Jurnalul.ro Cultură Carte 9 cărți pe raftul plăcerii

9 cărți pe raftul plăcerii

de ​​​​​​​Florian Saiu    |   

Filosofie împletită cu thrillere și autobiografii tulburătoare, toate legate strâns în buchetul ademenitor al romanelor lui Neil Gaiman, ori Patti Callahan. Iată formula pentru această vară extraordinar de fierbinte.

1. Comentariu la tratatul Despre suflet al lui Aristotel

Autor: Teofil Coridaleu

Editura: Polirom, 2024

Stabilirea textului grec, traducere în limba română, introducere, note și glosar de Marilena Vlad

Ultimul dintre comentatorii aristotelici de limbă greacă, Teofil Coridaleu s-a impus drept cea mai importantă personalitate filozofică a secolului al XVII-lea în lumea postbizantină, influența sa resimțindu-se și în secolul al XVIII-lea, când scrierile sale sunt studiate la Academiile domnești din București și Iași. A fost profesor și director al Școlii Patriarhiei din Constantinopol. Cursurile sale, sub formă de comentarii asupra operelor lui Aristotel - Fizica, Metafizica, Despre cer, Despre suflet etc. -, au avut un rol esențial în revigorarea învățământului grecesc, precum și în recuperarea izvoarelor filozofiei eline în Sud-Estul european. Prin comentariul său la tratatul Despre suflet, Coridaleu se înscrie în tradiția marilor comentatori aristotelici (Alexandru din Afrodisia, Temistius, Simplicius și Filopon), urmând îndeaproape textul lui Aristotel, pe care îl analizează cu finețe și cu o impecabilă rigoare logică.

2. Cartea secretă a Florei Lea

Autoare: Patti Callahan

Editura: Trei, 2024

Traducere: Ruxandra Ana

Când o femeie descoperă o carte rară, având legături strânse cu trecutul său, ies la iveală secrete de mult uitate despre sora ei dispărută și despre copilăria lor într-un sătuc din Anglia, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În Londra devastată de război a anului 1939, Hazel, în vârstă de 14 ani, și Flora, care are 5 ani, sunt evacuate în zona rurală pentru a scăpa de ororile bombardamentelor. Locuind cu amabila Bridie Aberdeen și cu fiul ei adolescent, Harry, într-o căsuță fermecătoare de piatră de pe malul Tamisei, Hazel își umple zilele cu plimbări și jocuri pentru a distrage atenția surorii ei mai mici de la grozăvia războiului. Ea născocește un basm doar pentru sora ei, despre un tărâm magic, un loc secret în care cele două pot evada.

Inevitabilul se întâmplă când Flora dispare brusc, de pe malul râului. Zdrobită, Hazel se învinovățește pentru dispariția surorii ei și poartă cu ea această vinovăție până la vârsta adultă, ca o povară pe care crede că o merită din plin.

La distanță de două decenii, Hazel se află la Londra, gata să înceapă o carieră la Sotheby’s. Viața ei ordonată este dată însă peste cap când descoperă o carte ilustrată numită Pădurea șoaptelor și râul de stele. Hazel nu a povestit nimănui despre lumea imaginară pe care a creat-o doar pentru sora ei. Ascunde oare această carte secretele dispariției Florei? Ar putea fi un semn că sora ei iubită este încă în viață?

Un roman fermecător.

3. Zei americani

Autor: Neil Gaiman

Editura: Art, 2024

Traducere: Liviu Radu și Mihai-Dan Pavelescu

Captivant încă de la primele pagini prin calităţile sale stilistice - care i-au asigurat deja un loc pe rafturile de literatură clasică -, romanul lui Neil Gaiman ne poartă într-o călătorie iniţiatică de-a lungul şi de-a latul Americii, acolo unde zeii tuturor mitologiilor se regăsesc sub aparenţa oamenilor obişnuiţi şi se amestecă în existenţa acestora.

La fel ca într-o epopee greacă, Neil Gaiman evocă dragostea şi sacrificiul de sine, prietenia statornică şi războiul - un război între vechii zei şi noii zei, cei ai cărţilor de credit şi ai autostrăzilor, ai internetului şi ai telefonului, ai radioului şi ai televiziunii.

4. Stăpânul muntelui

Autor: Anders de la Motte

Editura: Crime Scene Press, 2024

Traducere: Daniela Ionescu

Anders de la Motte, polițist de meserie și autor suedez cu o carieră impresionantă în domeniul literaturii de suspans, vă propune Stăpânul Muntelui, primul volum din seria Leo Asker. În acest nou roman, inspectorul Leonore Asker investighează un caz bizar de răpire, în care o serie de figurine înfricoșătoare și locuri abandonate joacă un rol crucial. De la Motte construiește un suspans aproape insuportabil, oferindu-ne un noir scandinav superb, care vă va ține, cred, treji până târziu în noapte.

5. Dublu autoportret

Autor: Varujan Vosganian

Editura: Polirom, 2024

În peisajul literaturii române Dublu autoportret este o carte unică în felul ei, o cruciadă a inocenților. Paginile ei pot fi citite ca un jurnal în care stările lăuntrice și descrierile detaliate ale lumii înconjurătoare alternează, ca o reconstituire istorică a Revoluției, atât de necesară unei memorii colective înțesate de ambiguități, ca o meditație asupra istoriei ori, de ce nu, ca un roman de acțiune. La aceasta se adaugă modul inimitabil cu care Varujan Vosganian ne-a obișnuit încă din Cartea șoaptelor de a desluși simboluri și de a le aduce printre noi. Deși evenimentele sunt relatate la persoana întâi, ar fi prea puțin să spunem că e o carte autobiografică. Fiecare dintre cei ce au supraviețuit se va putea regăsi, într-un fel sau altul, printre protagoniști. De fapt, adevăratul personaj este poporul român aflat în căutarea propriului destin. Și poate că, într-o bună zi, se va considera incompletă o istorie a Revoluției române care nu va include în conținutul ei pagini din această carte.

6. Cubul

Autor: Ernő Rubik

Editura: Curtea Veche Publishing, 2024

Traducere: Anca-Maria Pănoiu

Cartea lui e și nu e autobiografie, e și nu e joc, e și nu e puzzle. După cinci decenii în care existența aproape că i s-a confundat cu jucăria logică 3D pe care a creat-o din pură curiozitate, Rubik privește în urmă și scrie onest, cu emoție și un strop de umor, despre ce înseamnă să te lași sedus de frumusețea unei probleme, să jubilezi în fața eleganței sau a gingășiei sale, despre cum joaca e unul dintre cele mai serioase lucruri din lume, despre arta de a pune întrebări, despre cum nu complexitatea, ci abia simplitatea e un mister. Citind povestea omului din spatele Cubului, pătrundem în atmosfera unui apartament budapestan de la începutul secolului XX, descoperim frumusețea furtunilor de pe Lacul Balaton, aflăm cum a fost nevoit să conviețuiască cu pirateria în plină isterie pop culture și ce părere are despre capcanele umane ale inteligenței artificiale. Însuflețit de bucuria inepuizabilă de a ține mișcarea în palme, Rubik, inventator și amator înnăscut, se hârjonește cu propria creație scriindu-i o scrisoare de iubire. Și, totodată, ne invită să ne întrebăm neîncetat: „Dar dacă…?”.

Ernő Rubik (n. 1944) este profesor de arhitectură și creator de puzzle-uri mecanice, dintre care cel mai important este Cubul Rubik, inventat în 1974. În 1983, a fondat Rubik Stúdió, o întreprindere specializată în fabricarea de jocuri și de mobilă. A locuit toată viața la Budapesta.

7. Numai minciuni

Autor: David Baldacci

Editura: Crime Scene Press, 2024

Traducere: Oana Stănescu

David Baldacci, cunoscut pentru abilitatea de a crea povești pline de tensiune și personaje memorabile, aduce la viață povestea lui Mickey Gibson, o fostă polițistă care jonglează între viața de familie și slujba la ProEye, o firmă de investigații. Când un caz aparent simplu de inventariere a bunurilor se transformă într-un coșmar, Mickey se vede prinsă într-o rețea de minciuni și pericole, unde nimic nu este ceea ce pare. Baldacci demonstrează încă o dată de ce este considerat un maestru al thrillerului psihologic.

8. Cartea cazurilor nerezolvate

Autoare: Simone St. James

Editura: Crime Scene Press, 2024

Traducere: Irina Gache

Shea Collins e recepționeră, dar noaptea lucrează la propriul ei blog despre true crime, numit Cartea Cazurilor Nerezolvate. Într-o zi se întâlnește cu Beth Greer, cea mai cunoscută criminală în serie din localitate. De fapt, presupusă criminală în serie - deși toată lumea o consideră vinovată de uciderea a doi bărbați, Beth a fost achitată la procesul de acum patruzeci de ani. Ceea ce pentru Shea începe ca o trufanda pentru blog se transformă într-o adevărată vânătoare în căutarea adevărului, care va răsturna toate convingerile din micul oraș. Dar cineva - sau ceva - vrea să apere cu orice preț secretele pe care le ascunde conacul familiei Greer. Chiar cu prețul unei alte crime.

9. Am reușit să rămân eu însămi

Autoare: Ileana Mălăncioiu

Editura: Polirom, 2024

Roberto Mussapi: Dumneavoastră credeți că este ceva religios în poezie?

Ileana Mălăncioiu: Da. Starea de Grație pe care o presupun atât Credința, cât și Poezia. Și faptul că lumea poetului adevărat, ca și lumea reală, nu poate fi explicată cauzal. În spatele tuturor cauzelor există ceva mai presus de ele, pe care fiecare religie îl explică în felul ei, deși toate au avut în vedere spaima de moarte și căutarea secretului nemuririi. Religia noastră a găsit acest secret prin Fiul lui Dumnezeu, care își asumă condiția umană și reface astfel vechea legătură dintre Cer și Pământ. Frica de trecerea pragului dintre lumea asta și lumea cealaltă nu dispare însă, de vreme ce însuși Iisus Hristos se îndoiește pe Crucea Sa, iar în ceasul al nouălea șoptește: O, Eli, Eli, lama sabahtani? (adică Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce M-ai părăsit?). Bucuria și Lumina aduse de Înviere dau însă un sens vieții omului, care, așa cum spunea nefericitul Iov, nu este decât o suflare. Dar, aș adăuga eu, una care face parte din Suflarea lui Dumnezeu.

 

 

Subiecte în articol: Neil Gaiman Patti Callahan
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri