Jurnalul.ro Timp liber Relatii 9 greșeli pentru care ar trebui să începi să te ierți

9 greșeli pentru care ar trebui să începi să te ierți

de Anastasia Paul    |   

Să recunoaștem, toți facem greșeli. Face parte din natura umană. Dar, de multe ori, evităm să ne gândim la ele și le lăsăm să ne strice fericirea și linișea sufletească. Acest lucru poate fi dăunător și ne poate împiedica să mergem mai departe.

Cheia pentru a depăși acest lucru? Iertându-ne pe noi înșine.

Este timpul să renunți la trecut și să începi să te concentrezi asupra viitorului. Nu este vorba însă despre uitare. Este vorba de a recunoaște, de a învăța și, în cele din urmă, de a ierta. 

1) Greșeli din trecut
Cu toții avem un trecut plin de erori. Este un aspect inerent al ființei umane.

Aceste greșeli, mari sau mici, se pot simți adesea ca niște poveri pe care le purtăm pe umeri.

Vina, regretul și „ce-ar fi fost dacă” pot fi uneori copleșitoare.

Însă a insista asupra greșelilor din trecut nu le anulează. De fapt, poate duce adesea la mai multe greșeli, conduse de sentimentele de vinovăție și regret.

Fiecare greșeală este o lecție deghizată. Iertându-ne pe noi înșine pentru aceste erori, putem învăța lecția și mergem înainte cu o minte mai limpede și o inimă mai ușoară.

2) Nu te ridici la nivelul asteptărilor altora
Crescând, s-au stabilit anumite așteptări pentru tine. Fie că este vorba despre carieră, stilul de viață, dar și lucruri mai mici, cum ar fi alegerea în muzică sau modă.

Alegi altceva și te simți vinovat. Am făcut alegerea corectă? Am fost egoist? Această tulburare interioară este greu de înfruntat.

Dar, în cele din urmă, este despre viața ta. Este important să respectăm și să prețuim opiniile celor dragi dar, la sfârșitul zilei, noi suntem cei care ne trăim viața.

3) Oportunități ratate
Cu toții am avut acele momente în care ne-am uitat înapoi și ne-am gândit: „Mi-aș fi dorit să fi profitat de această șansă”.

Poate a fost o oportunitate de muncă, o șansă de a călători sau chiar o relație romantică.

Este ușor să ne oprim asupra acestor oportunități ratate și să le lăsăm să ne umple de regret. De multe ori ne convingem că, dacă am fi prins acea șansă, viața noastră ar fi fost mult mai bună acum.

Potrivit cercetătorilor, regretul care se învârte în jurul oportunităților ratate poate duce la stres cronic, afectând negativ sănătatea mentală și fizică.

În schimb, încearcă să te concentrezi pe oportunitățile pe care le ai în momentul prezent. Doar pentru că ai ratat o oportunitate nu înseamnă că nu vor mai fi altele.

Viața este plină de șanse dacă suntem deschiși să le vedem.

4) Nu ai grijă de tine
În agitația vieții, este ușor să uiți de tine. Poate că ți-ai neglijat sănătatea fizică nefăcând suficient exerciții fizice sau mâncând prost. Sau poate ți-ai ignorat sănătatea mintală, lăsând stresul să se acumuleze fără să-ți iei timp să te relaxezi.

Aceste obiceiuri pot duce la un cerc vicios de vinovăție și regret. Știi că ar trebui să ai mai multă grijă de tine dar pur și simplu nu poți găsi timp sau energie.

Însă niciodată nu este prea târziu să începi să te ierți. E în regulă că nu ai fost perfect.

Ceea ce contează este că ești dispus să faci schimbări acum.

5) Nu ripostezi

Momente în care ne-am fi dorit să vorbim, dar am rămas tăcuți.

Poate a fost un prieten care ți-a spus o vorbă urâtă, un membru al familiei te-a jignit sau un șef care a profitat. Acele vremuri ne pot lăsa să ne simțim mici, dorindu-ne să putem merge înapoi și să gestionăm lucrurile diferit.

Este însă în regulă că nu ai vorbit atunci. Ceea ce contează este să profiti de acele momente pentru a deveni mai puternic, mai asertiv.

Lasă iertarea să-ți alimenteze călătoria spre a sta în picioare, apărându-ți drepturile și limitele .

6) Relații eșuate
Relațiile: inima și sufletul vieții noastre. Ele aduc bucurie, dragoste și solidaritate. Dar când se destramă, este o cu totul altă poveste.

Fie că este vorba de o prietenie care se termină, de o dragoste sau de o ceartă de familie, consecințele ustură.

Tristețea, vinovăția, regretul - toate sunt acolo. Este tentant să ne asumăm vina, reluând scenarii în mintea noastră, dorindu-ne să fi făcut lucrurile altfel. 

Dar iată care este motivul: rareori totul este despre o singură persoană.

Învață lecțiile, devino mai puternic și deschide calea pentru conexiuni mai sănătoase în viitor.

7) Nu și-ai urmat pasiunea

Teama de a părăsi securitatea locului de muncă te trage înapoi.

Poate dura ani de zle pentru a avea curajul să-ți urmezi pasiunea. Te lupți cu vinovăția și regretul că nu ai făcut lucrurile mai devreme. 

Însă niciodată nu este prea târziu să-ți urmezi pasiunea.

Și primul pas este să te ierți că nu ai făcut-o mai devreme.

8) Nu ceri ajutor
În societatea noastră, există adesea un stigmat legat de cererea de ajutor. Suntem învățați să fim autonomi, să ne gestionăm singuri problemele.

Dar această mentalitate poate duce uneori la lupte și suferințe inutile.

Poate te-ai lăsat acaparat de muncă, dar nu ai cerut ajutor. Sau poate ai trecut printr-o perioadă emoțională grea, dar nu ai contactat pe nimeni.

Aceste momente ne face să ne simțim izolați și copleșiți ,și adesea ne supărăm pe noi înșine pentru că nu cerem ajutor.

Este în regulă să ai nevoie de ajutor. Suntem oameni, iar oamenii sunt ființe sociale. Nu suntem meniți să gestionăm totul singuri.

9) A nu fi acolo unde credeai că ar trebui să fii
Viata este imprevizibilă. Cu toții avem vise și aspirații, termene pe care ni le-am stabilit.

Dar de multe ori, însă, viața are alte planuri. Poate te-ai gândit că vei fi căsătorit până acum, sau vei avea acel job de vis, sau vei avea o casă.

Dar, dintr-un motiv sau altul, lucrurile nu s-au desfășurat așa cum te așteptai.

Această discrepanță între locul în care credeam că ne vom afla și locul în care ne aflăm poate duce adesea la sentimente de eșec și dezamăgire.

Dar călătoria fiecăruia este diferită.

Nu există nicio cronologie pe care trebuie să o respecți. Succesul nu este o cursă și nu există linie de sosire, notează experteditor.com.

Subiecte în articol: relaţii iertare greşeli
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri