Astăzi se împlinesc 50 de zile de la invazia Rusiei în Ucraina. Asaltul inițial a început pe 24 februarie 2022, înainte de răsărit, cu atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune. Forțele ruse s-au răspândit rapid spre centrul și estul Ucrainei, atacând din trei direcții.
Dar planul președintelui rus Vladimir Putin de a răsturna rapid Kievul a eșuat în fața rezistenței ucrainene, a eșecului în atingerea superiorității aeriene, a problemelor de comandă, control și aprovizionare, dar și prin pierderi mari de personal, arată o analiză CNN.
Pe măsură ce forțele ruse s-au retras din zonele din apropierea Kievului pentru a se reorienta spre est, după negocierile de pace de la Istanbul, ororile ocupației lor au fost clarificate prin rapoarte despre victime și ucideri civile pe scară largă, torturi, dispariții și alte atrocități. Orașele din întreaga țară continuă să fie bombardate necruțător, în timp ce Rusia desfășoară o serie devastatoare de atacuri aeriene, creând o catastrofă umanitară.
O etapă critică
Războiul se deplasează spre est: Vladimir Putin și-a revizuit strategia de război pentru a se concentra pe încercarea de a prelua controlul asupra regiunii separatiste proruse Donbas și a altor zone din estul Ucrainei, având o dată țintă la începutul lunii mai, potrivit previziunilor unor oficiali americani.
Ucraina se pregătește astfel pentru o escaladare masivă, cu un avertisment oficial despre o bătălie care „vă va aminti de cel de-al Doilea Război Mondial.”
Imaginile din satelit arată un număr tot mai mare de trupe rusești și vehicule blindate care se îndreaptă spre estul Ucrainei.
Teren diferit: Teritoriul de est al Ucrainei este locul unde Rusia are o poziție avantajoasă, comparativ cu atacurile sale anterioare asupra nordului Ucrainei și a Kievului.
Bătălia ar putea avea loc pe teren deschis, mai degrabă decât în luptele strânse din zone urbane și împădurite.
Regiunea se învecinează cu sud-vestul Rusiei, permițând acesteia să evite problemele anterioare de susținere, logistică și comunicare.
Grabă după furnizarea de armament: SUA își intensifică angajamentul față de Ucraina trimițând arme și muniții suplimentare, în valoare de 800 de milioane de dolari, într-un pachet care include elicoptere MI-17, tunuri obuze, drone Switchblade, sisteme radar de contra-artilerie și echipamente de protecție pentru pază, împotriva potențialelor atacuri chimice.
Timp de mai multe săptămâni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut liderilor lumii mai multe arme și echipamente.
Catastrofa umană: De la începutul invaziei, peste 4,6 milioane de oameni au fugit din Ucraina în țările vecine iar mii de civili au murit, inclusiv copii, potrivit rapoartelor ONU.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a verificat aproape 120 de atacuri la adresa sănătății.
Locuitorii prinși în orașele bombardate au spus că nu au mâncare, apă sau medicamente.
Acuzații de genocid, crime de război: Președintele american Joe Biden a descris atrocitățile din Ucraina drept „genocid”, în această săptămână.
Procurorul general al Ucrainei investighează 5.800 de cazuri de crime de război și crime împotriva umanității comise de forțele ruse, inclusiv țintirea intenționată a civililor.
Imaginile a cel puțin 20 de cadavre împrăștiate pe străzile din Bucea au apărut în această lună, în timp ce zeci de civili evacuați au fost uciși într-o lovitură cu rachete rusești asupra unei gări feroviare.
Au urmat bombardamente asupra spitalelor, școlilor și a unui teatru în care se adăposteau sute de oameni, inclusiv copii.
NATO: Vladimir Putin a început războiul cerând Alianței Nord-Atlantice garanții de neextindere spre est și oprirea de admitere a noi membri, ceea ce NATO a refuzat.
În timp ce Volodimir Zelensky a acceptat că țara sa nu va deveni membră NATO, războiul a unit Occidentul împotriva Moscovei. Finlanda și Suedia, state neutre, au început să ia în calcul aderarea la NATO.