Potrivit businessinsider.com, este posibil ca oamenii cu meseriile din anumite domenii să dispară în următorii 10 de ani din cauza inovațiilor tehnologice. Iată despre ce este vorba:
Industria automobilelor
În următorii 5 ani, majoritatea mașinilor noi vor fi conectate și mai performante, ceea ce înseamnă că în 2025, aproximativ 10% vor fi complet autonome. Anumite companii, precum Google și Tesla lucrează la autovehicule care „se conduc singure”, în timp ce japonezii testează „taxiurile-robot”, cu ajutorul cărora vor transporta oamenii în perioada Jocurilor Olimpice din 2020.
Industria financiară
Industria financiară va fi revoluționată de „robo-consilieri”, care vor înlocui personalul din bănci. Până în 2020, vor fi făcute investiții de 2.200 miliarde de dolari în computere care vor putea monitoriza piețele. Un prim pas în acest sens a fost deja făcut prin implementarea unor algoritmi sofisticați care gestionează banii.
Domeniul sănătății
În spitalele viitorului vor lucra roboți capabili să ajute atât în operații complicate cât și în îngrijirea bătrânilor. Statisticile arată ca personalul medical va scădea drastic: dacă în 2000 doar 1000 de operații fuseseră asistate de roboți, în 2014 numărul crescuse la 570000.
Industria manufacturieră
Doar 10% din industria manufacturieră din întreaga lume este automatizată în prezent. Se așteaptă ca în următorii 10 ani procentul să crească până la 45% deoarece roboții devin din ce în ce mai ieftini și mai eficienți.
Agricultură
Agricultura este un alt domeniu în care vor exista schimbări majore pentru că vor fi utilizate tractoare fără șoferi, drone și roboți.
Curățenie
Industria curățeniei va fi transformată de introducerea „roboților personali” – mașini care vor putea duce la bun sfârșit atât sarcinile ușoare și repetitive, cât și activitățile periculoase. Roomba, robotul care dă cu aspiratorul, este cunoscut deja de oameni din întreaga lume, dar viitoarele generații vor putea să spele vasele, să curețe ferestrele sau să tundă gazonul.
Inteligență artificială
Toate tehnologiile care pot gândi asemenea oamenilor sau pot face diverse predicții s-ar putea concretiza într-o afacere de 4300 miliarde de dolari până în 2024. Se estimează că există 50% șanse ca până în 2040-50 să se dezvolte un computer care imită perfect gândirea umană.
Apărare aerospațială
În prezent, în 90 dintre țări se utilizează militare drone, 30 dintre ele fiind înarmate. Se așteaptă ca numărul de drone comerciale și militare să se tripleze în următorii 5 ani. De asemenea, este posibil să fie concepuți diverși roboți care să poată fi utilizați în activități militare terestre.