Cel mai mic dintre copii poate fi și cel mai răsfățat, este lăsat mai liber, își dezvoltă mai mult creativitatea și spiritul de aventură. În plus, acesta învață din experiențele fraților mai mari.
Însă există și cazuri în care mezinul are parte de mai multă atenție și protecție, motiv pentru care devine mai dependent de cei din jur.
Psihologii au identificat 8 fraze pe care părinții sau bunicii nu are trebui să i le spună celui mai mic membru al familiei.
1. ”Ești bebelușul familiei”
Acest lucru indică faptul că mezinul trebuie tratat diferite, nu are aceleași nevoi ca ceilalți frați și, mai ales, nu va fi văzut ca o persoană responsabilă.
În schimb, trebuie să i se cultive independența, să i se încurajeze dezvoltarea și să i se arate că părinții și bunicii au încredere în abilitățile lui.
2. ”Nu mai plânge. Te porți ca un bebeluș”
Aceste cuvinte transmit copilului că emoțiile sale trebuie reprimate. Planul este un mod naturale de exprimare a unor sentimente de tristețe, frustrare, oboseală. Negarea emoțiilor poate duce la probleme mai târziu, când copilul va simți că nu are voie să își arate vulnerabilitatea.
Întrabă-l motivul pentru care plânge și cum îi poți fi de ajutor. Ascultă-i și validează-i sentimentele.
3. ”Trebuie să faci ce-ți spune fratele mai mare”
Această frază aduce un dezechilbru de putere între copii. În loc să fie învățați să colaboreze și să-și exprime emoțiile în mod egal, îl pui pe mezin într-o situație în care nu are control. Acesta va simți că nu contează părerea lui.
În schimb, ajută-i pe copii să colaboreze și să-și rezolve problemele împreună.
4. ”N-a trebuit să fac pentru fratele tău. Așa că și tu trebuie să te descurci”
Copiii sunt diferiți și nu trebuie să existe comparații deoarece poate crea resentimente.
Mai degrabă recunoaște individualitatea fiecărui copl, oferă sprijin în funcție de nevoile fiecăruia.
5. ”Ar trebui să înveți de la frații mai mari”
Învățarea prin imitație este un proces natural pentru copii dar această frază pune presiune asupra copilului și îi crează senzația că nu este suficient de bun. Compararea cu frații mai mari poate duce la un sentiment de inferioritate și îi subminează astfel încrederea în sine. Fiecare copil are ritmul său de învățare și dezvoltare.
Încurajează-i propriile abilități și progrese, chiar dacă sunt diferite de ale fraților.
6. ”Ești foarte răsfățat”
Etichetarea copilului ca fiind „răsfățat” poate avea efecte negative asupra modului în care se percepe pe sine.
În loc să-l critici, încearcă să înțelegi nevoile și motivele pentru care se comportă așa.Arată-i cum poate cere ce are nevoie într-un mod constructiv.
7. ”O să înțelegi când o să mai crești”
Această frază este folosită pentru a evita o discuție sau a pune capăt unui conflict, dar poate lăsa copilul confuz și nesigur.
În loc să-i respingi curiozitățile, oferă-i explicații adaptate vârstei.
8. ”Învață ca să ajungi ca și frații tăi mai mari”
Compararea cu frații mai mari în privința rezultatelor școlare sau altor realizări poate duce la o competiție nesănătoasă. Copilul poate simți că nu va reuși niciodată să se ridice la nivelul fraților.
Încurajează-i dezvoltarea personală și succesul individual, potrivit deparinti.ro.