Jurnalul.ro Ştiri Observator A murit preşedintele comunităţii evreieşti din Iaşi, Abraham Ghiltman

A murit preşedintele comunităţii evreieşti din Iaşi, Abraham Ghiltman

Preşedintele comunităţii evreieşti din Iaşi, Abraham Ghiltman, a decedat duminică dimineaţă la aproape 85 de ani.


"E foarte dureros şi foarte greu să suportăm. Viaţa e dată de Dumnezeu, viaţa e luată de Dumnezeu. În ultima vreme a fost mai bolnav, a stat şi în spital. A murit un mare prieten, un om de mare omenie", a declarat, pentru AGERPRES, Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

La rândul său, primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a afirmat pentru AGERPRES că Abraham Ghiltman este o grea pierdere pentru întreaga comunitate.

"Este o grea pierdere pentru întreaga comunitate. După o suferinţă destul de lungă, pe profilul unei boli care l-a afectat multă vreme, a avut mai multe accidente vasculare cerebrale pe parcursul anului, ulterior, o pneumonie şi insuficienţă respiratorie şi cardiacă. A fost un om deosebit, un liant perfect între comunitatea evreilor din Iaşi şi România şi comunitatea ieşeană. O familie frumoasă, pe care o cunosc, rămâne îndurerată. Conform cultului mozaic, care spune că înmormântarea trebuie să fie la 24 de la deces, domnul Ghiltman va fi înmormântat în cursul zilei de luni", a spus primarul Mihai Chirica.

Pe 31 octombrie 2019, consilierii locali au aprobat, la solicitarea primarului Mihai Chirica, acordarea titlului de Cetăţean de Onoare preşedintelui filialei ieşene a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Abraham Ghiltman.

Primarul a reiterat rolul important pe care Abraham Ghiltman l-a avut în promovarea comunităţii evreilor din Iaşi atât pe plan local, cât şi internaţional, un rol major în asumarea de către comunitatea ieşeană a unui trecut tragic, reprezentat mai ales de Pogromul din 27-29 iunie 1941.

Abraham Ghiltman a întreprins numeroase demersuri pentru legarea de noi punţi de prietenie şi respect între comunitatea ieşeană şi românii din Israel, care au ca efect dezvoltarea relaţiilor de colaborare şi sprijin reciproc între Iaşi şi reprezentanţii mediilor de afaceri, cultural şi academic din Israel. Totodată, Ghiltman a fost unul dintre susţinătorii organizării 'Marşului Vieţii', manifestare tradiţională de comemorare a victimelor Pogromului de la Iaşi, organizată în fiecare an la Cimitirul Evreiesc din oraş.

De asemenea, Mihai Chirica a subliniat că Abraham Ghiltman a fost alături de municipalitate în demersurile acesteia de recuperare a identităţii religioase a evreilor, prin reinaugurarea în decembrie 2018 a Sinagogii Mari din localitate, cel mai vechi lăcaş de cult mozaic din România, precum şi prin acţiunea de relocare şi reabilitare a Porţii Cimitirului Evreiesc.

El a adăugat că Ghiltman a sprijinit şi a oferit consultanţă în proiectul de includere a Cimitirului Evreiesc din Iaşi în categoria monumentelor istorice, susţinând Primăria municipiului Iaşi la manifestările de inaugurare a două obiective care amintesc de Pogromul din iunie 1941, "Piaţa Evreilor martiri ai Pogromului din iunie 1941" şi "Piaţa Drepţi între Popoare".

Împreună cu Tamar Samash, fost ambasador al Israelului în România şi cetăţean de onoare al municipiului Iaşi, Abraham Ghiltman a participat activ la ridicarea altor monumente şi însemne care rememorează istoria comunităţii evreieşti, precum amplasarea unei plăci comemorative în zona fostului Cimitir Evreiesc din Ciurchi. AGERPRES

Subiecte în articol: Abraham Ghiltman
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri