Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 82% dintre companii au restanțe la buget și pot aplica pentru amnistia fiscală

82% dintre companii au restanțe la buget și pot aplica pentru amnistia fiscală

Circa 82% dintre companii au debite restante la buget şi pot aplica pentru amnistia fiscală reglementată de OUG 69/2020, potrivit unui sondaj realizat de PwC Romania, la care au participat 104 reprezentați de firme. 

Privitor la obligaţii bugetare accesorii nestinse aferente unor obligaţii bugetare principale scadente la 31 martie 2020:

- 32% au astfel de obligaţii pe care le-au declarat şi încă nu le-au stins 

- 32% au astfel de obligaţii stabilite prin decizie de impunere comunicată până la 31 martie 2020

- 18% au aceste obligaţii stabilite prin declaraţie rectificativă depusă de la 1 aprilie 2020 până în prezent

- 18% au obligaţii stinse până la acea dată, dar cu întârziere faţă de scadenţă.

"Noutatea actualei amnistii fiscale este aceea că vizează, în principiu, toţi contribuabilii, persoane fizice sau juridice, precum şi accesoriile nestinse pentru toate tipurile de obligaţii fiscale şi bugetare. Sperăm că acest mecanism va genera mai multe lichidităţi companiilor aflate în dificultate şi va fi un imbold pentru a-şi relua activitatea. În acelaşi timp, trebuie să ne asigurăm că toţi contribuabilii vor avea un tratament fiscal echitabil şi, din acest motiv, există consultări cu MFP şi ANAF care lucrează în prezent la un document de clarificare a modului cum va fi pusă în practică măsura", a declarat Daniel Anghel, partener coordonator servicii fiscale şi juridice, PwC România.

Vor beneficia de anularea accesoriilor cei care vor depune cererea de anulare până la 15 decembrie 2020 şi vor stinge atât obligaţiile fiscale principale restante la 31 martie 2020, cât şi obligaţiile fiscale principale şi accesorii cu scadenţa cuprinsă între 1 aprilie 2020 şi data depunerii cererii de anulare.

Se anulează şi accesoriile aferente diferenţelor de obligaţii fiscale principale scadente la 31 martie 2020 şi care sunt impuse prin decizie de impunere comunicată urmare a unei inspecţii fiscale în derulare la data intrării în vigoare a actului normativ.

Condiţia este ca aceste diferenţe să fie stinse până la termenul legal de plată, iar cererea de anulare să fie depusă în 90 de zile de la comunicarea deciziei de impunere, precizează reprezentanţii PWC România.

53% dintre respondenţi au creanţe scadente aferente perioadei de până la 31 martie pentru care intenţionează să depună declaraţii rectificative sau declaraţii fiscale.

92% se aşteaptă la stabilirea unor diferenţe de obligaţii fiscale suplimentare anterioare perioadei de până la 31 martie 2020 într-o inspecţie fiscală sau de verificare a situaţiei personale.

PwC este prezentă în 157 de ţări, dispune de peste 276.000 de profesionişti ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri