Jurnalul.ro Ştiri Social A trimis un milion de lei grupării Hamas și încă e în România

A trimis un milion de lei grupării Hamas și încă e în România

de Diana Scarlat    |   

Expulzarea din România a potențialilor teroriști este din ce în ce mai dificilă. Chiar în aceste zile, un tânăr palestinian care a venit în țara noastră să studieze medicina, dar a fost prins că finanța grupări teroriste, ar putea să scape de expulzare, prin decizia judecătorilor. SRI îl consideră un potențial pericol pentru securitatea națională, procurorii cer expulzarea, dar decizia finală le aparține judecătorilor, care i-au dat deja câștig de cauză. Cu alte cuvinte, palestinianul ar putea fi liber, peste aproximativ o lună, chiar dacă a finanțat gruparea teroristă Hamas.

Mohamed Tantawi, în vârstă de 25 de ani, a venit în România în anul 2012, să studieze la Universitatea de Medicină Carol Davila, din București. După o perioadă nu s-a mai prezentat la cursuri și și-a deschis o afacere cu sediul pe Calea Victoriei, din Capitală, având obiect de activitate securitatea cibernetică. Serviciului Român de Informații l-a declarat indezirabil și a cerut expulzarea lui din România, pe o perioadă de 10 ani, pentru că s-au descoperit finanțări făcute de acesta pentru gruparea teroristă Hamas, la adăpostul afacerii în securitate cibernetică. Palestinianul ar fi trimis 1 milion de lei unor persoane bănuite de legături cu temuta grupare paramilitară palestiniană Hamas.

 

Legea schimbată conform CEDO

Conform legislației în vigoare, expulzarea din țară a suspecților de terorism nu se poate face decât pe o perioadă determinată, doar în urma unei decizii judecătorești, iar aceștia pot face recurs fie pentru a rămâne în continuare în libertate, în România, fie pentru a-și diminua perioada în care li se interzice intrarea în țară. Mulți dintre cei împotriva cărora s-au luat astfel de decizii în ultimii ani au făcut deja demersuri pentru a se întoarce cât mai curând. În cazul lui Mohamed Tantawi, deși măsura este executorie, la recurs acesta a cerut separat suspendarea executării. Din acest motiv, instanța supremă s-a pronunțat, ieri, doar pe suspendare, iar decizia judecătorilor a fost în favoarea lui. Decizia definitivă se va da peste aproximativ o lună. Palestinianul a folosit pârghiile legale puse la dispoziție de sistemul normativ, pentru că și cei care prezintă potențial ridicat de a deveni teroriști au aceleași drepturi ca toți ceilalți cetățeni. Legislația s-a modificat după intrarea României în UE, în 2007, astfel încât să corespundă cerințelor CEDO. Înainte de aceste modificări, măsura era dispusă de procuror. Acum, SRI propune Parchetului expulzarea, apoi Parchetul cere în instanță, dacă procurorul are argumente, iar decizia o iau judecătorii.

 

Suspecții nu așteaptă sentința în arest

 

Aflat în custodia IGI, palestinianul are, practic, libertate de mișcare, condițiile nefiind asemenea celor din arest. Tânărul palestinian are o iubită româncă și un copil cu aceasta. La recurs, acesta s-a declarat nevinovat și a cerut instanței să fie lăsat să plece de bunăvoie, fără expulzare, cerând, totodată, acceptul autorităților din Egipt pentru a traversa această țară, motivând că doar în aceste condiții s-ar putea întoarce acasă, în Fâșia Gaza. Decizia definitivă în această cauză se va da luna viitoare.

 

SRI îl consideră un real pericol, pentru că ar putea dezvolta afaceri de susținere a terorismului. Judecătorii l-ar putea lăsa în libertate, în urma recursului.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri