Jurnalul.ro Timp liber Culinar Efecte nocive: 9 alimente pe care NU trebuie să le gătești

Efecte nocive: 9 alimente pe care NU trebuie să le gătești

de Redacția Jurnalul    |   

Unele alimente nu sunt recomandate pentru gătit deoarece pot avea efecte nocive asupra organismului dacă sunt supuse la tratamente termice.

Iată 9 alimente care necesită o atenție specială înainte de a fi gătite:

1. Cartofii verzi

Cartofii care au devenit verzi conțin solanină, o toxină care poate provoca simptome precum greață, diaree și dureri de cap. Gătitul nu elimină această substanță, așa că acești cartofi ar trebui aruncați.

2. Ciuperci sălbatice

Unele tipuri de ciuperci devin toxice atunci când sunt gătite, chiar dacă pot fi consumate crude. Ciupercile sălbatice pot fi ușor confundate cu cele otrăvitoare, ceea ce face ca prepararea lor să fie riscantă.

3. Spanac

Spanacul conține nitrat, care se poate transforma în nitrit atunci când este gătit sau reîncălzit. Consumul excesiv de nitrit poate duce la formarea de compuși cancerigeni în organism.

4. Mierea încălzită

Încălzirea mierii crude la temperaturi ridicate poate duce la formarea de hidroximetilfurfural (HMF), un compus potențial toxic, mai ales pentru copii.

5. Ardei iuți

Gătitul ardeilor iuți la temperaturi foarte ridicate poate elibera vapori iritanți din capsaicină, compusul responsabil pentru iuțeală. Acești vapori pot irita ochii, pielea și căile respiratorii.

6. Uleiuri cu punct de fum scăzut

Uleiurile, precum cel de in sau de nucă, nu sunt recomandate pentru prăjire deoarece punctul lor de fum scăzut favorizează eliberarea de compuși toxici, inclusiv radicali liberi care pot afecta sănătatea.

7. Carne procesată

Gătitul cărnii procesate, cum ar fi cârnați sau bacon, la temperaturi ridicate poate genera nitrozamine, substanțe asociate cu un risc crescut de cancer. Este indicat să fie gătită la temperaturi mai joase și pentru perioade mai scurte.

8. Ouă crude contaminate

Prepararea insuficientă a ouălor poate lăsa bacterii precum Salmonella în viață, crescând riscul de intoxicații alimentare. Însă ouăle nu trebuie gătite excesiv pentru a nu distruge nutrienții esențiali.

9. Orez

Orezul crud poate conține Bacillus cereus, o bacterie care poate supraviețui gătitului. Dacă orezul gătit este lăsat la temperatura camerei pentru prea mult timp, aceste bacterii produc toxine periculoase, notează a1.ro.

Subiecte în articol: sanatate alimente consum crude
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri