Noul an a început în Ucraina cam în același mod în care s-a încheiat cel vechi - cu atacuri devastatoare ale dronelor rusești în întreaga țară. În primele ore ale anului 2025, o persoană a fost ucisă, iar alte câteva rănite, chiar în capitala Kiev.
Este al treilea an nou pe care ucrainenii îl trăiesc de la invazia Rusiei. Dacă 2023 a început cu speranțe mari că victoriile Ucrainei pe câmpul de luptă vor forța Rusia să se retragă și vor aduce o izbândă categorică, primele zile ale lui 2024 i-au găsit pe ucrainenii obișnuiți deja cu gândul unui conflict pe termen lung și fără iluzii în privința unei victorii rapide.
Acum, ucrainenii încep 2025 cu moralul la cel mai scăzut nivel de la izbucnirea războiului și cu președinția lui Donald Trump care bate la ușă.
Noul lider american a declarat că încetarea războiului este una dintre prioritățile sale de politică internațională și l-a însărcinat pe generalul în retragere Keith Kellogg cu această misiune.
Veteran experimentat, Kellogg este așteptat la Kiev în calitate de trimis special al lui Trump și pare o alegere mai bună pentru Ucraina decât alte figuri din anturajul noului președinte, care au opinii prorusești evidente.
Kellogg a vizitat deja Ucraina pe timp de război și a văzut la fața locului rezultatele dezastrului provocat de Rusia. Oficialii ucraineni consideră că astfel de vizite au modificat adesea, în mod fundamental, punctele de vedere ale politicienilor occidentali în privința conflictului.
„O luptă în cușcă”. Schimbarea de percepție
Înainte de numirea sa, Kellogg a sugerat o politică de amenințare, prin tăierea armelor pentru Ucraina, în cazul în care aceasta refuză să negocieze cu Moscova, dar și prin creșterea ajutorului militar acordat Kievului, dacă Rusia respinge demararea tratativelor de pace.
În ultimele zile, Kellogg a criticat atacurile Rusiei asupra Ucrainei și, în același timp, a mustrat Kievul pentru acțiuni precum asasinarea unui general rus la Moscova.
„Lumea urmărește îndeaproape acțiunile ambelor părți.”, a scris el pe platforma X, după ce a condamnat un atac rusesc asupra unor orașe ucrainene, în timpul Crăciunului.
Această abordare de echivalență, ce implică o luptă privită egal între două părți creditate cu aceeași responsabilitate, i-a alarmat pe majoritatea liderilor de la Kiev și din alte capitale aliate, care consideră că este vorba despre o viziune nedreaptă în privința unei invazii brutale, declanșată de către Rusia, asupra unei națiuni suverane.
„Gândiți-vă la o luptă în cușcă. Aveți doi luptători și amândoi vor să cedeze. Este nevoie, însă, de un arbitru care să îi separe. Și cred că președintele Donald J. Trump poate face asta. El are viziunea de a face asta!”, a declarat Kellogg, într-o apariție recentă la televiziune.
Oricât de prost ar fi primite astfel de declarații la Kiev, este clar că Ucraina are nevoie de o schimbare urgentă de dinamică. Rusia continuă ofensiva sa devastatoare, iar Kievul se luptă să mobilizeze oameni pentru a menține linia frontului.
Luna trecută, surse din cadrul unităților ucrainene de apărare aeriană dezvăluiau că situația era atât de gravă, încât operatorilor instruiți în domeniul apărării aeriene li se ordonase să meargă pe front pentru a se alătura brigăzilor de infanterie.
La toată această situație se adaugă o frustrare crescândă față de administrația Biden. Numeroși lideri de la Kiev consideră că deciziile de sprijinire a Ucrainei au fost prea lente pentru a avea un impact, în timp ce la Washington există sentimentul că administrația lui Volodimir Zelenski a evitat alegerile politice dificile, precum scăderea vârstei de înrolare.
Pe măsură ce mandatul lui Biden se apropie de sfârșit, iritarea reciprocă se revarsă uneori și în spațiul public și îi determină pe mulți de la Kiev să salute pe la colțuri perspectiva unei administrații conduse de Trump, chiar dacă toate semnele arată că aceasta s-ar putea dovedi mult mai dificilă pentru Ucraina.
Pe de altă parte, există sentimentul clar că, odată cu schimbarea totală a macazului politic la Washington, Ucraina intră într-o perioadă de incertitudine, exact în momentul în care situația de pe linia frontului a devenit cea mai dificilă de la izbucnirea conflictului.
„Se simte un pic ca atunci când joci un joc video, la care ai petrecut ani de zile avansând prin niveluri și, în cele din urmă, știi cum să navighezi.”, mărturisea, recent, o sursă de securitate din Kiev, despre relația tulbure, dar productivă dintre Ucraina și administrația Biden. „Acum toate regulile sunt diferite și va fi greu să le înveți din nou.”, preciza sursa respectivă.
Zelenski și Putin, reinventați
În luna mai, Zelenski afirma într-un interviu că planul său pentru o președinție Trump ar fi să încerce să îi inoculeze viitorului lider american ideea că ar fi „un președinte pierzător” dacă l-ar crede pe cuvânt pe Vladimir Putin - care ar pretinde că dorește pacea - și apoi s-ar dovedi că rușii l-au păcălit.
Acum, Zelenski încearcă o abordare diferită, utilizând declarații care par formulate pentru a exacerba orgoliul de negociator al miliardarului american.
„Trump poate fi decisiv. Are calitățile potrivite pentru a fi decisiv în acest război. El este capabil să îl oprească pe Putin sau, mai degrabă, să ne ajute să îl oprim pe Putin!”, a declarat el, într-un interviu acordat televiziunii ucrainene, cu câteva zile în urmă.
La rândul lui, Putin l-a flatat pe Trump, lăudându-i inteligența, precum și curajul, după tentativa de asasinat din timpul campaniei electorale pentru Casa Albă.
Liderul de la Kremlin pare să-i sugereze șefului Casei Albe că este suficient de deștept pentru a înțelege cum stau lucrurile pe frontul ucrainean și ce trebuie făcut pentru depășirea situației.
În timp ce Putin și Zelenski așteaptă să vadă cum va acționa Trump în privința Ucrainei, există prea puține semne că Moscova sau Kievul ar fi pregătite pentru concesii.
Putin dorește să preia teritoriul pe care îl controlează deja și are, de asemenea, cerințe în privința neutralității și dezarmării Ucrainei, pe care orice lider ucrainean ar fi imposibil să le vândă politic.
Între timp, Zelenski a recunoscut că ar putea fi necesare compromisuri dureroase. El a insistat, în schimb, că are nevoie de o formă de garanție de securitate semnificativă - pentru a se proteja de o agresiune ulterioară a Rusiei -, cum ar fi o promisiune de aderare la NATO sau trupe occidentale de menținere a păcii pe teren. În prezent, niciuna dintre opțiuni nu pare probabilă.