Jurnalul.ro Timp liber Relatii 6 interacțiuni simple care te ajută să ai o relație fericită

6 interacțiuni simple care te ajută să ai o relație fericită

de Anastasia Paul    |   

„Toate familiile fericite sunt la fel, fiecare familie nefericită este nefericită în felul ei”, a scris Lev Tolstoi în celebrul său roman, "Anna Karenina".

Unii psihologi susțin că acele cupluri care sunt fericite au ceva în comun: respectă formula 5:1. Conform acestui concept, pentru fiecare interacțiune negativă - cum ar fi a fi critica, disprețuitrea sau defensiva - ar trebui să existe cinci sau mai multe interacțiuni pozitive.

Institutul Gottman notează că regula simplă a fost concepută de psihologii John M. Gottman și Robert W. Levenson, care au început să studieze cuplurile încă din anii 1970, cerându-le să rezolve un dezacord într-un interval scurt de timp. Observând modul în care au abordat soluționarea disputelor, au ajuns să estimeze cu o precizie de peste 90% care dintre cupluri va rămâne împreună și care va divorța. Ei au ajuns la concluzia că menținerea unui anumit număr de interacțiuni pozitive în momentele de conflict este secretul unei relații stabile și de durată, și este nevoie de cel puțin cinci interacțiuni pozitive pentru a depăși una negativă.

Potrivit lui Gottman, disputele sunt inevitabile în toate căsniciile, inclusiv în cele sănătoase, dar ambele părți ar trebui să se străduiască să repare rapid lucrurile. „Furia are efecte negative în căsnicie doar dacă este exprimată împreună cu critici sau dispreț, sau dacă este defensivă”, explică Gottman în cartea sa din 1994, "De ce căsătoriile reușesc sau eșuează: și cum poți să o facii durabilă pe a ta".

Interacțiuni simple care te ajută să ai o relație fericită

Gottman a subliniat interacțiuni simple care pot ajuta cuplurile să se aprecieze unul pe celălalt chiar și în momentele de dezacord, și pot servi la întărirea unei relații în timp. 

Interes
Când partenerul tău se plânge de ceva, asculți? Ești curios de ce este atât de supărat? Arătarea interesului punând întrebări ulterioare sau prin limbajul corpului este o modalitate simplă de a-l face să se simtă auzit și de a-l asigura că iei problema în serios.

Exprimarea afecțiunii
Înr-o discuție, expresiile de afecțiune și apropierea fizică și verbală reduc stresul - îi permite celeilalte persoane să știe că, în cele din urmă, veți rezolva problema împreună.

Gesturi mici, dar semnificative
Potrivit experților de la Institutul Gottman, micile gesturi de atenție și demonstrații de afecțiune, atunci când sunt repetate în timp, au un impact pozitiv asupra unei relații. Sunt semnale „tampon” care contează pentru acele interacțiuni pozitive extrem de importante în timpul unui dezacord.

Concentrarea pe un teren comun
Sublinierea punctelor asupra cărora sunteți de acord în timpul unei dispute vă va ajuta să rezolvați lucrurile mai rapid.

Empatie și scuze
Empatia este una dintre cele mai profunde forme de conexiune umană, o modalitate de a face o altă persoană să se simtă înțeleasă și iubită. Ține cont de acest lucru atunci când tu și partenerul tău nu sunteți de acord.

Acceptarea perspectivei celeilalte persoane
Poți recunoaște punctul de vedere diferit al altei persoane fără a fi neapărat de acord cu el. Este o modalitate de a-l face pe celălalt să se simtă respectat.

Glume
Tachinarea jucăușă poate ajuta la atenuarea tensiunii, chiar și într-o ceartă aprinsă, notează voque.com.
 

Subiecte în articol: relaţii fericire
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri