Cea mai simplă soluție este să reduci disconfortul cu șampon uscat, dar după cum se dovedește, aceasta nu este întotdeauna o idee atât de bună. Dacă îți speli părul prea rar, riști probleme ale scalpului care pot duce chiar la căderea părului. Dar nici prea des nu este indicat.
Cât de des ar trebui să-ți speli părul
Depinde de câțiva factori. Dacă scalpul tău este uscat și nu folosești multe produse de styling, poate fi suficient să-ți speli părul o dată pe săptămână – se presupune că Julia Roberts urmează această rutină. Însă aceasta nu este o regulă universală.
Îți coafezi mult părul
Folosești mult șampon uscat? Ai mătreață? Scalpul tău este gras? Aceștia sunt factori care ar putea însemna că ar trebui să îți speli părul mai des, adică la fiecare două până la trei zile. Deși spălarea prea des a părului îl poate deteriora, dacă îl speli prea rar poate avea și consecințe nefaste.
Iată 5 semne că trebuie să-ți speli părul mai des:
1. Păr gras
Cel mai evident semn că îți speli părul prea rar părul este îngrășarea rădăcinilor și lipsa de volum. Dacă nu speli în mod regulat excesul d e sebum de pe scalp, părul va deveni firav și greu. Pentru unii oameni, acest lucru se întâmplă la o zi după spălare. Pentru alții, durează mai mult. De altfel, părul gras nu este doar vizibil, dar poate mirosi urât. Amestecul de celule moarte ale pielii și sebum de pe scalp formează un teren ideal pentru bacterii, care poate duce la un miros neplăcut.
2. Formarea mătreții
Mătreața nu este neapărat un semn de spălare rară a părului, dar scalpul produce continuu sebum, o secreție uleioasă care protejează și hidratează pielea și părul. Dacă părul este spălat rar, pe scalp se poate acumula sebum.
În același timp, celulele pielii mor și sunt în mod constant reînnoite. Când părul este spălat rar, aceste celule moarte rămân pe scalp mai mult timp, ceea ce duce la acumularea de murdărie, ulei și particule moarte de piele. Această acumulare creează un mediu ideal pentru proliferarea microorganismelor, precum ciuperca de drojdie Malassezia, care trăiește în mod natural pe scalp. Producția crescută de sebum și lipsa de curățare pot face ca această ciupercă să se înmulțească.
Acest lucru este din cauză că Malassezia se hrănește cu grăsimile din sebum și, atunci când se înmulțește eliberează produse secundare care pot irita scalpul. Această iritare duce apoi la creșterea producției de celule și la descuamarea accelerată a pielii, care devine vizibilă sub formă de mătreață.
3. Mâncărimi ale scalpului
O mâncărime a scalpului nu înseamnă doar uscăciune cauzată de spălarea prea frecventă, ci este și un indiciu că nu te speli suficient pe păr. Produsele de styling, murdăria, transpirația și celulele moarte ale pielii se pot acumula pe scalp. Această acumulare oferă un teren ideal pentru microorganisme, cum ar fi ciuperca Malassezia, care nu doar promovează mătreața, ci și produse secundare care pot irita scalpul și pot provoca mâncărime. Curățarea insuficientă a scalpului favorizează și boli ale pielii, precum dermatita seboreică, care este însoțită de mâncărime.
4. Păr tern
Părul tău este tern? Acest lucru poate fi cauzat de acumularea de produse de coafare și îngrijire, care aspresc suprafața părului și îl fac mai puțin capabil să reflecte lumina, mai ales dacă folosești mult șampon uscat între spălări. Acest lucru este cauzat de particulele de pudră pe care le conține fac părul ș îl fac să arate plictisitor, dar un șampon de curățare profundă poate readuce părul la viață, mai ales atunci când este combinat cu un balsam care sporește strălucirea.
5. Căderea părului
Căderea părului ar putea indica, de asemenea, că nu-l speli suficient. Una dintre cele mai frecvente cauze ale căderii părului - care este indirect asociată cu șamponarea rară - este dermatita seboreică. Această afecțiune se caracterizează printr-o supraproducție de sebum și creșterea ciupercilor de drojdie Malassezia pe scalp.
Dacă scalpul nu este curățat suficient, această producție de sebum poate crește.
Proliferarea Malassezia duce la inflamație și iritație. Inflamația cronică a scalpului poate duce apoi la căderea părului. Cu toate acestea, studiile despre aceasta nu sunt încă solide. Spălarea regulată ajută la menținerea scalpului sănătos și lipsit de iritații, iar părul își păstrează, de asemenea, strălucirea naturală, potrivit vogue.com.