Jurnalul.ro Ştiri Externe 65 de jurnaliști au fost uciși în 2017

65 de jurnaliști au fost uciși în 2017

de Şerban Mihăilă    |   

Şaizeci şi cinci de jurnalişti au fost ucişi în lume, în 2017, arată bilanțul anual publicat ieri de „Reporteri fără Frontiere”. Din cauza războiului împotriva jihadiștilor, Siria a rămas cea mai periculoasă țară pentru reprezentanții mass-media, fiind urmată de Mexic, unde absolut toți cei care relatează despre cartelurile drogurilor și complicitatea dintre acestea și poliția locală primesc amenințări cu moartea sau sunt executați.

Şaizeci şi cinci de jurnalişti au fost ucişi în lume în 2017, dintre care 50 profesionişti, şapte bloggeri şi opt colaboratori mass-media, susține bilanţul anual, publicat ieri de „Reporteri fără Frontiere” (RSF), organizația neguvernamentală independentă pentru libertatea presei, cu sediul la Paris. Raportul RSF relevă că 2017 este anul cu cei mai puțini morți în rândul jurnaliștilor, din ultimii 14 ani. Explicațiile ar fi că reporterii beneficiază de o protecție mult mai bună și, în același timp, statele considerate periculoase „se golesc de jurnaliști”. Dintre cei 65 de jurnalişti ucişi anul acesta, 39 au fost asasinaţi cu premeditare, iar ceilalți au fost omorâți în timp ce îşi exercitau profesia, fiind victime colaterale în circumstanțe neașteptate, precum raiduri aeriene sau atentate sinucigașe, mai arată bilanțul, citat de AFP. La fel ca anul trecut, Siria rămâne cea mai periculoasă ţară pentru reporteri, cu 12 jurnalişti ucişi, înaintea Mexicului (11), Afganistanului (9), Irakului (8) şi Filipinelor (4). RSF susține că, în 2017, numărul de victime în rândul jurnaliștilor este mai mic cu 18 procente decât anul trecut, atunci când au fost uciși 79 de reprezentanți mass-media. Acest lucru s-a datorat, potrivit ONG-ului, „gradului mai mare de conştientizare a necesităţii de a-i proteja mai bine pe jurnalişti şi multiplicării campaniilor în acest sens ale organizaţiilor internaţionale şi chiar ale mass-media”. Concomitent, jurnaliștii continuă să părăsească țările considerate cu un grad maxim de risc, precum Siria, Irak, Yemen sau Libia, state „unde a apărut o hemoragie a profesiei”, mai precizează raportul RSF.

Mexic devorează jurnaliști

„Lista neagra” a mass-media nu se limitează însă doar la zonele aflate în război. În cazul Mexicului, spre exemplu, „cartelurile și poliția locală fac să domnească teroarea”, determinând foarte mulți jurnaliști să părăsească țara sau să-și abandoneze profesia, susține raportul, citat de AFP.  „Mexicul este cea mai periculoasă ţară din lume pe timp de pace pentru reporteri”, arată RSF. În statele în care acționează cartelurile drogurilor,  jurnaliştii care relatează despre corupţia clasei politice și crima organizată sunt aproape întotdeauna ameninţaţi sau chiar executaţi. Dacă în privința numărului de morți în rândul jurnaliștilor statistica realizată de RSF este mai bună decât cea din anul precedent, bilanțul publicat cu câteva zile în urmă de un alt ONG pentru libertatea presei, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, arată că, pentru al doilea an la rând, numărul reprezentanților mass-media închiși în lumea întreagă a atins un maxim istoric, ajungând, în 2017, la 262. În acest ultim bilanț, Turcia, China și Egipt figurează drept temnicerii mass-media moderne.

În ultimii 11 ani, peste 900 de jurnaliști au fost uciși pentru că și-au făcut meseria și doar într-unul din zece cazuri a existat o condamnare”.

France 24

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri