Jurnalul.ro Timp liber Culinar 8 alimente pe care le consumi zilnic și nu știi că sunt ultraprocesate

8 alimente pe care le consumi zilnic și nu știi că sunt ultraprocesate

de Giulia Anghel    |   

De ani de zile, termenul „junk food” este folosit pentru alimentele considerate dăunătoare dar specialiștii în domeniu folosesc denumiri mai blânde, precum „alimente bogate în zahăr, sare și grăsimi”.

Astfel că etichetele nu ne-au oferit mereu cele mai clare informații nutriționale. La urma urmei, multe fructe proaspete sunt bogate în zahăr, iar unele legume din salată au un conținut scăzut de nutrienți, dar asta nu le face nesănătoase. Iar produsele alimentare precum băuturile răcoritoare fără zahăr adăugat și batoanele de muesli îmbogățite cu aditivi alimentari nu sunt neapărat benefice, scrie theconversation.com.

S-a convenit că procesarea ajută la realizarea unor alimente mai convenabile ca preț, dar și mai sigure și mai gustoase. Dar s-a inclus o clasă de alimente, considerate „ultraprocesate” și nesănătoase. Consumul acestora este asociat cu probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, diabet și obezitate dar afectează și planeta, prin poluare cu plastic, utilizarea excesivă a energiei și a terenurilor, pierderea biodiversității.

Cum poți identifica alimentele ultraprocesate

Metodele de prelucrare utilizate pot include extrudarea, turnarea, modificarea chimică și hidrogenarea (care poate transforma grăsimea lichidă nesaturată într-o formă mai solidă). Dar producătorii nu trebuie să menționeze pe etichetă procedeele la care sunt supuse alimentele, așa că poate fi dificil să le identifici. Cel mai bun loc pentru a începe este lista de ingrediente.

Există două tipuri de ingrediente care clasifică alimentele ultraprocesate: substanțele alimentare industriale și aditivii cosmetici.

Substanțele alimentare includ versiuni procesate de proteine și fibre (cum ar fi zerul praf sau inulina), maltodextrina (un carbohidrat intens procesat), siropurile de fructoză sau glucoză și uleiurile hidrogenate.

Aditivii cosmetici sunt folosiți pentru a îmbunătăți textura, gustul sau culoarea alimentelor. Aceștia fac alimentele ultraprocesate mai atractive și irezistibil de gustoase (contribuind la supraconsumul lor). Exemple sunt culorile și aromele (inclusiv cele enumerate ca „naturale”), îndulcitorii necalorici (inclusiv stevia), potențiatorii de aromă (cum ar fi extractul de drojdie și MSG), agenții de îngroșare și emulgatorii.

Ultraprocesat nu este doar o altă denumire pentru "junk", deși alimente precum băuturile răcoritoare, dulciurile și chipsurile sunt ultraprocesate. Există multe alimente ambalate pe care în mod normal le-am considera sănătoase, dar nu sunt!

1. Cereale pentru micul dejun

Multe cereale și băuturi pentru micul dejun comercializate ca fiind sănătoase sunt ultraprocesate. Ele pot conține maltodextrină, proteine, fibre procesate și coloranți. Ovăzul, în schimb, conține un singur ingredient: ovăz!

2. Batoane de proteine și muesli

În pofida credinței că ar fi sănătoase, acestea conțin de fapt fibre și proteine procesate, zaharuri invertite (zaharuri modificate printr-un proces industrial) și îndulcitori necalorici.

3. Lapte vegetal

Multe alternative la lactate conțin emulgatori, gume vegetale și arome. Nu toate mărcile sunt ultraprocesate, așa că trebuie verificată lista de ingrediente. Laptele de soia poate conține doar apă, boabe de soia, ulei și sare.

4. Pâine

Unele pâini ambalate conțin emulgatori, amidon modificat (amidon modificat prin metode industriale) și gume vegetale. De obicei este vorba despre pâinea ambalată, feliată și mai ieftină. Pâinea proaspătă de panificație este rareori ultraprocesată.

5. Iaurt

Iaurturile aromate conțin adesea aditivi, cum ar fi agenți de îngroșare, îndulcitori necalorici sau arome. În schimb, sunt recomandate iaurturile simple.

6. Sosuri

Pastele pregătite în prealabil și sosurile prăjite conțin de obicei ingrediente precum agenți de îngroșare, potențiatori de aromă și coloranți. Dar sosurile simple care pot fi preparate acasă cu ingrediente precum roșii conservate, legume, usturoi și ierburi sunt procesate minim.

7. Carne procesată

Carnea rece ambalata poate avea emulgatori, amidon modificat, agenti de îngroșare si fibre adaugate.

8. Margarina

Modul în care sunt făcute margarinele și tartinele non-lactate (prin hidrogenarea uleiurilor vegetale) și aditivii pe care îi conțin, cum ar fi emulgatorii și coloranții, le fac un aliment ultraprocesat, spre deosebire de unt, care este în esență smântână cu puțină sare.

Sunt rele toate alimentele ultraprocesate?

Unele tipuri de alimente ultraprocesate pot părea mai sănătoase decât altele, având mai puține ingrediente industriale sau un conținut mai scăzut de zahăr. Dar acestea nu sunt neapărat mai puțin dăunătoare sănătății. Australienii consumă până la 42% din energia lor din alimente ultraprocesate iar efectul cumulat al ingredientelor industriale asupra dietei este necunoscut.

De asemenea, atunci când consumi un aliment ultraprocesat, este posibil să înlocuiești un aliment proaspăt nutritiv sau un fel de mâncare. Așadar, reducerea cât mai mult posibil a alimentelor ultraprocesate este o modalitate de a trece la o dietă mai sănătoasă. Există baze de date online care evaluează anumite produse pentru a ghida alegerile alimentare.

Supermarketurile sunt dominate de alimente ultraprocesate, așa că poate fi dificil să le eviți complet. Și uneori alegerile sunt limitate de disponibilitate, alergii sau intoleranță alimentară. Cu toții putem face schimbări pozitive în dieta noastră alegând alimente mai puțin procesate. Dar autoritățile pot impune norme pentru a face alimentele minim procesate mai disponibile și mai accesibile, descurajând în același timp achiziția și consumul de alimente ultraprocesate.
 

Subiecte în articol: alimente procesate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri