primul rând în jurul finalizării separării, a confruntării cu consecințele emoționale și a căutării încheierii.

Un cuplu ar putea avea o conversație finală pentru a discuta despre despărțirea lor, ajungând la un acord cu privire la modul de a gestiona responsabilitățile comune, posesiunile sau situațiile de viață. Ei pot încerca, de asemenea, să reflecteze asupra relației și să înțeleagă ce a mers prost.

Emoțiile din această etapă pot varia de la tristețe și durere la ușurare și acceptare, în funcție de situație. Partenerii pot face pași importanți, cum ar fi să se mute, să întrerupă orice contact și să-și informeze prietenii și familia despre despărțire. Aici, ei încep procesul de a continua cu viața lor.

Etapele de „despărțire” ale lui Knapp evidențiază procesul complex și adesea dureros de dizolvare a relației. Înțelegerea acestor etape poate ajuta cuplurile să fie mai atenți la relațiile lor. A învăța să recunoască semnele de declin relațional îi poate încuraja să ia măsuri proactive pentru a repara relația sau a se pregăti pentru o separare sănătoasă, potrivit forbes.com.

Subiecte în articol: relaţii knapp
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri