Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 5 uleiuri esențiale – arme contra țânțarilor, în timpul vacanței

5 uleiuri esențiale – arme contra țânțarilor, în timpul vacanței

V-ați făcut bagajul de vacanță? Dacă da, cu siguranță v-ați pregătit și remediile anti-țânțar. Uleiuri esențiale!

O fi având insectele astea un rol important în menținerea ciclului vital, dar sunt extrem de enervante și chiar periculoase pentru sănătatea noastră. De exemplu țânțarii sunt purtători ai unor boli periculoase, ca virusul West Nile, febra Zika și o serie de alte afecțiuni înfricoșătoare, iar muștele sunt cunoscute pentru faptul că transmit mai mult de 100 de agenți patogeni care pot provoca boli, inclusiv holera, tifoida, tuberculoza și dizenteria.

De aceea mulți oameni recurg la creme sau spray-uri chimice pentru a scăpa de mușcăturile insectelor. Din păcate, pe lângă faptul că au un miros foarte neplăcut și puternic, acestea pot dăuna persoanelor alergice. Mai mult chiar, au efecte dăunătoare asupra mediului. Vinovată de acest lucru se face substanța chimică folosită în multe dintre soluțiile de respingere a insectelor – Dietiltoluamid. DEET este un compus chimic cu efect asupra diferitelor specii de insecte. El acționează asupra dăunătoarelor prin blocarea organelor de detectare a mirosului sau gustului. Astfel, insectele nu mai pot detecta acidul lactic sau dioxidul de carbon, prin care ele descoperă victimele donatoare de sânge. Partea rea e că Dietiltoluamidul poate declanșa la unele persoane reacții alergice.

Cele mai sensibile sunt femeile gravide, cele care se află în perioada alăptatului și copii până la vârsta de 2 ani. DEET-ul a fost dezvoltat de armata americană în timpul celui de-al doilea război mondial pentru respingerea țânțarilor, căpușelor, puricilor și a unor tipuri de muște. Chiar dacă Environmental Protection Agency (Agenția pentru Protecția Mediului) a aprobat la sfârșitul anilor 1990 utilizarea acesteia, informațiile recente au sugerat că Dietiltoluamidul ar putea afecta negativ sănătatea noastră. DEET-ul irită în mod normal ochii și mucoasele, în cazuri foarte rare (1 la 100 de milioane) poate irita pielea și declanșa accese epileptice. Poate provoca insomnii, tulburări de concentrare sau tulburări psihice. Iată de ce este mai bine să evităm insecticidele chimice. Dar cum să ne protejăm altfel de insecte, veți întreba. În primul rând, prin curățenie și ”sigilarea” locuinței. Iar dacă sunteți în aer liber, vă pot fi de mare ajutor aceste uleiuri esențiale.

Uleiul de lămâie

................

Citește mai departe AICI

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri