Copiii care își pot înțelege și controla emoțiile se descurcă mai bine în interacțiunile sociale și pot forma relații stabile și sănătoase.
Psihologul Reem Raouda a identificat 6comportamente care arată o inteligență emoțională ridicată la cei mici, studiind comportamentele a circa 200 de copii, potrivit cnbc.com
1. Indicii non-verbale
Copiii cu inteligență emoțională ridicată reușesc să înțeleagă limbajul corpului, stările și intențiile altor persoane. Ei observă când un coleg este supărat după expresia feței ori atitudinii.
2. Compasiune și empatie
Empatia înseamnă să simți și să înțelegi emoțiile altor oameni iar compasiunea este ajutorul concret pe care îl dai acelei persoane. Copiii empatici își dau seama când cineva este trist ori are nevoie de ajutor și oferă suport. Acest lucru îi va ajuta mai târziu să devină lideri și să formeze relații sociale puternice.
3. Recunosc emoțiile
Copiii care își identifică și exprimă propriile emoții are o inteligență emoțională dezvoltată. Cei care spun „sunt furios” sau „sunt trist” în loc să recurgă la comportamente neadecvate sunt mai puțin predispuși să aibă explozii emoționale și sunt mai pregătiți să facă față provocărilor emoționale în mod constructiv.
4. Adaptabilitate
Copiii care se adaptează ușor la schimbările de mediu sau de planuri tind să aibă o sănătate emoțională mai bună. Ei văd oportunități acolo unde alții văd obstacole și sunt capabili să se ajusteze rapid și eficient.
5. Ascultare
Ascultarea activă este o componentă cheie a inteligenței emoționale. Copiii care sunt buni ascultători nu doar aud ce se spune, ei sunt atenți la mesajele verbale și non-verbale ale altei persoane.
6. Gestionarea emoțiilor
Copiii care pot să-și păstreze calmul și să găsească soluții în situații de stres sau când sunt supărați au o bază solidă pentru a face față provocărilor vieții. Ei învață cum să răspundă emoțional în moduri sănătoase și productive, în loc să reacționeze impulsiv, notează deparinti.ro.