Mulţi dintre noi putem să trecem prin primele decenii de viaţă fără să acordăm o atenţie semnificativă problemelor de sănătate care ar putea apărea, din cauza unui stil de viaţă haotic, asumându-ne că avem o genă bună. Însă, după vârsta de 40 de ani, comportamentele negative încep să ne prindă din urmă, în special când vine vorba de sănătatea cardiovasculară, scrie Prevention.
“Un număr de factori de risc pentru bolile de inimă încep odată cu vârsta de 40 de ani”, a spus directorul executiv al programelor cardiovasculare din Brigham, Deepak Bhatt. “Riscul pentru tensiune arterială crescută, colesterol mărit, obezitate, diabet” – în mare parte, toate problemele cu inima – “toate încep să apară substanţial”.
Însă, există o scăpare: Dacă eşti în continuare destul de tânăr, nu este prea târziu să adopţi un stil de viaţă care să îţi asigure sănătatea inimii, spune doctorul Bhatt. Însă, şi dacă ai trecut de 40 de ani poţi să adopţi un stil de viaţă sănătos, mai spune acesta.
Prevention recomandă şase lucruri pe care trebuie să le schimbăm pentru a ne asigura sănătatea inimii pentru anii care vin:
1. Kilogramele în plus
Odată ce ajungi la vârsta de 40 de ani, apare riscul de a câştiga în greutate, un lucru ce asigură încet şi sigur creşterea riscului de boli ale inimii, spune Dr. Bhatt. “Metabolismul tău încetineşte, aşa că dacă faci ceea ce obişnuiai să faci în mod normal, o să începi să câştigi în greutate”, a adăugat acesta.
- Pune-te pe cântar în fiecare zi.
Pentru a nu te lua prin surprindere, fă o obişnuinţă din a te pune pe cântar zilnic. Dr. Bhatt recomandă verificarea greutăţii dimineaţa, fără haine, înainte să mănânci sau să te speli.
2. Porţiile mari de mâncare
Dovezile continuă să susţină dieta mediteraneană ca fiind optimă pentru sănătatea inimii. Însă, orice dietă decizi să adopţi, trebuie să fii moderat şi să îţi cântăreşti cu atenţie porţiile de mâncare. “O dietă slabă în calorii este o idee bună”, spune Dr. Bhatt.
- Fii atent la proporţii.
Ca o regulă, porţia de proteine trebuie să fie de mărimea unui carnet de cecuri, porţia de cereale trebuie să fie de mărimea unei mingi de tenis, iar porţia de legume trebuie să fie de mărimea unei mingi de baseball. În ceea ce priveşte grăsimile, nu consuma mai mult de o linguriţă de unt, o lingură de ulei de măsline şi două linguri de unt de arahide.
3. Izolatul
Desigur, este în regulă să petreci timp singur din când în când, însă izolarea este la fel de rea pentru inimă, precum ţigările, motiv pentru care profesorul de medicină cardiovasculară de la Universitatea Maryland, Michael Miller, recomandă să petrecem cât mai mult timp cu prietenii.
- Păstrează legătura cu prietenii.
Fă un efort şi menţine legătura cu prietenii, spune Dr. Miller, punctând că în special bărbaţii trebuie să fie atenţi la acest aspect.
4. Excesul sau lipsa de sport
“În mod ideal, trebuie să faci între 30 şi 45 de minute de exerciţii, de trei sau patru ori pe săptămână”, spune cardiologul Richard Stein. De asemenea, acesta a spus că dacă programul tău de sport este super intens, acesta poate duce la boli ale inimii.
- Învaţă care-ţi sunt limitele.
“Recunoaşte că nu poţi să te ridici şi să alergi un maraton”, a spus doctorul Stein. “Când ai 20 de ani, poţi să faci asta, dar după 40 de ani, ai nevoie de 10 minute pentru a te încălzi şi a te calma”.
5. Stresul
Nu ai cum să scapi de stres. “Face parte din viaţă”, spune Dr. Bhatt. “Însă felul în care reacţionezi la stres poate face o mare diferenţă.”
- Meditează.
Atât Dr. Bhatt, cât şi Dr. Stein spun că meditaţia s-a dovedit foarte importantă în combaterea stresului. “Cu sau fără o componentă spirituală, meditaţia te poate ajuta să reacţionezi în faţa stresului într-un mod sănătos”, spune Dr. Bhatt.
6. Fumatul
Fumatul este, fără îndoială, cel mai rău lucru pe care îl poţi face inimii. Însă, cu cât renunţi mai devreme la fumat, cu atât este mai bine pentru tine.
- Renunţă!
Vorbeşte cu doctorul despre o strategie de câştig. În funcţie de nevoile tale şi de propria personalitate, există diferite metode prin care poţi renunţa la fumat.