Merită efortul de a prioritiza modul în care te porți cu ceilalți deoarece felul în care contribui la comunitate și ai grijă de oamenii din jurul tău este corelat cu sănătatea fizică și emoțională.
Dacă însă devii prea concentrat pe tine în eforturile tale este posibil să îți diminuezi fericirea și sănătatea mintală.
Cum să fii un prieten bun
A fi un prieten bun vine de la sine într-o relație grozavă, dar este nevoie și de muncă. Este puțin din ambele și poți lua măsuri în ceea ce privește modul în care îți pasă de ceilalți.
1. Fii conștient de tine
Pentru a fi un prieten bun, va trebui să fii conștient de tine. În mod ironic, o prietenie grozavă înseamnă că poți să fii tu însuți dar să nu pierzi din vedere și sensibilitățile celeilalte persoane.
De obicei ne gândim la conștientizarea de sine ca fiind în contact cu felul în care ne simțim, dar are și o componentă critică de a acorda atenție modului în care comportamentul nostru îi afectează pe ceilalți.
Pentru a fi un prieten bun este important să găsești echilibrul între a fi tu însuți și a lasa garda jos. În același timp, rămâi conștient de felul în care sunt percepute cuvintele tale și în care comportamentele tale îl afectează pe celălalt.
2. Acționează cu intenție
Strâns legată de conștientizarea de sine este nevoia de a fi intenționat cu acțiunile și alegerile tale. Într-o prietenie grozavă ești responsabil pentru felul în care te comporți și cum influențezi cealaltă persoană.
Ia în considerare ceea ce spui și cum o spui. Depune efort în relație, și investește timp și atenție. Menține normele importante ale unei relații – exprimând recunoștință și apreciere, și spune te rog și mulțumesc.
Acestea pot părea capcane care dispar atunci când ești super confortabil într-o relație, dar sunt de fapt un lipici important, chiar și pentru cele mai lungi sau strânse legături. De ce? Pentru că demonstrează atenția față de relație și grija pentru cealaltă persoană într-un mod care continuă de-a lungul timpului – și amintește fiecăruia dintre voi de angajamentul reciproc.
3. Fii de încredere
Poți fi un bun prieten, individual sau în cadrul grupului tău de prieteni, fiind de încredere. Desigur, vei păstra confidențe, fără a dezvălui niciodată un secret sau a face ceva pentru a răni calaltă persoană (cum ar face un prieten rău).
Dar, de asemenea, poți spori încrederea fiind autentic. Fii tu însuți și fii deschis în cât de mult împărtășești. În plus, comportă-te într-un mod care să se alinieze cu modul în care îți exprimi valorile. De exemplu, dacă spui că vrei să fii acolo pentru prietenul tău, întâlnește-te cu el la o cafea, arată cu încredere și amintește-ți de ziua lui.
De asemenea, poți construi încredere luând în considerare atât sarcina, cât și relația.
Încrederea în sarcini este atunci când îți îndeplinești angajamentele orientate spre sarcini. Când construiești încredere ești cineva pe care prietenul tău se poate baza pentru a-și îngriji animalele de companie, în timp ce este plecat în vacanță sau pentru a duce la bun sfârșit lucrul pe care ai spus că îl faci.
Atunci când construiești încredere în relație ești un prieten cu care cineva se poate bucura să petreacă timpul, cineva în care are încredere că este deschis, împărtășește secrete și primește sprijin atunci când are cea mai mare nevoie.
Nu vei avea întotdeauna ambele tipuri de încredere cu toți prietenii, dar cele mai bune tipuri de prieteni îți oferă ambele.
4. Sprijină-l
Un alt mod să fii un bun prieten este să îți sprijini prietenul. Atenția este insuficientă, așa că fii prezent. Fii atent la felul în care se descurcă, pune întrebări și ascultă când vorbește cu tine. Aceste comportamente nu mai sunt automate și sunt importante pentru a construi o relație puternică.
De asemenea, fii empatic. Ia în considerare cum s-ar putea simți prietenul tău (empatie emoțională) sau cum ar putea gândi (empatie cognitivă) în timp ce trece prin momente grele - și oferă-i compasiune și sprijin.
Un alt factor de sprijin este să fii fericit când i se întâmplă lucruri bune prietenului tău. Este adesea ușor să susții un prieten care trece printr-o perioadă grea - o despărțire, pierderea unui loc de muncă sau eșecul personal. Dar, în unele cazuri, poate fi mai greu să-i sprijini o realizare grozavă.
Poate fi firesc să simți o concurență cu un prieten, dar când poți fi pe deplin prezent pentru succesul și fericirea lui, precum și provocările sale, te comporți ca un prieten bun.
5. Inspiră-l
Cercetări fascinante (și încurajatoare) arată că ești extrem de influențat de alegerile pe care le fac prietenii tăi – și ei sunt influențați și de ale tale. Acest lucru se aplică tuturor, de la obiceiurile alimentare și exercițiile fizice până la alegerile referitoare la băutură, fumat, riscuri și chiar dacă aveți copii.
Și, interesant, cu cât prietenia ta este mai strânsă, cu atât ai mai multă influență. Toate acestea înseamnă că ești înțelept să-ți recunoști puterea în relație, precum și puterea lor asupra ta – și să faceți alegeri bune împreună.
Poți fi un prieten bun vorbind despre obiectivele pe care fiecare vrea să le împlinească și încurajându-vă reciproc. Și poți fi un prieten bun aliniindu-te la ceea ce dorește să obțină. Dacă încearcă să aibă o rutină sănătoasă, sugerează o plimbare împreună în loc să mergeți la bufet. Sau dacă dorește să obțină o nouă certificare profesională, sugerează o noapte de studiu împreună.
Fii genul de prieten cu care alții aleg să fie pentru că ești o influență pozitivă în viața lor.
6. Fii consecvent
În mijlocul atâtor lucruri imprevizibile, ai nevoie ca oamenii tăi să fie acolo pentru tine – și trebuie să fii acolo pentru ei.
Oamenii nu au încredere în ceea ce nu înțeleg, așa că fii consecvent în modul în care te comporți și fii previzibil în lucrurile pe care poate conta prietenul tău de la tine.
7. Fii iertător
Poate că unul dintre cele mai importante lucruri în ceea ce privește modul în care poți fi un bun prieten este să fii iertător. Prietenul tău nu va fi perfect, nici tu.
Când ne apropiem de cineva și avem o relație plină de satisfacții, una dintre capcanele surprinzătoare este că ne putem idealiza prietenul sau relația. Dar nicio relație nu este perfectă și ar trebui să ne așteptăm la unele suișuri și coborâșuri.
Când nu te descurci așa de bine pe cât ți-ai dori, asumă-ți pasul greșit și cere scuze. Când celălalt nu face cum dorești, discutați, iartă-l și continuați.
Cele mai bune relații cu legături puternice care tind să dureze în timp sunt cele în care există multă comunicare și deschidere. Aceasta include oferirea de feedback, explicații recirproce și rezolvarea conflictelor.
Veți vedea lucrurile diferit și veți avea dezacorduri, dar acestea nu trebuie să anuleze prietenia. În schimb, a poți aprofunda relația pe măsură ce înveți mai multe despre tine și despre prietenul tău – și pe măsură ce treci prin lucruri într-un mod care demonstrează angajamentul tău față de relație.
Fii un prieten bun pentru că este bine pentru celălalt și pentru că este bine pentru tine. La urma urmei, cele mai bune și mai semnificative momente sunt cele care sunt împărtășite cu un prieten bun, potrivit forbes.com.